Η Inovo VC ανακοινώνει το τρίτο ταμείο με στόχο 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη τεχνολογικών startups της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην κοινότητα των startup. Πατρίδα μερικών από τους πιο συναρπαστικούς κόμβους startup της Ευρώπης, έχει αποδειχτεί πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια της επιτυχημένης καινοτομίας και των ευρωπαϊκών μονόκερων. Τώρα, η περιοχή έχει ένα άλλο ταμείο που υποστηρίζει τη χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου.

 

Η Inovo VC – μια πολωνική εταιρεία – ανακοίνωσε το τρίτο της ταμείο για την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή, αναζητώντας επιχειρηματίες και ομάδες με παγκόσμιο δυναμικό.

 

«Αναζητούμε εταιρείες που κατακτούν παγκόσμιες αγορές που μπορούν να αυξηθούν στα 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα σε λίγα μόλις χρόνια. Καταφέραμε να γίνουμε ένα ταμείο επιλογής για τους Πολωνούς ιδρυτές και θέλουμε να επαναλάβουμε ότι στις άλλες χώρες της ΚΑΕ, όπως ήδη βλέπουμε, μπορούμε να είμαστε τόσο χρήσιμοι σε αυτούς τους ιδρυτές όσο και σε αυτούς από την Πολωνία» εξήγησε ο Michał Rokosz, Συνεργάτης στο Inovo VC.

 

Με στόχο κεφαλαιοποίησης 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται για ένα fund που θα αφήσει το στίγμα του στην περιοχή. Ήδη, πάνω από το 50% του κεφαλαίου έχει δεσμευτεί με ιδιώτες επενδυτές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνολικού AUM μέχρι στιγμής. Υπάρχουν επιπλέον θεσμικοί επενδυτές που αναμένεται να δεσμευτούν μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει συνολικά σε 20-30 εταιρείες, με ένα μόνο εισιτήριο επένδυσης να κυμαίνεται από 500 ευρώ έως και 4 εκατομμύρια ευρώ. Θα επικεντρωθεί από τους γύρους pre-seed έως τους γύρους της Series B – επομένως υπάρχει άφθονο εύρος και παραλλαγές που προέρχονται από αυτό το ταμείο.

 

Αυτό είναι το τρίτο ταμείο της Inovo – η πρώτη πολωνική εταιρεία που φτάνει σε αυτό το ορόσημο. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να καλλιεργηθούν εξαιρετικοί ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών από την περιοχή της ΚΑΕ και να ενισχυθεί το διεθνές δυναμικό. Περίπου το 60% του κεφαλαίου θα διατεθεί σε πολωνικές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν σε εταιρείες από την υπόλοιπη περιοχή που περιλαμβάνει Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία. Η Inovo, της οποίας ηγούνται οι Tomasz Swieboda, Michał Rokosz και Maciej Małysz, έχει ήδη σημειώσει ισχυρό ρεκόρ με τα δύο προηγούμενα ταμεία της να υποστηρίζουν περισσότερες από 30 εταιρείες – εκ των οποίων οι 6 έχουν ήδη αποτίμηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Μέσω των κεφαλαιουχικών επενδύσεών της και της υποστήριξης των ιδρυτών και των ομάδων τους σε αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και ανοίγοντας το δρόμο για χρηματοδότηση μεταγενέστερων σταδίων από διεθνείς επενδυτές, η Inovo VC διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολωνικού οικοσυστήματος startup.

 

Οι πολωνικές επενδύσεις VC αυξήθηκαν 22,6 φορές από το 2018 έως το 2021, φτάνοντας τη συνολική αξία των 792 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Επιπλέον, η συνολική αξία των επενδύσεων VC το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Πολωνία έφτασε τα 448 εκατομμύρια ευρώ – κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό.

 

Η Inovo δεσμεύεται και στην ευρύτερη περιοχή της ΚΑΕ και είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Exit mobile version