Η Solu με έδρα το Ελσίνκι συγκεντρώνει 1 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας αντοχής στα αντιβιοτικά

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα: η ικανότητα των παθογόνων βακτηρίων να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ο επιπολασμός τους έχει επιταχυνθεί. Σύμφωνα με μελέτες, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά προκάλεσε άμεσα πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το 2019 και σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από βακτηριακές λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Solu, μια φινλανδική νεοφυής βιοτεχνολογική εταιρεία που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά με τη δημιουργία της πιο εκτεταμένης βιβλιοθήκης DNA παθογόνων στον κόσμο, ανακοίνωσε τον γύρο χρηματοδότησης Seed ύψους 1 εκατ. ευρώ, υπό την ηγεσία του φινλανδικού επενδυτή πρώιμου σταδίου Lifeline Ventures και με τη συμμετοχή της Wave Ventures. Με την πρόσφατη χρηματοδότηση σποράς, η Solu θα συνεχίσει την ανάπτυξη και εμπορική διάθεση των προϊόντων της.

Το προϊόν της Solu διευκολύνει την κατανόηση, την ανίχνευση και την πρόληψη της εξάπλωσης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο για την αποτελεσματική ανίχνευση επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Λόγω των προηγμένων μεθόδων αλληλούχισης του DNA, ο όγκος των δεδομένων έχει αυξηθεί μαζικά στην έρευνα για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων με τις υπάρχουσες μεθόδους είναι συχνά αργή και ανακριβής. Η Solu επιτρέπει την αποτελεσματικότερη επεξεργασία βακτηριακών δεδομένων και την παρακολούθηση των αλλαγών στα παθογόνα σε πραγματικό χρόνο.

“Κάνουμε την ταυτοποίηση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά εύκολη και γρήγορη. Συνήθως, η ταυτοποίηση διαρκεί ώρες, αλλά με τη λύση μας, συντομεύεται σε λίγα λεπτά. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπορούν να ανιχνεύσουν αποτελεσματικά τα υπερβακτήρια και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις, καθιστώντας δυνατή τη διακοπή της εξάπλωσής τους το συντομότερο δυνατό”, λέει ο Sihvonen.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της, η καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά απαιτεί τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης και διακλαδική συνεργασία. Συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια, λαμβάνουν επίσης πολύτιμα σχόλια από διεθνείς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη του προϊόντος. Αυτό τους βοηθά να στοχεύουν άμεσα στις παγκόσμιες αγορές.

“Σημαντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν φέρνοντας με γενναιότητα τη νέα τεχνολογία σε υφιστάμενες βιομηχανίες. Η Solu καταπολεμά την αντίσταση στα αντιβιοτικά με μεγάλα δεδομένα και φιλικότητα προς τον χρήστη. Το θάρρος της ομάδας να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια πρόκληση, μαζί με τη φιλοδοξία και τις σημαντικές συνεργασίες της, μας εντυπωσίασαν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα υποστηρίξουμε την ομάδα της Solu από νωρίς στην ανάπτυξη της πρωτοποριακής τους λύσης”, λέει ο Timo Ahopelto, ιδρυτικός εταίρος της Lifeline Ventures.

Στο μέλλον, η Solu στοχεύει να δημιουργήσει την πρώτη βιβλιοθήκη DNA παθογόνων που θα συλλέγει όλα τα δεδομένα παθογόνων σε πραγματικό χρόνο και θα μπορεί επίσης να μοντελοποιεί την εξέλιξή τους και να εντοπίζει αποτελεσματικότερα νέα παθογόνα που απειλούν την υγεία.

Exit mobile version