Η ΕΕ επενδύει 50 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν εναλλακτικές πρωτεΐνες

Το πρόγραμμα εργασίας αφορά τη ζύμωση ακριβείας, τα τρόφιμα χωρίς ζώα και τα τρόφιμα που μπορούν να παραχθούν με τη χρήση υφιστάμενων γεωργικών αποβλήτων.

Την εβδομάδα αυτή η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος για να βοηθήσει νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών με μεθόδους όπως η ζύμωση ακριβείας.

Η επένδυση, μέσω του προγράμματος εργασίας 2024 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC) – στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” της ΕΕ – αποσκοπεί στη “βελτίωση της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων”.

Η ζύμωση ακριβείας χρησιμοποιεί οργανισμούς όπως η μαγιά για την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών – όπως ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη – και άλλων συστατικών που παρέχουν τη γνωστή γεύση και υφή τροφίμων όπως το τυρί, το κρέας και τα αυγά, χωρίς τη χρήση ζώων.


Τον περασμένο μήνα η Dreamfarm, που αναπτύσσει τυριά φυτικής προέλευσης μέσω της ζύμωσης αμυγδάλων, συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Accelerator Challenge του EIC, αποσκοπεί στην υποστήριξη της ανάπτυξης “βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων που συμπληρώνουν τη γεωργία”, παράγοντας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το πρόγραμμα εργασίας υπογραμμίζει ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να παραχθούν με τη χρήση υφιστάμενων γεωργικών παρακαμπτήριων ρευμάτων, με οφέλη, μεταξύ άλλων, τη μειωμένη πίεση στους φυσικούς πόρους, όπως η γη και το νερό.

Η Acacia Smith, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο Good Food Institute Europe, δήλωσε:

“Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι το EIC αναγνώρισε τις δυνατότητες της ζύμωσης ακριβείας που αλλάζουν τα δεδομένα για τη διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού της Ευρώπης, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές.

“Είναι επίσης πολύ ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τρόπων κλιμάκωσης της παραγωγής – αντιμετωπίζοντας την έλλειψη υποδομών στην Ευρώπη – και στην εξέταση άλλων κρίσιμων τομέων, όπως η αποδοχή από τους καταναλωτές, η κανονιστική έγκριση και η υποστήριξη της εισόδου αυτών των τροφίμων στην ευρωπαϊκή αγορά”.

Αυτόν τον μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε επίσης το Εθνικό Όραμα για τη Μηχανική Βιολογία, ένα σχέδιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών για την επιτάχυνση της βιοτεχνολογικής καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων που καλλιεργούνται με κύτταρα και των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, και μέρος μιας διαρκούς δέσμευσης σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα τρόφιμα.

Exit mobile version