Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία Powerfoyle της Exeger μετατρέπει το φως εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε ηλεκτρικό ρεύμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ηλεκτρονικές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης να λειτουργούν αυτόνομα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σύμβαση δανείου ύψους έως 35 εκατ. ευρώ με τη σουηδική εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Exeger, η οποία κατασκευάζει την τεχνολογία ηλιακών κυψελών Powerfoyle. Η εταιρεία έχει αντλήσει πάνω από 169 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 16,1 εκατ. ευρώ της σειράς Β τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η Exeger έχει αναπτύξει το Dye-Sensitized Solar Cell (DSC) σε μια καινοτόμο και κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία (Powerfoyle) που μετατρέπει τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό φως σε ηλεκτρική ενέργεια και επιτρέπει σε ηλεκτρονικές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση να αυτοτροφοδοτούνται.

Εφαρμόσιμη τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές εφαρμογές, η Powerfoyle θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς πολλά προϊόντα δεν θα απαιτούν πλέον καλώδια φόρτισης ή μπαταρίες μιας χρήσης.

Οι εξαιρετικά λεπτές ηλιακές κυψέλες με τον ευέλικτο σχεδιασμό επιτρέπουν στις εταιρείες να ενσωματώσουν δυνατότητες αυτοφόρτισης στα προϊόντα τους χωρίς συμβιβασμούς στην οπτική αισθητική.

Η Exeger επενδύει στην κλιμάκωση της παραγωγικής της ικανότητας στο Stockholm II, το δεύτερο αστικό εργοστάσιο της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο βιομηχανικής κλίμακας λειτουργεί με 100 τοις εκατό ανανεώσιμη ενέργεια και βρίσκεται στο Kista, έξω από τη Στοκχόλμη. Μόλις επεκταθεί πλήρως, το Stockholm II θα επιτρέψει στην Exeger να παράγει έως και 2,5 εκατομμύρια m2 ετησίως από τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ηλιακά κύτταρα.

Το εργοστάσιο έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνεται σε αρθρωτά βήματα, επιτρέποντας την ταχεία αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για το Powerfoyle.

Η επιχείρηση υποστηρίζεται από το InvestEU, το χρηματοδοτικό μέσο που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει περισσότερες από 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις προς τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ κατά την περίοδο μεταξύ 2021 και 2027.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Thomas Östros μοιράστηκε τα εξής: “Η ΕΤΕπ είναι ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος:

“Με την πρωτοποριακή τεχνολογία της, η Exeger θα αυξήσει την παραγωγή και τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και θα μειώσει τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Από την πλευρά της ΕΤΕπ, είμαστε πολύ υπερήφανοι που υποστηρίζουμε την Exeger και τη σημαντική συμβολή της στην πράσινη μετάβαση και σε μια πιο βιώσιμη ενεργειακή βιομηχανία στο μέλλον”.

Ο Giovanni Fili, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Exeger, δηλώνει: “Η Exeger είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνολογίας:

“Μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή εξέταση της τεχνολογίας και της επιχείρησης, είμαι ενθουσιασμένος που η ΕΤΕπ θα στηρίξει με δανειακή χρηματοδότηση την επέκταση της Στοκχόλμης ΙΙ.

Το δάνειο εγκρίνεται μετά τη μεγάλη εμπορική έλξη κατά τη διάρκεια του 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη ζήτηση της αγοράς για την αυξημένη παραγωγική ικανότητα της Powerfoyle για το 2024 και το 2025.

Η ύπαρξη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης μέσω μηχανισμών όπως το InvestEU συμβάλλει στη διασφάλιση ότι η βιώσιμη βιομηχανία της Ευρώπης θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στο εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο”.

Exit mobile version