Η FlyFeed συγκεντρώνει 3 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η διατροφή του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού μας εν μέσω κλιματικών, οικονομικών και διαφόρων γεωπολιτικών κρίσεων αποτελεί μια από τις καθοριστικές προκλήσεις για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Ως παγκόσμια κοινωνία, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς μπορούμε να τρέφουμε βιώσιμα και υγιεινά τους εαυτούς μας, να παράγουμε τρόφιμα και να τα διανέμουμε.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης, οι καινοτόμοι και οι νεοφυείς επιχειρήσεις της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροτικής τεχνολογίας αναπτύσσουν νέες εναλλακτικές λύσεις πρωτεϊνών και φιλικές προς το περιβάλλον προσεγγίσεις στην καλλιέργεια και τη γεωργία. Τώρα, η εσθονική νεοφυής επιχείρηση FlyFeed στοχεύει να χρησιμοποιήσει έντομα για να μεταμορφώσει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

 

Η FlyFeed ανακοίνωσε τη συγκέντρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τον κύκλο σποράς, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξή της. Η χρηματοδότηση έγινε με επικεφαλής επενδυτές αγγέλους.

 

Η νεοφυής επιχείρηση έχει ήδη υπογράψει προ-συμβόλαια ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ με κορυφαίους Ευρωπαίους παραγωγούς τροφίμων και θα χρησιμοποιήσει αυτή τη χρηματοδότηση για να εγκαταστήσει δραστηριότητες, να αναπτύξει περαιτέρω τεχνολογικές λύσεις και να κατασκευάσει την πρώτη φάρμα βιομηχανικού μεγέθους στο Βιετνάμ το 2023, παράγοντας προσιτές πρωτεΐνες, έλαια και λιπάσματα από έντομα.

 

Σύμφωνα με τη FlyFeed, τα έντομα θα μπορούσαν να είναι ο ταπεινός πολεμιστής που κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Η νεοσύστατη επιχείρηση τεχνολογίας τροφίμων παράγει πρωτεΐνες, λίπη και λιπάσματα εντόμων από μαύρες μύγες στρατιώτες για ζωοτροφές και τροφές για κατοικίδια ζώα, ενώ, στο μέλλον, στοχεύει να αναπτύξει και ανθρώπινες τροφές.

 

Η FlyFeed βρίσκεται σε μια αποστολή να στοχεύσει στα 3 δισεκατομμύρια άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω του σημερινού οικονομικού και γεωπολιτικού κλίματος – ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κλιματική αλλαγή επιφέρει ξηρασία, πλημμύρες και ακραία καιρικά συστήματα που διαταράσσουν μαζικά την παραγωγή τροφίμων.

 

Η νεοσύστατη επιχείρηση έχει αναπτύξει μια διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί τα οργανικά υπολείμματα ως τροφή για έντομα, μειώνοντας την τελική τιμή της παραγόμενης πρωτεΐνης και βοηθώντας τις τοπικές κυβερνήσεις να λύσουν τα προβλήματα σπατάλης τροφίμων.

 

Ενώ το αγρόκτημα πρόκειται να ανοίξει στο Βιετνάμ, η FlyFeed ακολουθεί αυστηρά πρότυπα και μέτρα ασφαλείας της ΕΕ σε κάθε στάδιο της παραγωγής – πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα της θα είναι έτοιμα για την ευρωπαϊκή αγορά, με σχέδια που περιλαμβάνουν την παραγωγή αλεύρου εντόμων για ανθρώπινη διατροφή μέχρι το 2027.

 

Το πρώτο αγρόκτημα στο Βιετνάμ θα παράγει 17,5+ χιλιάδες τόνους προϊόντων εντόμων ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του λίπους εντόμων, του πρωτεϊνικού αλεύρου και των λιπασμάτων και θα επεξεργάζεται 40+ χιλιάδες τόνους οργανικών υπολειμμάτων για ζωοτροφές BSF, τα οποία συλλέγονται και επεξεργάζονται δωρεάν από μια συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Οι αρχές του Βιετνάμ υποστηρίζουν τη FlyFeed με γη για την κατασκευή του εργοστασίου και η εταιρεία δεσμεύεται να επεξεργάζεται έως και 40 χιλιάδες τόνους οργανικών υπολειμμάτων ετησίως (π.χ. φρούτα, λαχανικά, καφέ και σιτηρά) και θα προσθέσει 200 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

 

Η παγκόσμια αγορά πρωτεϊνών για ζωοτροφές αναμένεται να φθάσει τα 437 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 Ωστόσο, οι κανονισμοί περιορίζουν τις συνήθεις πηγές πρωτεϊνών για τη γεωργία, όπως η σόγια και το ιχθυάλευρο, οι οποίες εξαρτώνται επίσης από τις καιρικές συνθήκες, τις γεωπολιτικές καταστάσεις και τα ζητήματα εφοδιασμού. Η πρόσβαση στα έντομα για την ανάπτυξη νέων πηγών πρωτεΐνης μπορεί να απαιτήσει κάποιες αλλαγές στις προοπτικές, αλλά σίγουρα φαίνεται να είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη βιώσιμη ζωή στο μέλλον.

Exit mobile version