Η ελβετική νεοφυής βιοτεχνολογική εταιρεία Epiterna, η οποία ιδρύθηκε το 2022 από τους Kevin Perez και Alejandro Ocampo, βγήκε από τη μυστικότητα και έφερε μαζί της την είδηση μιας επένδυσης από την Prima Materia, την εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Daniel Ek (ιδρυτή του Spotify) και τον Shakil Khan. Το ποσό της επένδυσης πιστεύεται ότι ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ocampo, ο διευθύνων σύμβουλος της Epiterna έγραψε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας, στην οποία εξηγεί τι είναι η νεοφυής επιχείρηση και τα μελλοντικά της βήματα.
Εξήγησε ότι η ομάδα έχει αναπτύξει “μια μοναδική πλατφόρμα υψηλής απόδοσης για την αξιολόγηση φαρμάκων και την εκτίμηση της επίδρασής τους στην υγιή ζωή”. Αν δεν το έχετε ήδη μαντέψει, ναι, αυτή η νεοφυής επιχείρηση θέλει να βοηθήσει τα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.
Και συνεχίζει λέγοντας: “Γνωρίζουμε ότι η γήρανση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πολλαπλές ασθένειες που επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τα κατοικίδιά μας, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, του καρκίνου, της ευθραυστότητας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη. Ωστόσο, αυτή η επιδείνωση με την ηλικία δεν είναι γραμμική, όπως ένα αυτοκίνητο που φθείρεται. Αντίθετα, η διαδικασία γήρανσης είναι εύπλαστη. Πειράματα έχουν πλέον αποδείξει ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση και να παρατείνουμε την υγιή διάρκεια ζωής των ζώων στο εργαστήριο”.
Ο Ocampo εξηγεί ότι φέρνει δεκαπέντε χρόνια στο τραπέζι, ως επιστήμονας που μελετά τη γήρανση – μελετώντας τον τρόπο επιβράδυνσης ή αντιστροφής της γήρανσης σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο.
Ολοκληρώνοντας τα πράγματα, και ίσως δίνοντας σε όλους μας την ελπίδα ότι οι γούνινοι φίλοι μας θα μπορέσουν να ελέγξουν αυτό το λίγο αργότερα στο μέλλον, δήλωσε: “Χτίζουμε την Epiterna για να μεταφράσουμε αυτές τις ανακαλύψεις σε μακρύτερη, υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή – για τους σκύλους και τις γάτες συντροφιάς και για τους ανθρώπους”.
“Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την πρώτη μας κλινική δοκιμή για σκύλους συντροφιάς το 2024 στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό ότι δεν βλέπουμε τα κατοικίδια ζώα απλώς ως ένα σκαλοπάτι για την αξιολόγηση φαρμάκων που θα μπορούσαν τελικά να λειτουργήσουν για τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές για ανθρώπους πριν από την κυκλοφορία των πρώτων προϊόντων μας για ζώα συντροφιάς”.