Η RespiQ έλαβε επιχορήγηση EIC Pathfinder ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη συσκευή παρακολούθησης της ΧΑΠ

Η RespiQ κατασκευάζει μια συσκευή αισθητήρων για παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο στο σπίτι και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενες πνευμονικές κρίσεις.

Σήμερα η RespiQ, μια ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας, ανακοίνωσε ότι έλαβε επιχορήγηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC).

Η ΧΑΠ είναι μια διαδεδομένη παγκόσμια πνευμονοπάθεια που επηρεάζει σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους και κατατάσσεται ως η 3η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παγκοσμίως, το έξι τοις εκατό όλων των θανάτων προκαλείται από τη ΧΑΠ.

Η αποστολή της εταιρείας είναι να βελτιώσει την ευημερία των ασθενών με ΧΑΠ με την κατασκευή μιας συσκευής αισθητήρων για την παρακολούθηση των ασθενών σε πραγματικό χρόνο στο σπίτι. Η συσκευή θα προσφέρει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενες πνευμονικές κρίσεις.

Η RespiQ θα λάβει την επιχορήγηση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τριάμισι χρόνια μαζί με μια διακεκριμένη διεθνή κοινοπραξία φημισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανισμών ιατρικής έρευνας, η οποία περιλαμβάνει το King’s Centre for Lung Health, School of Immunology and Microbial Sciences στο King’s College του Λονδίνου, το National eHealth Living Lab στο πλαίσιο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Leiden (LUMC), τον νορβηγικό ερευνητικό οργανισμό Sintef και την πορτογαλική εταιρεία τεχνικών συμβουλών και έρευνας, uRoboptics.

Η Mira Gleisberg, Διευθύνουσα Σύμβουλος της RespiQ, σχολιάζει: “Η εταιρεία RespiQ είναι η πρώτη εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη για την υλοποίηση των έργων της:

“Η λήψη της επιχορήγησης EIC Pathfinder σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας και την κοινοπραξία μας, καθώς μας επιτρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της πρωτοποριακής διαγνωστικής συσκευής μας για την αναπνοή, φέρνοντας ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς με ΧΑΠ που αγωνίζονται να παρακολουθήσουν την ασθένειά τους”.

Η RespiQ προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός founder residency στο Άμστερνταμ που διεξήχθη από την Antler, τον πιο ενεργό επενδυτή πρώιμου σταδίου στην Ευρώπη, το 2019. Κατά τη διάρκεια του residency, οι τεχνολογικοί εφευρέτες Vitalii Vorkov και Mira Gleisberg ανέπτυξαν τη στρατηγική ιδέα για τη διαγνωστική τεχνολογία της αναπνοής τους και άρχισαν να κατασκευάζουν το RespiQ.

Ο RJ Schuurs, εταίρος της Antler, σχολιάζει: “Η εταιρεία έχει την ευκαιρία να αναπτύξει και να βελτιώσει την εταιρεία:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υποστηρίξει την RespiQ από τη μηδενική ημέρα του αναπτυξιακού της ταξιδιού, και αυτή η υψηλού κύρους επιχορήγηση χρηματοδότησης αποτελεί απόδειξη των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων ανάπτυξής της.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδρυτική ομάδα που δημιουργεί μια τεχνολογία που θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι να δούμε τι μπορούν να προσφέρουν η RespiQ και οι εταίροι της κοινοπραξίας τους τα επόμενα χρόνια”.

Exit mobile version