Η Rayon συγκεντρώνει 4 εκατ. ευρώ για εργαλεία συνεργατικού σχεδιασμού στην αρχιτεκτονική και τις κατασκευές

Η Rayon επιτρέπει στις ομάδες να συνεργάζονται σε 2D κατόψεις σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ευέλικτη.

Σήμερα, η Rayon, η εταιρεία κατασκευής συνεργατικών εργαλείων σχεδιασμού, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 4 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση Seed. Η Rayon, που ιδρύθηκε το 2021 στο Παρίσι, είναι ένα εργαλείο συνεργατικού σχεδιασμού για την αρχιτεκτονική, τη μηχανική και την κατασκευαστική βιομηχανία (AEC).

Το εργαλείο που βασίζεται στο cloud και το πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να εκτελεστεί από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, οπουδήποτε, επιτρέποντας στις ομάδες και τους ενδιαφερόμενους να συνεργάζονται σε 2D κατόψεις σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τη διαδικασία ταχύτερη και πιο ευέλικτη.

Από τη δεκαετία του 1980, ο τομέας του λογισμικού αρχιτεκτονικής και κατασκευών κυριαρχείται από το ίδιο παλαιό λογισμικό.

Ενώ αυτά τα εργαλεία ήταν πρωτοποριακά εκείνη την εποχή και έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σχεδιάζουν κτίρια, έχουν πολλούς περιορισμούς.
Για παράδειγμα, τα εργαλεία είναι συνήθως σχεδιασμένα για επιτραπέζιους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, με τα στούντιο να πρέπει να πληρώνουν για ακριβές άδειες χρήσης, με περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται και συνεργάζονται σε ένα έργο.

Επιπλέον, η χρήση μόνο PDF για την ανταλλαγή αρχείων δυσχεραίνει τη μετάδοση και την ανταλλαγή δεδομένων από τους επαγγελματίες, ενώ ο κλάδος παραμένει δέσμιος λόγω των ιδιόκτητων μορφών αρχείων.

Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι ο κατασκευαστικός κλάδος σπαταλά σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών για την ανταλλαγή και την πρόσβαση σε δεδομένα.

Η Rayon καθιστά τη διαδικασία σχεδιασμού πιο συνεργατική και προσβάσιμη στις ομάδες και τους ενδιαφερόμενους. Ως εργαλείο που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, μπορεί να εκτελεστεί από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, οπουδήποτε, επιτρέποντας στις ομάδες να συνεργάζονται σε 2D κατόψεις σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τη διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και ευέλικτη.

Με παρόμοιο τρόπο που το Penpot έφερε τα εργαλεία σχεδιασμού διεπαφών στο πρόγραμμα περιήγησης και βελτίωσε τη συνεργασία, η Rayon ελπίζει να επιτύχει την ίδια τεχνολογική αλλαγή για τις βιομηχανίες AEC.

Οι χρήστες της Rayon μπορούν να εισάγουν μια ποικιλία αρχείων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, PDF και εγγράφων CAD (DWG, DXF), και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες σχεδιασμού και κοινής χρήσης.

Από το σχέδιο και τις επισημάνσεις έως τις διατάξεις και το στυλ, το Rayon διαθέτει όλα όσα χρειάζονται οι σχεδιαστές για να εξάγουν το έργο τους από απλές μελέτες σκοπιμότητας έως λεπτομερείς, αποδιδόμενες κατόψεις.

Μια νέα γενιά συνεργατικών εργαλείων
Το Rayon αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς νεοφυών επιχειρήσεων (όπως οι Penpot, Trace.Space και Ellia.ai ), οι οποίες ψηφιοποιούν απομονωμένα τμήματα της βιομηχανίας για να διευκολύνουν τις ομάδες να εργάζονται και να σχεδιάζουν από κοινού.

Χαρακτηριστικά όπως οι βιβλιοθήκες περιουσιακών στοιχείων, τα στυλ και οι διατάξεις σελίδων μαζί προσφέρουν το ιδανικό σύνολο εργαλείων για οποιονδήποτε χρειάζεται να εργαστεί και να δημιουργήσει σχέδια κατόψεων.

Το Rayon είναι επίσης ένα εφαρμόσιμο εργαλείο για την κτηματομεσιτική βιομηχανία, την αρχιτεκτονική τοπίου, τη φιλοξενία, την εφοδιαστική, την πολεοδομία και πολλούς άλλους κάθετους τομείς.

Ο Stanislas Chaillou, συνιδρυτής της Rayon, δήλωσε: “Η Rayon είναι μια εταιρεία που μπορεί να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει τα σχέδιά της:

“Η Rayon θέλει να εξυπηρετήσει το 90 τοις εκατό των επαγγελματιών που το status quo του παλαιού λογισμικού δεν καλύπτει.
Για μικρά και μεσαία έργα, το λογισμικό BIM και CAD προσφέρει μια ελλιπή απάντηση.

Συγκριτικά, η Rayon παρέχει μια λύση “light-BIM”, αναμειγνύοντας χαρακτηριστικά τόσο του κόσμου του CAD όσο και του BIM, ενώ προσθέτει ένα εντελώς νέο επίπεδο χαρακτηριστικών, πολύ πέρα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι παλαιότεροι παίκτες.

Πιστεύουμε ότι το Rayon χτυπάει ένα γλυκό σημείο για τους επαγγελματίες, για τους οποίους αυτή η ενδιάμεση κατηγορία έλειπε για πάρα πολύ καιρό”.

Η χρηματοδότηση της Rayon ύψους 4 εκατ. ευρώ, ανεβάζει το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σε 5,75 εκατ. ευρώ.

Στους στρατηγικούς αγγέλους συγκαταλέγονται ο Norman Foster (αρχιτέκτονας και ιδρυτικός εταίρος της Foster + Partners), ο Rasmus Andersson (πρώιμος υπάλληλος σχεδιασμού στη Spotify και τη Figma), ο Adam Wiggins (συνιδρυτής της πλατφόρμας cloud Heroku), ο David Basulto (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ArchDaily) και ο David Apple (πρώιμος υπάλληλος της TypeForm και της Notion).

Ο Michiel Kotting, συνεργάτης της Northzone και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rayon, δήλωσε: “Η Rayon είναι μια εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και τη διαχείριση των προϊόντων της:

“Υπάρχει μια τάση σε όλα τα εργαλεία παραγωγικότητας, οι συνεργατικές πλατφόρμες που βασίζονται στο νέφος να αντικαθιστούν τα υπερβολικά πολύπλοκα παλαιά συστήματα και να διευρύνουν την υιοθέτηση σε περιπτώσεις μακράς χρήσης- το είδαμε αυτό με το Google Workspace για την επιχειρηματική τεκμηρίωση και το Figma για το σχεδιασμό προϊόντων.

Η Rayon φέρνει σύγχρονα εργαλεία στη βιομηχανία AEC, τα οποία ήδη δείχνουν ισχυρό ενθουσιασμό από τους χρήστες. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Bastien, ο Stanislas και η ομάδα τους θα ανοίξουν το δρόμο για μια νέα γενιά λογισμικού σχεδιασμού”.

Η νέα χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της ομάδας, ιδίως για την πρόσληψη ταλέντων μηχανικών, σχεδιαστών και ανάπτυξης.

Exit mobile version