Η καινοτόμος χρήση των παράπλευρων δασικών ρευμάτων της Montinutra προσελκύει επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ

Η Montinutra μετατρέπει τα δασικά απόβλητα σε νέα βιολογικά συστατικά για βιομηχανικά συνδετικά υλικά, επιστρώσεις φραγμών, διασκορπιστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Σήμερα η φινλανδική εταιρεία βιοχημικών προϊόντων Montinutra ανακοίνωσε ότι άντλησε 2 εκατομμύρια ευρώ σε προ-Α χρηματοδότηση υπό την ηγεσία της Metsä Spring, μιας εταιρικής μονάδας επιχειρηματικών συμμετοχών του Metsä Group, ενώ συμμετέχει επίσης μια κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών.

Η Montinutra, που ιδρύθηκε το 2018, μετατρέπει τα δευτερεύοντα ρεύματα της δασικής βιομηχανίας σε βιώσιμα, υψηλής αξίας και φυσικά βιοχημικά που αντικαθιστούν τις ορυκτές εναλλακτικές λύσεις στις βιομηχανίες χημικών και καλλυντικών.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει νέες, εξαιρετικά βιώσιμες, μηδενικών αποβλήτων, κλειστού κυκλώματος μεθόδους παραγωγής για την εξαγωγή συστατικών από δασικά απόβλητα, όπως πριονίδι και φλοιός, για χρήσεις δεύτερης ζωής.

Σύντομα, η Montinutra θα αποκτήσει νέα επωνυμία ως Boreal Bioproducts, και τα βιοχημικά της θα χρησιμοποιούνται σε νέες εφαρμογές προϊόντων βιολογικής βάσης, όπως βιομηχανικά συνδετικά υλικά, επιστρώσεις φραγμών, διασκορπιστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα προϊόντα είναι φυσικά, vegan, μη γενετικά τροποποιημένα και βιοδιασπώμενα.


Δασική παράπλευρη ροή. Φωτ: Μη αναγνωρισμένη.
Την άνοιξη του 2023, η Montinutra ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Ole Hyvä Luonnontuote σε μια νέα σειρά προϊόντων προσωπικής φροντίδας που περιέχει ως συστατικό το Boreal Bioproducts® SpruceSugar™ της Montinutra, το οποίο παράγεται στο σημερινό πιλοτικό εργοστάσιο στο Turku της Φινλανδίας.

Η χρηματοδότηση θα επιταχύνει τη διεθνοποίηση της Montinutra, θα προωθήσει το σχεδιασμό του βιομηχανικού δοκιμαστικού εργοστασίου παραγωγής και θα φέρει νέα προϊόντα στην αγορά με το εμπορικό σήμα Boreal Bioproducts®.

Ο Jaakko Pajunen, Διευθύνων Σύμβουλος της Montinutra, δήλωσε: “Η Montinutra είναι μια εταιρεία που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει και να παράγει βιολογικά προϊόντα:

“Τα δευτερεύοντα ρεύματα της δασικής βιομηχανίας – όπως το πριονίδι, ο φλοιός ή τα υπολείμματα επεξεργασίας κόντρα πλακέ – είναι σήμερα εξαιρετικά υποτιμημένα ως πρώτες ύλες και συχνά καίγονται για θέρμανση και ενέργεια.

Παραδοσιακά, η έμφαση έχει δοθεί στην αξιοποίηση της κυτταρίνης από το ξύλο. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα αξιοποίησης του υπόλοιπου ξύλου, δηλαδή της ημικυτταρίνης και της λιγνίνης, που αποτελούν πάνω από το 50% του περιεχομένου του ξύλου, ήταν περιορισμένη.

Επιτρέπουμε την ευρύτερη αξιοποίηση των εκχυλισμάτων ημικυτταρίνης και λιγνίνης με την ανάπτυξη βιοχημικών. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουμε αυτά τα δευτερεύοντα ρεύματα που προηγουμένως δεν χρησιμοποιούνταν επαρκώς σε κύρια υλικά και αυξάνουμε την αξία της πρώτης ύλης πολλαπλάσια”.

Τα δευτερεύοντα ρεύματα της δασικής βιομηχανίας δεν ανταγωνίζονται την ίδια γη με την καλλιέργεια τροφίμων και είναι άμεσα διαθέσιμα και εκτός της περιόδου ανάπτυξης, δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή και σταθερή προμήθεια βιώσιμης πρώτης ύλης.
Η Katariina Kemppainen, SVP, Group R&D της Metsä Group, μοιράστηκε τα εξής:

“Χρειάζονται λύσεις που χρησιμοποιούν υπεύθυνα τους φυσικούς πόρους και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να βοηθήσουν τις διάφορες βιομηχανίες να μετατραπούν από υλικά ορυκτής προέλευσης σε υλικά βιολογικής προέλευσης.

Η Montinutra βοηθά τους πελάτες της σε αυτό και στοχεύει στην οικοδόμηση μιας νέας βιομηχανίας στη Φινλανδία που συνδυάζει τη βιοοικονομία, τα παράπλευρα ρεύματα και την προστιθέμενη αξία”.

Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα μέχρι το 2035, με το εργοστάσιο επίδειξης να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026.

Exit mobile version