Η Oater κλείνει επταψήφια pre-seed για να ξεκινήσει το “ρόφημα βρώμης ως υπηρεσία”

Το ρόφημα βρώμης από το κουτί γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Η κατηγορία των υποκατάστατων του γάλακτος, στην οποία το ρόφημα βρώμης αποτελεί πάνω από το 50% (Gfk, 2022), αναπτύσσεται σημαντικά στην Ευρώπη και έχει ήδη δημιουργήσει πωλήσεις ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 με αναμενόμενο CAGR 15% μέχρι το 2027, σύμφωνα με το Statista 2023. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το ρόφημα βρώμης αποτελείται κατά 90% από νερό που μεταφέρεται σε όλη την Ευρώπη σε χαρτοκιβώτια μιας χρήσης.

Είναι σε αυτό το σενάριο που η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων The Oater έκλεισε έναν επταψήφιο προ-σποράς γύρο. Η startup ιδρύθηκε το 2021 από τις αδελφές Sarah και Lisa Nesti, τον Henrik Burger και τον Benjamin Auer, με όραμα την παραγωγή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης με έναν πιο βιώσιμο, φρέσκο και βιωματικό τρόπο.

Η Oater αναπτύσσει συσκευές για την τοπική παραγωγή εναλλακτικών γάλακτος, όπως τα ροφήματα βρώμης, στον κλάδο της εστίασης. Περιγράφει το επιχειρηματικό της μοντέλο ως “Ποτό βρώμης ως υπηρεσία”, καθώς η νεοσύστατη επιχείρηση δεν προμηθεύει στους πελάτες της μόνο το μηχάνημα για το ρόφημα βρώμης, αλλά και με συνδρομή των συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή του Barista Oat Drink μέσα στο μηχάνημα.

Το κεφάλαιο συγκεντρώθηκε από γνωστούς επιχειρηματικούς αγγέλους από τον χώρο των τροφίμων και της τεχνολογίας. Επικεφαλής επενδυτής του γύρου είναι ο Rüdiger Koppelmann, ο οποίος διαθέτει άριστη γνώση του κλάδου ως επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος της SodaStream στη Γαλλία και τη Γερμανία/Αυστρία. Εκτός από την αγγελική επένδυση, η νεοσύστατη επιχείρηση έχει αντλήσει με επιτυχία εξαψήφια επιχορήγηση, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης επιχορήγησης WomenTech της ΕΕ ύψους 75 χιλ. ευρώ για ταλαντούχες και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο γυναίκες ιδρυτές στον τομέα της τεχνολογίας. Με το νέο κεφάλαιο, η The Oater σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την είσοδο στην αγορά και την πρώτη σειριακή παραγωγή των μηχανημάτων ποτών βρώμης.

Η The Oater αυτοπροσδιορίζεται ως νεοφυής επιχείρηση με αντίκτυπο. Η αποστολή της: να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο κιλά C02 έως το 2030. Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση του κύκλου ζωής έδειξε ότι το The Oater παράγει ήδη 57% λιγότερα ισοδύναμα C02 από το συμβατικό ρόφημα βρώμης και 93% λιγότερα από το αγελαδινό γάλα.

“Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις συσκευασίες μίας χρήσης και την κεντρική παραγωγή με μεγάλες διαδρομές μεταφοράς και να στραφούμε σε φυτικές, βιώσιμες και φρέσκες εναλλακτικές λύσεις, που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Και το ρόφημα βρώμης είναι μόνο η αρχή, με αυτή την υπερτοπική προσέγγιση παραγωγής, οι εφαρμογές είναι σχεδόν ατελείωτες”, δήλωσε η Sarah Nesti, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος.

Το Oater ξεκίνησε από το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων του Άαχεν γύρω από το πανεπιστήμιο RWTH, το alma mater των μηχανικών Sarah και Benjamin. Η Lisa και ο Henrik είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων από το ESADE στη Βαρκελώνη και το LSE στο Λονδίνο αντίστοιχα και εντάχθηκαν στην ομάδα από το εξωτερικό. Από το 2022, η The Oater εδρεύει στην Κολωνία της Γερμανίας. Τον Αύγουστο του 2023, το The Oater ξεκινά την πιλοτική του φάση σε επιλεγμένα καφέ στην Κολωνία και το Βερολίνο. Το ρόφημα βρώμης Barista έχει αποδειχθεί πειστικό και πέρα από ικανοποιητικό σε γεύση και αφρό σε αισθητηριακές επιτροπές καθώς και σε δοκιμές barista. Το The Oater θα ξεκινήσει σύντομα την πρώτη του σειριακή παραγωγή στη Γερμανία και η φιλόδοξη ιδρυτική ομάδα ανυπομονεί για το επόμενο εμπορικό λανσάρισμα.

Exit mobile version