Η InPlanet “σήκωσε” 1.2 εκατ. ευρώ για να κλιμακώσει το όραμά της για απομάκρυνση άνθρακα μέσω ενισχυμένης διάβρωσης πετρωμάτων

Η απομάκρυνση του άνθρακα από τις αναπόφευκτες εκπομπές είναι ένας βασικός τρόπος για την προστασία της ζωής στη γη. Ενώ οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο πιέζουν προς την κατεύθυνση του καθαρού μηδενός, μέσω ενός συνδυασμού απομάκρυνσης, αντιστάθμισης και μείωσης θα φτάσουμε εκεί. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε πολλές καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ευτυχισμένου πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

 

Η InPlanet, μια νεοφυής επιχείρηση με γερμανικές και βραζιλιάνικες ρίζες, έχει μια λύση: Enhanced Rock Weathering. Πρόκειται για μια διαδικασία που υπόσχεται να απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με τρόπο κλιμακούμενο, οικονομικά προσιτό και ασφαλή. Μόλις συγκέντρωσε νέα χρηματοδότηση από επενδυτές που ασχολούνται με τον αντίκτυπο και το κλίμα για να αναπτυχθεί.

 

Λεπτομέρειες χρηματοδότησης

 

Η InPlanet ιδρύθηκε το 2022 από τον Niklas Kluger και τον Felix Harteneck μετά από ένα ταξίδι στη Βραζιλία που αποκάλυψε τις δυνατότητες της ενισχυμένης διάβρωσης βράχων (ERW) για την απομάκρυνση άνθρακα στους τροπικούς.

 

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης, το μεγαλύτερο μέρος του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έχει απομακρυνθεί μέσω της διάβρωσης των πυριτικών πετρωμάτων. Αυτά αντιδρούν με το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργούν διαλυμένα διττανθρακικά άλατα. Αυτά τελικά ξεπλένονται μέσω των υπόγειων υδάτων και των ποταμών στους ωκεανούς, όπου στη συνέχεια σχηματίζουν ιζήματα πλούσια σε άνθρακα.

 

Το InPlanet στοχεύει στην επιτάχυνση αυτής της φυσικής διαδικασίας. Η λύση διέθεσε την κατάλληλη βραχοσκόνη σε γεωργικές εκτάσεις στους τροπικούς – όπου το κλίμα και το έδαφος παρέχουν βέλτιστες συνθήκες διάβρωσης.  Εκτός από την ικανότητα απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, το Enhanced Rock Weathering αναγεννά τα τροπικά εδάφη και λιπαίνει τις καλλιέργειες. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να μειώσουν την εισαγωγή ασβεστόλιθου, συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Ως εκ τούτου, οι καινοτόμοι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών καθώς και στην ενθάρρυνση ενός πιο βιώσιμου τρόπου καλλιέργειας.

 

Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η νεαρή ομάδα σχεδιάζει να επεκταθεί. Ο στόχος είναι ότι μέχρι το 2023, θα διασκορπιστούν 50 χιλ. τόνοι βραχοσκόνης, ικανής να απομακρύνει 10 χιλ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

 

 

Exit mobile version