Η Teton.ai συγκεντρώνει 4,8 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των νοσηλευτών με βελτιστοποιημένες ροές εργασίας

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό πλήττουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι το 2030 προβλέπονται έως και 13 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας. Πέρυσι, το Διεθνές Κολλέγιο Νοσηλευτών χαρακτήρισε την έλλειψη διαθέσιμων νοσηλευτών στο εργατικό δυναμικό μια νέα “παγκόσμια κρίση υγείας”, και η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία.

 

Ενώ οι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν τους υποστελεχωμένους θαλάμους, έρχονται αντιμέτωποι με απαιτητικές βάρδιες, υπερβαίνοντας τη φροντίδα των ασθενών, και έναν αυξανόμενο όγκο διοικητικής εργασίας που πρέπει να αντεπεξέλθουν.

 

Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναπτύσσονται νέες λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία που βοηθούν στην άρση ορισμένων από τα βάρη. Η τεχνολογία της υγείας είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά και οι νεοφυείς επιχειρήσεις σίγουρα πρωτοπορούν όταν πρόκειται για επιδραστική καινοτομία σε αυτόν τον χώρο.

 

Στοχεύοντας να αξιοποιήσει αυτή την αγορά, η Teton.ai ενεργεί ως σύντροφος AI για τους νοσηλευτές που βοηθά στην παρακολούθηση των ασθενών και στη βελτιστοποίηση των ροών εργασίας. Η δανική εταιρεία τεχνολογίας υγείας μόλις εξασφάλισε 4,8 εκατ. ευρώ (5,3 εκατ. δολάρια) σε νέο γύρο χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της Plural. Στρατηγικοί άγγελοι, μεταξύ των οποίων ο Finn Murphy, πρώην μέλος της Frontline Ventures, συμμετείχαν επίσης στην επένδυση της Plural στην Teton.

 

Η Teton.ai ιδρύθηκε το 2020 από τον Mikkel Wad Thorsen (CEO) και τον Esben Klint Thorius (CTO) και γεννήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παραβλέπει τις ανάγκες και τις ροές εργασίας των βασικών φροντιστών, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών και των βοηθών φροντίδας.

 

Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης του δίνει μια γενική εικόνα του τι συμβαίνει στον θάλαμο, δίνοντας στους νοσηλευτές και τους φροντιστές ένα επιπλέον σετ ματιών. Ειδοποιεί τους νοσηλευτές όταν χρειάζεται φροντίδα, είναι ικανή να παρακολουθεί τον ύπνο και να δίνει προειδοποιήσεις πτώσης. Έξυπνες κάμερες εγκαθίστανται προς τα πάνω, οι οποίες μπορούν να σαρώνουν το δωμάτιο για ενημερώσεις και τη δραστηριότητα των ασθενών.

 

Το σύστημα εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας σύνολα δεδομένων του νοσοκομείου καθώς και ανατροφοδότηση από τους νοσηλευτές, ώστε να παρέχει τη σωστή υποστήριξη στους κλινικούς γιατρούς που αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο εργασίας.

 

Οι κάμερες χρησιμοποιούν την όραση υπολογιστή για να κατανοήσουν την κατάσταση του ασθενούς και να επικοινωνήσουν τις σχετικές πληροφορίες πίσω στο προσωπικό. Αυτό θα περιλαμβάνει παρακολούθηση του ύπνου για να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη αφύπνισης ενός ασθενούς, προειδοποιήσεις για πληγές ή έλκη στο κρεβάτι και υπενθυμίσεις κινητοποίησης για την τακτική μετακίνηση των ασθενών, προειδοποιήσεις για πτώσεις με ειδοποιήσεις για καταστάσεις υψηλού κινδύνου και τακτική τεκμηρίωση των δραστηριοτήτων για τη μείωση της διοικητικής πίεσης στους νοσηλευτές. Για να διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα και η ιδιωτικότητα των ασθενών, η ανάλυση πραγματοποιείται σε ένα κλειστό σύστημα και δεν μεταφορτώνονται προσωπικά δεδομένα σε κεντρικό διακομιστή.

 

Η νεοσύστατη επιχείρηση στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να εξαλείψει τους περιττούς και μερικές φορές ψευδείς συναγερμούς, παρέχοντας ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για τους νοσηλευτές όταν η συμπεριφορά ενός ασθενούς απαιτεί άμεση ή κρίσιμη φροντίδα.

 

Στη Δανία, η Teton.ai συνεργάζεται ήδη με νοσοκομεία όπως το Nykøbing Falster Hospital και το Næstved Hospital. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο κομμάτι της νυχτερινής βάρδιας, όπου συχνά υπάρχει μόνο ένα ή δύο άτομα προσωπικό στον θάλαμο και μεγαλύτερη πίεση σε έναν μοναχικό φροντιστή. Στις πρώτες δοκιμές της τεχνολογίας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας σε όλη τη Δανία, ο βοηθός νοσηλευτή της Teton βοήθησε στη μείωση του φόρτου εργασίας της νυχτερινής βάρδιας κατά 25%, δίνοντας στους νοσηλευτές περισσότερο έλεγχο και περισσότερο χρόνο για τους ασθενείς τους.

 

Η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας είχε αξία 150 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 και είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε μέγεθος και ζήτηση – και η Teton.ai θέλει να αφήσει το στίγμα της σε αυτόν τον χώρο.

 

Με αυτή τη νέα επένδυση, η startup σχεδιάζει να επεκταθεί πέρα από την εγχώρια αγορά της Δανίας στην ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή, καθώς και περαιτέρω στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Τελικά, η εταιρεία θα δημιουργήσει μια πλήρη εικονική νοσοκόμα για την υποστήριξη των κρίσιμων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπου κι αν βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Exit mobile version