Η καινοτομία της τεχνολογίας τροφίμων βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό σημείο. Βλέπουμε τώρα όλο και περισσότερο νέες εναλλακτικές λύσεις τροφίμων που είναι πιο βιώσιμες στην καλλιέργεια και την παραγωγή και έχουν οφέλη για την υγεία τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον πλανήτη. Η ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών τροφίμων θεωρείται ζωτικής σημασίας και για τη μελλοντική ζωή – συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην ενθάρρυνση πιο υγιεινών, πιο βιώσιμων τρόπων ζωής. Τώρα, το μανιτάρι χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής πρωτεΐνης.
Η ισπανική startup, με επικεφαλής τους Αργεντινούς Juan Pablo de Giacomi, Pablo Sánchez Rey και Francisco Kuhar, Innomy έχει αφιερώσει χρόνια έρευνας στις ιδιότητες των πρωτεϊνών με βάση το μανιτάρι και στα οφέλη τους για την υγεία των ανθρώπων και του πλανήτη. Τώρα, η ομάδα πήρε 1,3 εκατ. ευρώ για να κλιμακώσει την τεχνολογία και να φέρει το προϊόν στην αγορά.
Ο γύρος ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία των Corporación Cervino, Zubi Capital, Eatable Adventures, του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας και Ασφάλειας Τροφίμων (CNTA) και της Rockstart ως συνεπενδυτή.
Οι επενδυτές ανέλαβαν μετοχές στην εταιρεία για να κλιμακώσουν την ανατρεπτική τεχνολογία της startup και να προωθήσουν μια πιο βιώσιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση κατανάλωσης πρωτεϊνών.
Η Innomy είναι η τρίτη foodtech ισπανική startup που ανακοινώνει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επιτάχυνσης Rockstart AgriFood και του προγράμματος Spain Foodtech που αναπτύχθηκε από την Eatable Adventures, σε συνεργασία με την ICEX Spain Export and Investment και το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας και Ασφάλειας Τροφίμων (CNTA).
Η Innomy, που ιδρύθηκε το 2021, δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις κρέατος που συνδυάζουν το μυκήλιο (ιστό μανιταριού) με τη βιοτεχνολογία για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης.
Στο πλαίσιο των σημερινών παγκόσμιων περιβαλλοντικών και δημογραφικών προκλήσεων, οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος, όπως το μυκήλιο, αποτελούν μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση των επιπτώσεων της παραγωγής κρέατος, η οποία ευθύνεται για σχεδόν το 60% του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την παραγωγή τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.
Το μυκήλιο, ένα νηματοειδές, πλούσιο σε πρωτεΐνες συστατικό που εξάγεται από τη δομή της ρίζας των μανιταριών, θεωρείται μια από τις πιο υποσχόμενες πηγές πρωτεϊνών για το μέλλον. Η ποιότητά του από άποψη διατροφής αναγνωρίστηκε από τους επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό, αλλά η σημερινή παραγωγή του για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα μανιτάρια δεν παράγουν χοληστερόλη ή σημαντικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών έχει στρέψει την προσοχή της βιομηχανίας τροφίμων προς αυτά.
Τώρα, με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η καινοτόμος ομάδα σχεδιάζει να φέρει το προϊόν με βάση τα μανιτάρια στις ευρωπαϊκές αγορές και θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της.