Η Elkstone σήκωσε 100 εκατ. ευρώ και έγινε το μεγαλύτερο ταμείο πρώιμης φάσης της Ιρλανδίας

Η Elkstone, με έδρα το Δουβλίνο, ανακοίνωσε ότι το Ireland Strategic Investment Fund (ISIF) δεσμεύτηκε να στηρίξει το τελικό κλείσιμο του Ιρλανδικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών αρχικών σταδίων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με την Enterprise Ireland επίσης στο σκάφος, το ταμείο έχει ήδη αναπτύξει πάνω από 10 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και στοχεύει να ολοκληρώσει τις αρχικές επενδύσεις του έως το 2026.

 

Έχοντας υποστηρίξει ιρλανδικούς μονόκερους όπως η Flipdish και η LetsGetChecked στο στάδιο Seed, η Elkstone και οι ιδιώτες πελάτες της επικεντρώνονται στο να δώσουν τη δυνατότητα στην επόμενη γενιά εξαιρετικών ιρλανδών επιχειρηματιών, υποστηριζόμενοι από θεσμικές συνεργασίες με το ISIF και την Enterprise Ireland.

 

Το ταμείο της Elkstone ύψους 100 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών αρχικών σταδίων της Ιρλανδίας. Μέχρι σήμερα, ο βραχίονας Venture της Elkstone έχει επενδύσει σε περισσότερες από 50 νεοσύστατες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τη δημιουργία πάνω από 1.000 θέσεων εργασίας, με τις εταιρείες αυτές να συγκεντρώνουν συνολικά πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

 

Η επενδυτική στρατηγική της Elkstone επικεντρώνεται στο να είναι προσθετική στο ζωντανό ιρλανδικό οικοσύστημα, βοηθώντας μέσω των μοναδικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και του παγκόσμιου δικτύου της, τις ντόπιες νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκταθούν διεθνώς, διατηρώντας την έδρα τους στην Ιρλανδία, δημιουργώντας έτσι τοπικές θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, και ανακυκλώνοντας κεφάλαια για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών.

 

Ο Alan Merriman, διευθύνων σύμβουλος της Elkstone, δηλώνει: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εκπληρώσει την υπόσχεσή μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τους πελάτες μας να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών EIIS που θα παρέχει πρόσβαση για την υποστήριξη του οικοσυστήματος χρηματοδότησης επιχειρηματικών συμμετοχών εδώ. Η βάση επενδυτών του ταμείου μας, που αποτελείται τόσο από επιχειρηματίες όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια μαζί με το EI και το ISIF, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για να μας βοηθήσει να προσφέρουμε ουσιαστική προστιθέμενη αξία στους Ιρλανδούς ιδρυτές, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεών τους και να επεκταθούν διεθνώς. Ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα δύσκολο, είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς και είμαστε πολύ θετικοί στις προοπτικές της αναστάτωσης και της καινοτομίας”.

 

Το Elkstone Ireland Venture Fund θα στηρίξει εξαιρετικούς Ιρλανδούς ιδρυτές που αναπτύσσουν καινοτόμες, διεθνώς επεκτάσιμες και δυνητικά καθοριστικές για την κατηγορία επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν τις Bluedrop Medical, MEG, Inclusio, Allsorter, Danalto και Output Sports, ενώ άλλες επενδύσεις θα κλείσουν άμεσα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

 

Ο Nick Ashmore, Διευθυντής του ISIF, δηλώνει: “Το ISIF είναι ισχυρός υποστηρικτής των εγχώριων ιρλανδικών επιχειρήσεων που έχουν φιλοδοξίες να επεκταθούν και να στοχεύσουν σε διεθνείς αγορές. Αυτό το ταμείο διευρύνει την εμβέλειά μας στα επιχειρηματικά κεφάλαια αρχικών σταδίων και δίνει στις ιρλανδικές επιχειρήσεις μια νέα πολύτιμη επιλογή για την προσέλκυση των κεφαλαίων που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Η νέα μας συνεργασία με την Elkstone θα τροφοδοτήσει την επιτυχία μιας σειράς ταχέως αναπτυσσόμενων ιρλανδικών επιχειρήσεων και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιστορίες επιτυχίας τα επόμενα χρόνια”.

 

Με ευρεία υποστήριξη από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλο το οικοσύστημα, η Elkstone υποστήριξε την απαιτούμενη νομοθετική αλλαγή για την έναρξη λειτουργίας του εν λόγω ταμείου και τήρησε την υπόσχεσή της προς την κυβέρνηση να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις σε ιρλανδικές εταιρείες αρχικών σταδίων.

Exit mobile version