Η Mistral AI φέρεται να είναι κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας ύψους 450 εκατ. ευρώ σε αποτίμηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Andreessen Horowitz φέρεται να ηγείται του γύρου με επένδυση 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Nvidia και η Salesforce δεσμεύουν άλλα 120 εκατ. ευρώ σε μετατρέψιμο χρέος.

Αν και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, οι δυνάμεις της δεν ήταν άμεσα εμφανείς στο ευρύ κοινό μέχρι την κυκλοφορία του ChatGPT από την OpenAI λίγο πριν από ένα χρόνο.

 

Παρόλο που οι συνεισφορές των Ευρωπαίων επενδυτών στον τομέα υστερούσαν λίγο σε σχέση με εκείνες των ομολόγων τους στις ΗΠΑ και την Ασία, το παιχνίδι της αναπλήρωσης είναι σαφώς σε εξέλιξη.

 

Αποτίμηση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Έχοντας κάνει θραύση στη σκηνή με μια επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ σε γύρο σποράς, μόλις ένα μήνα μετά την ίδρυσή της, η γαλλική startup γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο μιας νέας επενδυτικής συμφωνίας ύψους 450 εκατ. ευρώ που θα δώσει στην εταιρεία αποτίμηση 2 δισ. δολαρίων.

 

Πηγές προσκείμενες στο Bloomberg αναφέρουν ότι η Andreessen Horowitz ηγείται του γύρου με επένδυση 200 εκατ. ευρώ, ενώ η Nvidia και η Salesforce δεσμεύουν άλλα 120 εκατ. ευρώ σε μετατρέψιμο χρέος.

 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι τρεις συνιδρυτές της Mistral, Arthur Mensch, Timothée Lacroix και Guillaume Lample, θα αποχωριστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ το καθένα σε μετοχές. Στην εκποίηση των μετοχών αναφέρεται επίσης ο επικεφαλής σύμβουλος της Mistral AI, ο πρώην Γάλλος υπουργός Cedric O.

 

900 εκατ. ευρώ

Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. δολαρίων της Aleph Alpha, η συμφωνία με την Mistral AI θα έβλεπε πάνω από 900 εκατ. ευρώ να εισρέουν σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Exit mobile version