Η Polestar Capital επεκτείνει το Circular Economy Debt Fund σε 187 εκατ. Ευρώ

Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Συνεπάγεται την ανάπτυξη ενός οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που βασίζεται στην ανακύκλωση και την αναγέννηση αγαθών και πόρων και επιταχύνει.

 

Ο επενδυτής αντίκτυπου Polestar Capital, που ιδρύθηκε το 2012, έχει ως αποστολή να τροφοδοτήσει τη μετάβαση – με στόχο την υποστήριξη ανατρεπτικών καινοτόμων επιχειρήσεων που δημιουργούν νέες λύσεις για ένα κυκλικό μέλλον. Το Polestar Capital Circular Debt Fund (PCDF) της εταιρείας μόλις εξασφάλισε νέους χρηματοδότες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του ταμείου του σε 187 εκατ. ευρώ.

 

Σε μια νέα επένδυση ύψους 85 εκατ. ευρώ έχουν ήδη επενδύσει ο ολλανδικός κρατικός επενδυτής επιπτώσεων Invest-NL και οι ασφαλιστικές εταιρείες Onderlinge s’Gravenhage και De Hoop, η επαρχία Limburg έχει λάβει την επενδυτική της απόφαση, αλλά βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία επισημοποίησης της συμμετοχής της. Το ταμείο υπολογίζει το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο Detailhandel ως τον βασικό επενδυτή του.

 

Το PCDF επενδύει σε καινοτόμα κυκλικά έργα που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παγκόσμιο συστημικό οικολογικό αντίκτυπο, τόσο με τη μείωση των αποβλήτων και την ανακύκλωση όσο και με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

 

Jan-Willem König, διευθυντής της Polestar Capital: “Οι κυκλικές εταιρείες που χρηματοδοτεί το PCDF είναι εντάσεως κεφαλαίου και χρειάζονται χρόνο για να πραγματοποιήσουν θετικές ταμειακές ροές. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν σχετικά μεγάλα ποσά υπομονετικών κεφαλαίων. Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε υπομονετικοί στην κλιμάκωση των βιώσιμων κυκλικών τεχνολογιών, καθώς πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές και τη ρύπανση μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Η συμμετοχή των νέων επενδυτών στο ταμείο θα αποτελέσει μεγάλη υποστήριξη από αυτή την άποψη, επιτρέποντας στο ταμείο να επιταχύνει περαιτέρω τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.”

 

Στόχος είναι να μειωθεί η χρήση παρθένων πόρων, να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη ζωή στη γη.

 

Συχνά, τα έργα αυτά δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν επαρκή χρηματοδότηση. Οι τράπεζες συνήθως θεωρούν τέτοια έργα πολύ καινοτόμα, και οι κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι γενικά πολύ εντάσεως κεφαλαίου για να χρηματοδοτηθούν πλήρως με ίδια κεφάλαια. Κλείνοντας το χρηματοδοτικό κενό, το PCDF επιτρέπει στις εταιρείες κυκλικής παραγωγής να αποδείξουν τις τεχνολογίες και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε εμπορική κλίμακα.

 

Αυτό το ταμείο έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και, επίσης, ενθαρρύνει άλλους χρηματοδότες να εμπιστευτούν και να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω την κλιμάκωση των τεχνολογιών με αντίκτυπο.

 

Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι νέοι επενδυτές ενεπλάκησαν, αντανακλώντας τη μεταβαλλόμενη διάθεση για πράσινες τεχνολογίες, καινοτομία με γνώμονα τη βιωσιμότητα και κυκλική σκέψη στον επενδυτικό χώρο.

Exit mobile version