Η Nu Quantum, μια εταιρεία κβαντικής δικτύωσης με έδρα το Κέιμπριτζ, συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε έναν γύρο χρηματοδότησης προ-σειράς Α, όπως τον χαρακτηρίζει η εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση του γύρου σποράς του 2020 ύψους 2,1 εκατομμυρίων λιρών, η Nu Quantum αναφέρει ότι η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των προϊόντων σε συνδυασμό με τη συνέχιση των δραστηριοτήτων πρόσληψης προσωπικού, καθώς και για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών και εταιρικών συνεργασιών.
Ο γύρος Pre-Series A καθοδηγήθηκε από τους ιστορικούς χρηματοδότες Amadeus Captial Partners και IQ Captial, καθώς και από τον νέο επενδυτή Expeditions Fund. Στο γύρο συμμετείχαν επίσης οι υφιστάμενοι επενδυτές Ahren Capital, Seraphim Capital, The University of Cambridge και Martlet, καθώς και νέοι επενδυτές, όπως η Presidio Ventures που υποστηρίζεται από την Sumitomo Corporation, το National Security Strategic Investment Fund (NSSIF) και η Deeptech Labs.
Το θεμελιώδες πρόβλημα
Ενώ έχουμε ακούσει και δει πρώιμα παραδείγματα της δύναμης της κβαντικής πληροφορικής, όπως και η κλασική πληροφορική, η τεχνολογία καθίσταται κάπως πεπερασμένη όταν λειτουργεί σε ένα αυτόνομο σενάριο.
Ένα θεμελιώδες πρόβλημα του de facto μηχανισμού πίσω από τους σημερινούς κβαντικούς υπολογιστές είναι ότι προκειμένου οι μηχανές αυτές να επιλύσουν κοινωνικά εξελισσόμενα προβλήματα, ο πυρήνας πρέπει να διαθέτει κάπου μεταξύ 100.000 και 1 εκατομμυρίου qubits που λειτουργούν ως ενιαία μονάδα. Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ είναι ο κβαντικός υπολογιστής Atom Computing του Μπέρκλεϊ, με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος ξεπέρασε τα 1.000 qubits μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Μικρότεροι πυρήνες, δικτυωμένοι
Η λύση της Nu Quantum ακολουθεί μια σαφώς διαφορετική προσέγγιση στο γεγονός ότι προσπαθεί, αντί να εργάζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό qubits σε έναν μόνο πυρήνα, να δικτυώσει έναν αριθμό μικρότερων κβαντικών υπολογιστών μεταξύ τους. Ένα διαδίκτυο των qubits, αν θέλετε. Όχι ακριβώς, αλλά μια δίκαιη και κατανοητή σύγκριση.
Ο Dr. Manjari Chandran-Ramesh της Amadeus Capital Partner εξηγεί:
“Η ικανότητα εφαρμογής της κβαντικής πληροφορικής σε κλίμακα είναι αυτό που χρειάζεται για να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες αυτής της επαναστατικής προόδου στην επεξεργαστική ισχύ.
Η προσέγγιση της αρχιτεκτονικής συστημάτων της Nu Quantum, η οποία βασίζεται στην κβαντική διεμπλοκή, είναι μοναδική στην αγορά σήμερα και έχει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες. Επιπλέον, η λύση των προϊόντων της είναι έτοιμη να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τύπο τεχνολογίας qubit, γεγονός που καθιστά τον αντίκτυπο εκτεταμένο”.
Η εταιρεία έχει επί του παρόντος συνάψει συνεργασίες με την Airbus, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής, την Arqit και την BT.