Η Novatron Fusion Group συγκεντρώνει 5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ενέργειας σύντηξης

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Novatron Fusion Group συγκεντρώνει 5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήρων σύντηξης έως το 2040.

Η Novatron Fusion Group, μια σουηδική νεοσύστατη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας σύντηξης, συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γύρο αρχικής χρηματοδότησης. Του γύρου αυτού ηγήθηκε η Climentum Capital, σε συνεργασία με το Industrifonden και το Santander InnoEnergy Climate Fund, ενώ η KTH Holding και το EIT InnoEnergy συνεχίζουν την υποστήριξή τους. Συμπεριλαμβανομένου ενός προηγούμενου γύρου εκκίνησης που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, η Novatron έχει γνωστοποιήσει συνολικά 8 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν.

Με στόχο να παραδώσει ένα σχέδιο για εμπορικούς αντιδραστήρες σύντηξης έως το 2040, ο στόχος της Novatron, όπως και πολλών άλλων παραγόντων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Marvel Fusion, είναι να παρέχει πυρηνική ενέργεια χωρίς ραδιενέργεια στα ενεργειακά δίκτυα. Θεωρητικά, αυτή η άπειρη πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές, αξιόπιστης, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικής ενέργειας, η ενέργεια σύντηξης έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και τις κλιμακούμενες ανησυχίες της ανθρωπότητας για την κλιματική αλλαγή.

Σταθερότητα
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι αντιδραστήρες σύντηξης θα μπορούσαν μια μέρα να παρέχουν πυρηνική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές χωρίς τους κινδύνους της αποθήκευσης ραδιενεργού πλουτωνίου, η οποία ενέχει μικρούς κινδύνους αλλά δυνητικά σοβαρές συνέπειες, δηλαδή καταστροφικές καταρρεύσεις και πυρηνικά απόβλητα που πέφτουν σε λάθος χέρια.

Ενώ η πυρηνική σύντηξη θα παρήγαγε μια αδρανή έκρηξη ηλίου ως απόβλητο που θα μπορούσε εύκολα να απορριφθεί, μέχρι στιγμής οι ακαδημαϊκοί έχουν αγωνιστεί να στερεοποιήσουν τις συνθήκες για να διατηρήσουν το πλάσμα μέσα στον αντιδραστήρα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να πυροδοτηθεί η πιο ζωτική αντίδραση: η συγχώνευση δύο πυρήνων υδρογόνου για να σχηματιστούν ισότοπα ηλίου.

Πιστεύεται ότι το πλάσμα σύντηξης πρέπει να σταθεροποιηθεί σε θερμοκρασίες άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών.

Σε αυτή τη θερμοκρασία, είναι σαφές ότι η σταθεροποίηση αυτού του υπέρθερμου πλάσματος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην εμπορική αξιοποίηση των αντιδραστήρων σύντηξης. Η Novatron παρεμβαίνει με τη χρήση ενός μαγνητικού συστήματος περιορισμού του πλάσματος που στοχεύει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Προοπτικές
“Με την εκθετική ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων την τελευταία δεκαετία, η σύντηξη περνάει πλέον από ερευνητικό έργο σε φιλοδοξία βιομηχανοποίησης”, σχολίασε η Malin Carlström της Climentum Capital. “Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να εξετάσουμε μόνο τη δυνατότητα συνεχούς πραγματοποίησης της σύντηξης, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του υπολογισμένου κόστους ενέργειας. Η ιδέα της Novatron παρουσιάζει προοπτικές επιτυχίας και στους δύο τομείς”.

 

Exit mobile version