Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε όλο τον κόσμο. Αναφέρεται ότι 1 στους 3 από εμάς θα λάβει διάγνωση καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή του και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι σαφώς ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους. Η αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί έγκαιρη διάγνωση. Με την έγκαιρη διάγνωση, οι γιατροί μπορούν να κάνουν σημαντικές έγκαιρες παρεμβάσεις και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα των ασθενών – δίνει μια ευκαιρία μάχης στους ασθενείς.
Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη λογισμικού πρόβλεψης του καρκίνου του πνεύμονα, η Optellum με έδρα την Οξφόρδη πραγματοποιεί μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα αυτό. Η νεοσύστατη επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2015, έλαβε τώρα 14 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας της και να προετοιμαστεί για τη διεθνή επέκτασή της.
Ο γύρος Σειράς Α ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Mercia με επιπλέον επενδυτές τις Intuitive Ventures και Black Opal Ventures. Οι υφιστάμενοι επενδυτές, όπως το St John’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η IQ Capital και το οικογενειακό γραφείο του Sir Martin και της Lady Audrey Wood, συμμετείχαν επίσης σε αυτόν τον γύρο.
Μαζί με τη χρηματοδότηση, καθένας από τους επενδυτές φέρνει στο τραπέζι ειδική τεχνογνωσία στον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Η Mercia φέρνει τεχνογνωσία στην τεχνολογία λογισμικού που έχει αντίκτυπο σε παγκόσμια ζητήματα υγείας, ενώ η Intuitive Ventures ιδρύθηκε για να επιταχύνει το μέλλον των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών υγείας. Η Black Opal Ventures βρίσκεται επίσης στη διασταύρωση της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας και διοικείται από γιατρούς.
Η Optellum, που ιδρύθηκε με την αποστολή να διασφαλίσει ότι κάθε ασθενής με πνευμονική νόσο θα διαγιγνώσκεται και θα αντιμετωπίζεται στο συντομότερο δυνατό στάδιο, έχει αναπτύξει ένα λογισμικό υποστήριξης αποφάσεων βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο βοηθά τους γιατρούς στην έγκαιρη διάγνωση και τη βέλτιστη θεραπεία των ασθενών τους.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου. Εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, αναφέρεται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο. Το σημερινό παγκόσμιο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι 20%, κυρίως επειδή η πλειονότητα των ασθενών διαγιγνώσκεται αφού έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα και η νόσος έχει προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο (στάδιο III ή IV). Αντίθετα, το ποσοστό επιβίωσης για μικρούς όγκους που αντιμετωπίζονται στο στάδιο 1Α φτάνει το 90%. Αυτή η διαφορά αναδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη για διάγνωση και θεραπεία στο νωρίτερο δυνατό στάδιο.
Και αυτό ακριβώς θέλει να επιτύχει η Optellum.
Η πλατφόρμα της νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Οξφόρδη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και να διαγιγνώσκουν βέλτιστα τα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, ώστε η θεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα για τους ασθενείς με όγκους και να ελαχιστοποιηθούν οι επεμβατικές διαδικασίες, όπως οι βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε κλινικά σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Η Optellum έχει επίσης στρατηγικές συνεργασίες με την GE Healthcare και την Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Johnson & Johnson για την επιτάχυνση των κλινικών εφαρμογών και τη συνέχιση της εξέλιξης της πλατφόρμας.
Το 2021, η εταιρεία ιατροτεχνολογίας πέτυχε την έγκριση FDA 510(k) και χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόβλεψη πνευμονικών όζων υψηλού κινδύνου σε πολυκεντρική μελέτη με NHS Trusts στο πλαίσιο μιας μεγάλης επένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη για την υγειονομική περίθαλψη.
Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην εταιρεία να επεκτείνει τη βάση της, τις δραστηριότητές της και τις εμπορικές της εκκινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, να επιταχύνει την έρευνα και την ανάπτυξή της και να επεκτείνει την πλατφόρμα της σε εξατομικευμένες αποφάσεις θεραπείας, ενσωματώνοντας την απεικόνιση με μοριακά δεδομένα, ρομποτική και υγρές βιοψίες.