Η one – fıve συγκεντρώνει 10,5 εκατ. ευρώ για να διασφαλίσει το μέλλον της παγκόσμιας συσκευασίας

Η νεοφυής επιχείρηση κυκλικών βιοϋλικών one – fıve με έδρα το Αμβούργο συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση seed, με επικεφαλής μια κοινοπραξία των καλύτερων στην κατηγορία τους Ευρωπαίων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Planet A Ventures, Speedinvest, Green Generation Fund, Climentum Capital, Revent και WEPA Ventures μεταξύ άλλων.

 

Η one – fıve είναι μια εταιρεία ανακάλυψης, ανάπτυξης και κλιμάκωσης βιοϋλικών, η οποία ιδρύθηκε από τον Martin Weber, πρώην CFO της κορυφαίας εταιρείας Infarm, που δραστηριοποιείται στον τομέα της κάθετης καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους, και την Claire Hae-Min Gusko, πρώην επικεφαλής της επιχειρησιακής στρατηγικής της Infarm. Παρέχει εξατομικευμένες, καθαρότερες και κυκλικές λύσεις συσκευασίας σε χρόνο ρεκόρ- σχεδιασμένες να εντάσσονται στις υπάρχουσες αλυσίδες αξίας των καταναλωτικών συσκευασιών για να δημιουργούν μετρήσιμο, θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Με αποστολή να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού συσκευασίας, η ομάδα 30 διεπιστημονικών μελών της one – fıve έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση.

 

Η αρχική τους εστίαση είναι σε υψηλής απόδοσης, λειτουργικές επιστρώσεις για λύσεις συσκευασίας με βάση το χαρτί. Η σειρά πωλήσεών τους περιλαμβάνει πάνω από 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα υλικών από συνεργασίες με κορυφαίους ιδιοκτήτες εμπορικών σημάτων FMCG και μετατροπείς συσκευασίας. H one – fıve δρομολογεί τώρα την αντικατάσταση των μη ανακυκλώσιμων φακελίσκων πολλαπλών στρώσεων μιας χρήσης με στόχο την ασιατική αγορά και σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερα ρυπογόνο αγορά συσκευασίας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τα βιοϋλικά της έως και 76%.

 

Αυτά τα φακελάκια μιας χρήσης έχουν “τροφοδοτήσει μια παγκόσμια κρίση αποβλήτων… ρυπαίνουν τις γειτονιές, μπλοκάρουν τις χωματερές, πνίγουν τις υδάτινες οδούς και βλάπτουν τα άγρια πλάσματα” σύμφωνα με το Plastic Playbook της Unilever του Reuters. Τα συμβατικά πλαστικά προκαλούν ένα επιβλητικό 4,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, 2021) και περίπου 11 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται στους ωκεανούς του κόσμου ετησίως (earth.org,2022).

 

Η one – fıve ενισχύει την ομάδα των εσωτερικών της εμπειρογνωμόνων σε θέματα υλικών με εξειδικευμένους ερευνητές (αποκαλούμενους “Scientists in Residence”) από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα όπως το Fraunhofer IVV, το Κέντρο Τεχνικών Ερευνών VTT της Φινλανδίας και το φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia στην Ατλάντα. Επιπλέον, ένα αυξανόμενο δίκτυο κατανεμημένων συνεργατών κλιμάκωσης συμπληρώνει τον εσωτερικό εξοπλισμό και την υποδομή.

Exit mobile version