Η νοοτροπία που ξεχωρίζει τους μεγάλους ηγέτες

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας, θα γνωρίσουμε πολλά αφεντικά και CEOs. Αυτό που είναι πολύ πιο σπάνιο, ωστόσο, είναι οι ηγέτες. Όποιος έχει εργαστεί στα χαμηλότερα επίπεδα της εταιρικής κλίμακας θα γνωρίζει πόσο πολύτιμος και κομβικός μπορεί να είναι ένας ηγέτης. Ειδικά σε μια δουλειά όπου τα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας όχι μόνο διαχειρίζονται και επιβλέπουν, αλλά καθοδηγούν τους υπαλλήλους τους, τότε θα αποκομίσετε πραγματικά οφέλη που μπορεί να σας αλλάξουν τη ζωή. Όταν έχετε βιώσει τη βαθιά επίδραση ενός αληθινού ηγέτη, είναι καιρός να αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να γίνετε αυτός ο ηγέτης. Ένας ηγέτης ενεργεί με πρόθεση και σκοπό για να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο του και εμπνέει τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Το θεμελιώδες συστατικό για να βρείτε τον ηγέτη μέσα σας είναι η νοοτροπία.

 

Προσωπική vs εταιρική νοοτροπία

Το να φέρετε μια νοοτροπία στη δουλειά σας που είναι ωφέλιμη για όλους απαιτεί να σκάψετε βαθιά στα πράγματα που επηρεάζουν την προσωπική σας ζωή. Αυτό σημαίνει ότι άτομα σε ηγετικές θέσεις συχνά προσλαμβάνουν τη βοήθεια ενός προπονητή. Η νοοτροπία δεν είναι ο προορισμός, αλλά μάλλον ένα ταξίδι, και οι ενέργειες των ανθρώπων θα υπαγορεύονται συχνά από προσωπικά προβλήματα που θα εκδηλωθούν στην επαγγελματική τους ζωή, επηρεάζοντάς τους σε κάθε επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι ζητήματα όπως το διαζύγιο, οι οικογενειακές συγκρούσεις και η κατάθλιψη επηρεάζουν άμεσα την απόδοση της εργασίας, αλλά αν δεν μπορείτε να δείτε την πηγή του προβλήματός σας, δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε, γι’ αυτό ο προπονητής είναι τόσο σημαντικός. Όταν τα συναισθηματικά εμπόδια ξεκαθαρίζονται και το άτομο είναι χαρούμενο σε κάθε πτυχή της ζωής του, είναι πιο παραγωγικό, καινοτόμο και δημιουργικό. Εν ολίγοις, η θεραπεία της προσωπικής σας νοοτροπίας θα αναδείξει την καλύτερη εταιρική σας νοοτροπία.

 

Η νοοτροπία για τα χρήματα

Κάτι που εμποδίζει χιλιάδες ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους είναι η λάθος νοοτροπία για τα χρήματα. Έχουμε προγραμματιστεί τόσο πολύ στο να πιστεύουμε ότι ο τελευταίος μισθός μας υπαγορεύει την αξία μας. Όσο δύσκολο κι αν είναι να απελευθερωθείτε από αυτό το σύστημα πεποιθήσεων, ο μισθός είναι απλώς ένας αριθμός και αυτός ο αριθμός δεν καθορίζει την αξία σας ως άτομο ή ως επαγγελματία. Το να πιστεύετε ότι είστε τόσο καλοί όσο ο μισθός σας είναι ένας σίγουρος τρόπος να σας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι αυτο-δολιοφθοράς όπου θα πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν είστε αρκετά σημαντικός για να προτείνετε καινοτόμες ιδέες που θα αλλάξουν το παιχνίδι  και που θα σας ωθήσουν στο επόμενο στάδιο της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

 

Κάντε τον εαυτό σας ευάλωτο

Για να γίνετε ένας ηγέτης που οι άνθρωποι θέλουν να ακολουθήσουν, πρέπει να αισθάνεστε εξίσου άνετος ως καθοδηγούμενος όσο και ως μέντορας. Αυτό συχνά σημαίνει να αφήσετε τον εγωισμό σας στην άκρη και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φαίνεται ευάλωτος μπροστά στους υπαλλήλους σας, ώστε να γνωρίζουν ότι τους προσκαλείτε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό απέχει πολύ από την παραδοσιακή δομή του παρελθόντος, μια δομή ανεστραμμένης πυραμίδας, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος κάθεται στο κάτω μέρος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλα τα επίπεδα της υποδομής να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα καθήκοντά τους. Το να εισαγάγετε τον εαυτό σας σε προοπτικές που δεν είχατε γνωρίσει ποτέ πριν, θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι. Σε τελική ανάλυση, το μόνο που θέλουμε πραγματικά είναι το περιβάλλον εργασίας μας να είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε με σιγουριά ιδέες και ένα μέρος όπου μας βλέπουν, μας ακούν και μας σέβονται.

 

Σταθερή νοοτροπία vs νοοτροπίας ανάπτυξης

Εάν ξεκινήσατε μόνος σας το δικό σας ταξίδι ανάπτυξης, μπορεί να έχετε έρθει αντιμέτωπος με τη φωνή σας που αμφιβάλλει για τον εαυτό σας και που σας λέει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα και το ταλέντο είναι σταθερά.  Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η νοοτροπία βρίσκεται κάπου μεταξύ σταθερότητας και ευελιξίας. Είμαστε προ-προγραμματισμένοι σε κάποιο βαθμό, αλλά με σωστή εκπαίδευση μπορούμε να αλλάξουμε έτσι ώστε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση να είμαστε πιο προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε παρά να ξεφύγουμε από αυτήν. Η προσέγγιση των προκλήσεων με νοοτροπία ανάπτυξης σημαίνει να βλέπεις ευκαιρίες με ενθουσιασμό και όχι με την υπερένταση που θα βίωνες με μια σταθερή νοοτροπία. Η μόνη σταθερά στις επιχειρήσεις είναι η αλλαγή, και όταν τίθεται ως ζητούμενο η ανάπτυξη, απαιτείται κάποιος που είναι ευέλικτος.

 

Το να γίνετε ένας ηγέτης δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή, όραμα και σωστή νοοτροπία για να γίνετε ένας ηγέτης που θα εμπνέει την αλλαγή και την εξέλιξη και ένας ηγέτης που θα θέλουν όλοι να ακολουθήσουν.

Exit mobile version