Μόλις ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, η παρισινή νεοφυής εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Look Up Space συγκέντρωσε 14 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γύρο αρχικής χρηματοδότησης. Ο γύρος κατανέμεται μεταξύ 7 εκατ. ευρώ σε ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία της δίνει την αμφίβολη τιμή να είναι ο μεγαλύτερος γύρος σποράς στη Γαλλία για μια startup διαστημικής τεχνολογίας, και 7 εκατ. ευρώ μέσω του ταμείου σποράς French Tech.
Το τμήμα μη δημόσιας χρηματοδότησης ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ του γύρου καθοδηγήθηκε από την CosmiCapital και την MIG Capital, ενώ συμμετείχαν η Geodesic Expansion και αρκετοί άγγελοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Greg Wyler (E SPACE), η Hélène Huby (Urania Ventures) και ο Jean-Baptiste Djebbari (πρώην υπουργός Μεταφορών).
Η νέα επιχείρηση διαστημικής τεχνολογίας θα χρησιμοποιήσει τα 14 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του διαστημικού ραντάρ επίδειξης “SORASYS” και της πλατφόρμας συγχώνευσης και επεξεργασίας δεδομένων πολλαπλών πηγών “SYNAPSE” μέχρι το τέλος του 2024.
Αν και το σενάριο που μας παρουσιάστηκε στο WALL-E, όπου δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μια θάλασσα από δορυφόρους και διαστημικά σκουπίδια σε τροχιά γύρω από τον τρίτο βράχο από τον ήλιο, μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό, είναι ακριβώς αυτό το είδος σεναρίου που η Look Up Space εργάζεται για να αποτρέψει.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 7.000 ενεργοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη- αριθμός αυξημένος κατά 5.200 σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2018. Μέχρι το 2030, θα μπορούσαμε να δούμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες περισσότερους μέσω των προγραμματισμένων αναπτύξεων μεγαλοαστερισμού.
Ας προσθέσουμε τώρα μια πρόχειρη εκτίμηση για 34.000+ κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών μεγέθους άνω των 10 εκατοστών, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο δεν έχει καταγραφεί, που όλα αυτά αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια μας, και ενώ το διάστημα είναι εξ ορισμού ατελείωτο και μυαλό-καρφώνοντας μεγάλο, το μικροσκοπικό κομμάτι που καταλαμβάνει ο πλανήτης μας γίνεται λίγο στριμωγμένο λίγο γρήγορα.
Το Look Up Space εντάσσεται στην εικόνα μέσω της ανάπτυξης μιας πλατφόρμας “παρακολούθησης του τι συμβαίνει” που βασίζεται σε ένα δίκτυο ραντάρ και στην επεξεργασία δεδομένων πολλαπλών πηγών. Τελικά, ο στόχος είναι να καταστεί δυνατή η μόνιμη, σε πραγματικό χρόνο, αξιόπιστη (μη ευαίσθητη στις ατμοσφαιρικές συνθήκες) και ακριβής (ανίχνευση αντικειμένων κατηγορίας εκατοστών) επιτήρηση των όσων συμβαίνουν ψηλά από πάνω μας.
“Μέσω της επιλογής της τεχνολογίας ραντάρ, η λύση της Look Up Space θα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τις μελλοντικές ανάγκες, επιτρέποντάς μας να ανιχνεύουμε και να παρακολουθούμε αντικείμενα μεγέθους εκατοστών, να παρατηρούμε κάθε αντικείμενο με τη μεγαλύτερη δυνατή επαναληψιμότητα, να δημιουργούμε τις ακριβέστερες δυνατές λύσεις τροχιάς, να έχουμε 100% διαθεσιμότητα και πολύ υψηλή ανταπόκριση”, εξήγησε ο συνιδρυτής και CTO της Look Up Space, Juan Carlos Dolado. “Οι αλγόριθμοί μας κατά των συγκρούσεων εφαρμόζονται ήδη στην beta έκδοση του SYNAPSE, της διπλής και υβριδικής ψηφιακής πλατφόρμας μας που φέρνει πολλές καινοτομίες στην επεξεργασία δεδομένων SSA για δημόσιους και ιδιωτικούς πελάτες”.