Η Quantagonia εξασφαλίζει 4,3 εκατ. ευρώ για να καταστήσει την Ευρώπη “κβαντικά έτοιμη”

Ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μεγαλύτερα μοντέλα λήψης αποφάσεων και κλιμακούμενες απαιτήσεις στον έλεγχο των διαδικασιών τους. Οι παραδοσιακοί υπολογιστές, με τις τρέχουσες αρχιτεκτονικές τους, πλησιάζουν τα όριά τους όσον αφορά τους αλγορίθμους βελτιστοποίησης, τις διαδικασίες προσομοίωσης και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Η κβαντική υπολογιστική, μια εξελισσόμενη τεχνολογία, παρουσιάζει μια πιθανή λύση σε αυτά τα ζητήματα, επιτελώντας εργασίες πολύ ταχύτερα ή ακόμη και καθιστώντας λύσεις δυνατές για πρώτη φορά. Η τρέχουσα πρόκληση, ωστόσο, είναι ότι οι υπάρχοντες κώδικες προγραμμάτων και εφαρμογές δεν είναι συμβατοί με τους νέους κβαντικούς υπολογιστές, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό των αλγορίθμων και των προγραμμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Quantagonia, μια γερμανική εταιρεία που επικεντρώνεται στο λογισμικό κβαντικών υπολογιστών, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων σπόρου υπό την ηγεσία της Tensor Ventures, αυξάνοντας έτσι τη συνολική χρηματοδότησή της σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τρία ευρωπαϊκά VC βαθιάς τεχνολογίας, χρηματοδοτική στήριξη εξασφαλίστηκε επίσης από μια κρατική εκμετάλλευση και ένα οικογενειακό γραφείο.

Η μοναδική B2B SaaS “Hybrid Quantum Platform” της Quantagonia ξεχωρίζει λόγω της ικανότητάς της να αξιοποιεί υπάρχοντα προγράμματα υπολογιστών συνδυάζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα τόσο της κλασικής όσο και της κβαντικής πληροφορικής. Στόχος της νεοφυούς επιχείρησης είναι να επεκτείνει τα οφέλη της Hybrid Quantum Platform σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς. Το κεφάλαιο που θα αντλήσει η Quantagonia θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων και την επέκταση των πωλήσεων.

Η Quantagonia οραματίζεται μια επανάσταση στην πληροφορική και τις εφαρμογές της: η Hybrid Quantum Platform της στοχεύει να διευκολύνει την εκτέλεση υφιστάμενου κώδικα προγράμματος τόσο σε κλασικές όσο και σε κβαντικές αρχιτεκτονικές υπολογιστών. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την απασχόληση καινοτόμων και κυρίως βασισμένων στην ΤΝ λύσεων.

Μετά τον προκαταρκτικό γύρο εκκίνησης τον Δεκέμβριο του 2021, ο οποίος περιελάμβανε τη συμμετοχή του FTTF (Fraunhofer Technology Transfer Fonds), του φινλανδικού Deep-Tech VC Voima Ventures και ενός γερμανικού οικογενειακού γραφείου, η Quantagonia κλιμάκωσε τον όγκο των επενδύσεών της σε ένα μεγάλο συνολικό ποσό 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την προσθήκη του ευρωπαϊκού Deep Tech VC Tensor Ventures, της Beteiligungs-Managementgesellschaft Hessen και των επακόλουθων επενδύσεων από τους υφιστάμενους χρηματοδότες.

Η Hybrid Quantum Platform της Quantagonia παρέχει στους πελάτες της πρόσβαση σε εφαρμογές στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της βελτιστοποίησης και της προσομοίωσης. Ενσωματώνεται απρόσκοπτα με κορυφαίους κατασκευαστές τόσο κλασικού υλικού (δηλ. CPUs & GPUs) όσο και κβαντικού υλικού. Μέσω του άμεσα διαθέσιμου HybridSolver, οι πελάτες μπορούν πλέον να επιλύουν προβλήματα βελτιστοποίησης χρησιμοποιώντας τόσο κβαντικούς υπολογιστές όσο και κλασικό υλικό με απόδειξη βέλτιστης λειτουργίας. Ακόμη και για τους πελάτες που δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ενεργές κβαντικές εφαρμογές, η Quantagonia προσφέρει την τεχνογνωσία της για τη διενέργεια αναλύσεων περιπτώσεων χρήσης και την υλοποίηση λύσεων με μελλοντικό προσανατολισμό.

Η ομάδα που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 από τους Dirk Zechiel, Prof. Dr. Sabina Jeschke, Prof. Dr. Sebastian Pokutta και Philipp Hannemann, αποτελείται σήμερα από 15 εμπειρογνώμονες που συνδυάζουν τεχνογνωσία στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών, της φυσικής, των μαθηματικών και της επιτυχημένης επιχειρηματικής ανάπτυξης. Για να συνεχίσει να ηγείται της τεχνολογικής αλλαγής, η Quantagonia εργάζεται επί του παρόντος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της υλοποίησης της πλατφόρμας της, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εμβέλειά της στην αγορά.

Exit mobile version