Η εσθονική νεοφυής επιχείρηση παραγωγής καθαρής ενέργειας Efenco συγκεντρώνει 4,5 εκατ. ευρώ για την τεχνολογία “fire on turbocharge”.

Η εσθονική νεοφυής επιχείρηση Efenco συγκεντρώνει 4,5 εκατ. ευρώ για να προωθήσει τη λύση της στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψυχρού πλάσματος, η Efenco στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης της καύσης, μειώνοντας τις εκπομπές CO² και το κόστος των καυσίμων.

Η Efenco, μια νεοσύστατη εταιρεία που εδρεύει στο Ταλίν και δραστηριοποιείται στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, συγκέντρωσε 4,5 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας “fire on turbocharge”.

Το κεφάλαιο που παρέχεται είναι ένας συνδυασμός 1,3 εκατομμυρίων ευρώ υπό την ηγεσία του Ivo Remmelg για την EstBAN Syndicate και 3,2 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και το Ίδρυμα Αρχιμήδης της Εσθονίας.

1,5° βαθμοί
Ενώ οι κυβερνήσεις, οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές παρακολουθούν συλλογικά αυτόν τον κρίσιμο αριθμό 1,5° και επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη μείωση, αν όχι την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η αλήθεια είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ανάγκη σε μια σειρά από βιομηχανίες.

Πάρτε για παράδειγμα ένα βασικό βιομηχανικό υλικό όπως ο χάλυβας. Η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χάλυβα περιλαμβάνει την τήξη ακατέργαστου σιδήρου και άνθρακα σε θερμοκρασίες που προσεγγίζουν τους 1.600° C. Οι θερμοκρασίες αυτές επιτυγχάνονται με την καύση, μαντέψτε, ορυκτών καυσίμων.

Με αυτόν τον τρόπο, μόνο η βιομηχανία χάλυβα ευθύνεται για το 11% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 7% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ενώ καύσιμα όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο αρχίζουν να γίνονται βιώσιμα, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας με πάνω από 140.000 TWh.

Ψυχρό πλάσμα
Το σημείο στο οποίο η Efenco μπαίνει στο προσκήνιο δεν είναι η προσφορά μιας νέας ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά η δραματική αύξηση της απόδοσης της υπάρχουσας τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία καύσης με ψυχρό πλάσμα, η Efenco λέει ότι η λύση της μπορεί (τελικά) να βελτιώσει την απόδοση της καύσης του φυσικού αερίου έως και 40% και του υδρογόνου έως και 75%.

Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες υποβοηθούμενης από πλάσμα καύσης, που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε κινητήρες αεριωθούμενων αεροσκαφών, η προσέγγιση ψυχρού πλάσματος της Efenco δεν απαιτεί εξωτερική πηγή ενέργειας, αλλά ανακυκλώνει τη θερμότητα που παράγεται από την καύση για τη δημιουργία πλάσματος και την ενίσχυση της απόδοσης της αντίδρασης.

Η ναυαρχίδα της εταιρείας, το κεραμικό τσιπ υψηλής ενεργειακής ακτινοβολίας (HERC), μειώνει τις εκπομπές CO² και το κόστος των καυσίμων κατά τουλάχιστον 18% σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή χάλυβα, η παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού, η παραγωγή κεραμικών και τσιμέντου και η τηλεθέρμανση.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι η αρχική της τεχνολογία θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο 30 τοις εκατό όλων των λεβήτων αερίου που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ΕΕ για εφαρμογές βιομηχανικής θερμότητας υψηλής θερμοκρασίας. Αυτή η αύξηση της αποδοτικότητας κατά 18% αντιπροσωπεύει μια πιθανή συνολική μείωση κατά 5% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ από την καύση φυσικού αερίου – μια μεγαλύτερη πιθανή εξοικονόμηση από ό,τι από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μαζί ή την πυρηνική ενέργεια.

Κατοικίες. Τελικά
Ενώ επί του παρόντος εφαρμόζεται σε λέβητες μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με την Efenco, λέβητες μικρότερης κλίμακας, όπως αυτοί που βρίσκονται σε οικιακές λύσεις θέρμανσης, βρίσκονται στον οδικό χάρτη της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει συνάψει έξι συμφωνίες εμπορικής συνεργασίας, μεταξύ των οποίων με τη φινλανδική Adven, την εσθονική Thermory και τη ρουμανική Bepco.

Exit mobile version