Η Resortecs λαμβάνει επιχορήγηση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για να επιταχύνει την κυκλική μετάβαση της μόδας

Η fashiontech startup Resortecs με έδρα τις Βρυξέλλες επιλέχθηκε να λάβει επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον EIC Accelerator. Η startup ιδρύθηκε το 2017 και επιτρέπει τη βιομηχανική ανακύκλωση στη μόδα χάρη στην υψηλής ποιότητας, αυτοματοποιημένη αποσυναρμολόγηση ενδυμάτων.

 

Επί του παρόντος, λιγότερο από το 1% όλων των παραγόμενων ενδυμάτων ανακυκλώνεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω του υψηλού κόστους και της πολυπλοκότητας στον διαχωρισμό των διαφορετικών υφαντικών υλικών πριν από την ανακύκλωση. Η Resortecs ξεκίνησε να λύσει αυτό το πρόβλημα με δύο κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καινοτομίες: τις Smart Stitch™, κλωστές ραφής που διαλύονται στη θερμότητα και το Smart Disassembly™, έναν βιομηχανικό φούρνο ικανό να διαχωρίζει τα διάφορα εξαρτήματα των ρούχων που κατασκευάζονται με Smart Stitch™, όλα χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή δημιουργικότητα των ρούχων.

 

Σε ευθυγράμμιση με τις προσπάθειες της ΕΕ να επιταχύνει την κυκλική μόδα και να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή fast-fashion, η Resortecs είναι μία από τις 74 νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν από πάνω από 1.000 αιτούντες.

 

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία δήλωσε: «Το νέο κύμα καινοτομίας ηγείται επί του παρόντος από startups βαθιάς τεχνολογίας που στοχεύουν στις κοινωνικές προκλήσεις. Χαίρομαι που βλέπω τόσες πολλές από αυτές να υποβάλλουν αίτηση στο EIC, ιδίως από χώρες που πλησιάζουν τα επίπεδα επιδόσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Χάρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να ηγηθούν στο επόμενο κύμα της βαθιάς τεχνολογίας».

 

Η Resortecs ιδρύθηκε από τους Cédric Vanhoeck και Vanessa Counaert και το 2021 η νέα εταιρεία είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την Ε&Α και να ξεκινήσει πιλοτικά τη λύση αποσυναρμολόγησης, η οποία έχει πλέον επικυρωθεί από περισσότερους από 30 παγκόσμιους γίγαντες της μόδας. Νικητές πολλών βραβείων – από το βραβείο H&M Foundation Global Change το 2018 έως το 2022 Female Founder Challenge που διοργανώθηκε από τη VivaTech και τη Société Générale  – η startup βασίζεται σε διάσημους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των La Maison des Startups LVMH στη Γαλλία, Desigual’s Awesome Lab στην Ισπανία και το BMW Foundation’s RESPOND Accelerator στη Γερμανία.

 

Ο Cédric Vanhoeck, ο Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Επικεφαλής της startup, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιλεχτήκαμε από το EIC. Αυτό το ποσό είναι ένα σκαλοπάτι για να κλείσουμε τον τρέχοντα γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίων 5 εκατομμυρίων € – τον ​​πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής. Θέλουμε να διπλασιάσουμε την ομάδα, να παράγουμε νέα συστήματα συνεχούς αποσυναρμολόγησης και να κλιμακώσουμε την παραγωγή νημάτων μας για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για κυκλικές λύσεις που προέρχονται από την κλωστοϋφαντουργία της ΕΕ».

Exit mobile version