Η ιταλική νεοφυής επιχείρηση CarpeCarbon θα σχεδιάσει εργοστάσιο DAC μετά από γύρο χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ

Η CarpeCarbon, η πρώτη νεοφυής επιχείρηση κλιματικής τεχνολογίας της Ιταλίας που εργάζεται με την τεχνολογία Direct Air Capture, συγκεντρώνει 1,7 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση του CO² από την ατμόσφαιρα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή του σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές.

Η CarpeCarbon, μια νεοφυής εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας με έδρα το Τορίνο, συγκέντρωσε 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης Pre-Seed. Παρόμοια με τη γερμανική Greenlyte Carbon Technologies, η CarpeCarbon είναι η πρώτη ιταλική επιχείρηση που ασχολείται με τεχνολογίες που χρησιμοποιούν την άμεση δέσμευση αέρα για την απομάκρυνση του CO² από την ατμόσφαιρα και την ασφαλή υπόγεια αποθήκευσή του, και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επένδυση για να σχεδιάσει την πρώτη ιταλική μονάδα DAC στο Πιεμόντε.


Πηγή: Carbon Engineering
Σε αντίθεση με τη δέσμευση του άνθρακα, η οποία γίνεται στο σημείο εκπομπής, η προσέγγιση Direct Air Capture της CarpeCarbon φιλτράρει το CO² απευθείας από την ατμόσφαιρα σε οποιαδήποτε τοποθεσία.

Αυτό το συλλεχθέν CO² μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί κάτω από το έδαφος και να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, όπως η παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, η φαρμακευτική παραγωγή, οι διαδικασίες ανακύκλωσης μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, τα ουδέτερα από άποψη άνθρακα δομικά υλικά, η παραγωγή ανθρακούχων ποτών και προϊόντων χωρίς καφεΐνη.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της CarpeCarbon Giuliano Antoniciello μοιράστηκε:

“Πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο που θέτει τολμηρούς αλλά αναγκαίους στόχους, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα και τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

“Μια πτυχή για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος είναι ότι η ομάδα μας είναι νέα, παθιασμένη και εξαιρετικά ικανή, με περισσότερα από 65 χρόνια συνολικής προηγμένης κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σε τομείς STEM, που κυμαίνονται από τη χημεία δέσμευσης άνθρακα έως την ενεργειακή μηχανική”.

Ο γύρος χρηματοδότησης Pre-Seed της CarpeCarbon ύψους 1,765 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε από την πρωτοβουλία Tech4Planet του CDP Venture Capital και την 360 Capital. Στους πρόσθετους επενδυτές περιλαμβάνονται το δίκτυο Club Degli Investitori και το ταμείο συνεπένδυσης PiemonteNext.

Η Claudia Pingue, υπεύθυνη του ταμείου μεταφοράς τεχνολογίας της CDP Venture Captial, πρόσθεσε:

“Για τον πόλο μεταφοράς τεχνολογίας Tech4Planet, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας το γεγονός ότι έφερε την ιδέα της CarpeCarbon στην αγορά, καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχε το περιφερειακό ταμείο συνεπένδυσης Piemonte Next, το οποίο προκύπτει από την επιθυμία της Περιφέρειας να στηρίξει την καινοτομία που προέρχεται από την περιοχή.

“Η λύση της CarpeCarbon έχει τα συστατικά για να μετριάσει, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Exit mobile version