Η OneThird συγκέντρωσε 2,75 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της σπατάλης τροφίμων

Το ένα τρίτο του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων χάνεται λόγω αλλοίωσης και αυτό έχει ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Εκτιμάται ότι αυτό το επίπεδο σπατάλης τροφίμων έχει κόστος 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και ότι περίπου το 40% των τροφίμων που σπαταλούνται είναι φρέσκα, βρώσιμα προϊόντα. Ενώ συμβαίνει αυτή η σπατάλη, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από έλλειψη επισιτιστικής ασφάλειας και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα.

 

Παρακινούμενη από την πρόκληση της αντιμετώπισης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος είναι η οργάνωση OneThird. Η ολλανδική ομάδα τεχνολογίας τροφίμων χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη τροφίμων. Τώρα, η νεοφυής επιχείρηση εξασφάλισε 2,75 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης σε προχωρημένο στάδιο, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση που συγκέντρωσε σε 5,75 εκατομμύρια ευρώ.

 

Marco Snikkers, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OneThird: “Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο- η μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να ενθαρρύνει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Το ένα τρίτο των παγκόσμιων τροφίμων που παράγονται ετησίως χάνεται ή σπαταλιέται, γεγονός που αποτελεί αστρονομικό όγκο δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων παγκοσμίως που κοιμούνται πεινασμένοι. Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων είναι τόσο αναποτελεσματική όσο και μείζον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης – ένα ζήτημα που επιτείνεται σε πολλαπλά σημεία επαφής στην αλυσίδα εφοδιασμού – από τη γεωργική παραγωγή μέχρι τη χωματερή”.

 

Επικεφαλής της χρηματοδότησης ήταν ο επενδυτής Pymwymic, με τη συμμετοχή των προηγούμενων επενδυτών Halma Ventures Limited, SHIFT Invest και Oost NL.

 

Η τεχνολογία σάρωσης εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας της OneThird, η οποία θα κυκλοφορήσει το 2019, επιτρέπει στους καλλιεργητές, τους διανομείς τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές να προβλέπουν με ακρίβεια τη διάρκεια ζωής των φρέσκων προϊόντων και να ελαχιστοποιούν τη σπατάλη τροφίμων. Επί του παρόντος, είναι σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια ζωής των ντοματών, των φραουλών, των βατόμουρων και των αβοκάντο. Το σχέδιο είναι να επεκταθεί σε δέκα είδη προϊόντων μέχρι το τέλος του 2023.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που εισάγονται στην αγορά σπαταλιέται σήμερα – και περίπου το 40% αυτών των τροφίμων είναι φρέσκα προϊόντα. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό στατιστικό στοιχείο και απλά μη βιώσιμο. Η σπατάλη τροφίμων θεωρείται πλέον ως μια σημαντική πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει επειγόντως να αναλάβουμε δράση.

 

Με έδρα το Enschede, η OneThird θέλει να προσφέρει μια ουσιαστική λύση για τη βελτίωση των προσπαθειών βιωσιμότητας, τη σίτιση όσων έχουν ανάγκη και την εξοικονόμηση χρημάτων για τους πελάτες.

 

Η τεχνολογία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει έως και 25% τα απόβλητα τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων. Παρέχει στους διάφορους ενδιαφερόμενους πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να τους βοηθήσει να λάβουν πιο έξυπνες αποφάσεις, όπως η βελτιστοποίηση των κωδικών ανάλωσης, η επιλογή της αποστολής σε τοπικό επίπεδο ή σε μικρότερη απόσταση μεταφοράς με φορτηγό για να διατηρηθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων ή η επιλογή της εκτροπής των προϊόντων που διαφορετικά θα χαλούσαν, μετατρέποντάς τα σε smoothies, ξηρά κατεψυγμένα προϊόντα, σούπες και άλλα.

 

Με τη νέα της επένδυση, η καινοτόμος ομάδα σκοπεύει να επεκτείνει την τεχνολογία και τις δραστηριότητές της για να επεκταθεί σε νέες αγορές – κυρίως να αναπτυχθεί εντός της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Exit mobile version