Η Rethink Ventures εγκαινιάζει fund 50 εκατ. ευρώ για να διαμορφώσει το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας

Μέρος της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης και της κίνησης προς τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης ηπείρου με θετική στάση απέναντι στον πλανήτη, είναι η ανάγκη επανεξέτασης των μεταφορών. Από τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μετακινούνται μέσα και γύρω από τις πόλεις, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρουμε αγαθά και ενέργεια, ο τρόπος με τον οποίο η ήπειρος συνεχίζει να κινείται διαμορφώνεται πλέον με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

 

Με στόχο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν η ακινησία και τα logistics πιο πράσινα είναι το Rethink Ventures – ένα πρόσφατα εγκαινιασμένο εξειδικευμένο ταμείο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Το ταμείο, το οποίο εγκαινιάστηκε από τους Jens-Philipp Klein και Matthias Schanze, επικεντρώνεται σε καινοτόμους φορείς κινητικότητας, αυτοκινητοβιομηχανίας και logistics που οδηγούν τη μεταμόρφωση προς ένα καθαρό, ασφαλές και ψηφιακό μέλλον. Ο στόχος είναι να προχωρήσει πέρα από την απλή παροχή κεφαλαίων σε αυτούς τους καινοτόμους, αντ’ αυτού να αξιοποιήσει τη γνώση των εμπειρογνωμόνων του κλάδου για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

 

Το VC με έδρα το Μόναχο σχεδιάζει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου του, των εταιρικών επενδυτών και των κορυφαίων στελεχών για τη δημιουργία συνεργασιών και την από κοινού κλιμάκωση καινοτόμων τεχνολογιών.

 

Οι βασικοί τεχνολογικοί τομείς που θα υποστηρίξει το ταμείο περιλαμβάνουν τεχνολογίες οχημάτων επόμενης γενιάς (καθορισμένη από λογισμικό, αυτόνομη λειτουργία, νέα συστήματα κίνησης), κινητικότητα (παροχή άνετης, ασφαλούς και οικονομικά προσιτής κινητικότητας για όλους), logistics (ψηφιακές, αυτοματοποιημένες και βιώσιμες λειτουργίες) και ενέργεια (υποδομές για την τροφοδοσία ενός καθαρού, χωρίς εκπομπές ρύπων μέλλοντος των μεταφορών).

 

Το ταμείο υποστηρίζεται από τους κορυφαίους εταιρικούς εταίρους της βιομηχανίας ZF Ventures, Hellmann Worldwide Logistics, KION Group, Berylls και HAVI, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, έμπειρους επιχειρηματίες και πολλά οικογενειακά γραφεία.

 

Για να διασφαλίσει υπεύθυνες επενδυτικές πρακτικές, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ιδιόκτητο πλαίσιο βιωσιμότητας για την αξιολόγηση του δυναμικού αντίκτυπου κάθε επένδυσης σε πρώιμο στάδιο της επενδυτικής διαδικασίας και τη συνεχή αναφορά του αντίκτυπου του συνδυασμένου χαρτοφυλακίου στους επενδυτές των ταμείων. Επίσης, ρυθμίζεται ως ταμείο SFDR του άρθρου 8.

 

Η Rethink έχει ήδη επενδύσει σε 3 νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υποσχέσεις:

 

Deftpower: μια πλατφόρμα φόρτισης αυτοκινήτων που επιτρέπει στις εταιρείες να δρομολογούν, να διαχειρίζονται και να κλιμακώνουν προσφορές ηλεκτρικής φόρτισης στους πελάτες τους

Shipzero: μια πλατφόρμα βασισμένη σε δεδομένα για τη μέτρηση και τη μείωση των εκπομπών CO2 στις παγκόσμιες εμπορευματικές μεταφορές

Rydes: μια λύση SaaS για εταιρείες που προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα των εργαζομένων, παρέχοντας στους υπαλλήλους τους πρόσβαση σε διάφορες προσφορές μεταφορών.

 

Το μακροπρόθεσμο όραμα του ταμείου είναι η δημιουργία λύσεων σε κλίμακα που θα αποσυμφορήσουν τις μεταφορές ανθρώπων και αγαθών, θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία κινητικότητας και ενέργειας και θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Exit mobile version