Η Hystar «σήκωσε» 24 εκατ. ευρώ για τη λύση παραγωγής πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας

Η μετάβαση προς ένα μέρος του Net Zero και η δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας είναι σταθερά στην ατζέντα των καταναλωτών, των επενδυτών, των καινοτόμων, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, καθώς η πραγματικότητα της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης έχει επικρατήσει και έχει αποδειχθεί πόσο σημαντικές είναι οι ανεξάρτητες, ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας για το μέλλον.

Η νορβηγική startup Hystar ελπίζει να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός, με τη λύση της που παρέχει πράσινο υδρογόνο – έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η νεαρή startup μόλις εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση και είναι έτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

 

Λεπτομέρειες χρηματοδότησης

Το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο απλά και άφθονα στοιχεία που έχουμε. Είναι επίσης ένας εξαιρετικά αποδοτικός φορέας ενέργειας και θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για πιο πράσινες πηγές ενέργειας για τη μελλοντική κοινωνία. Ωστόσο, δεν υπάρχει σε καθαρή μορφή. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της ανάκτησης υδρογόνου γίνεται με αναμόρφωση των φυσικών αερίων σε μια διαδικασία που συμβάλλει στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Hystar, που ιδρύθηκε το 2021, βρήκε έναν τρόπο να παράγει 100% πράσινο υδρογόνο – και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.

 

Η νορβηγική startup κατασκευάζει ηλεκτρολύτες PEM υψηλής απόδοσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία έχει να διαδραματίσει ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην απελευθέρωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

Ως spin-off του SINTEF, ενός από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς της Ευρώπης, η Hystar έχει 15ετή ιστορία έρευνας στην τεχνολογία PEM. Με περισσότερες από 5.000 ώρες εσωτερικών δοκιμών, η τεχνολογία της Hystar έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια από τους συμβατικούς ηλεκτρολύτες PEM, επιτρέποντας σημαντική αύξηση της παραγωγής υδρογόνου. Ο εξαιρετικά αποδοτικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι μοναδικός για την Hystar, διαθέτει μεμβράνη κατά 90% λεπτότερη από τους συμβατικούς ηλεκτρολύτες, επιτρέποντας την παραγωγή έως και 150% περισσότερου πράσινου υδρογόνου.

Η τεχνολογία υπόσχεται να επιφέρει μια ανατρεπτική αλλαγή σε τομείς που είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν σε κλίμακα, όπως ο χάλυβας, η αμμωνία και οι μεταφορές βαρέων οχημάτων. Μόνο η παγκόσμια χαλυβουργία, για παράδειγμα, θα απαιτήσει 52 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως για την απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2050.

Τώρα, με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία θα μπορέσει να επεκταθεί και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να επεκταθεί σε νέες αγορές και να υλοποιήσει μεγαλύτερα έργα.

Exit mobile version