Η τεχνολογία υπερφασματικής κάμερας της Kuva Space προσελκύει χρηματοδότηση ύψους 16,6 εκατ. ευρώ

Η Kuva Space, μια φινλανδική εταιρεία παρατήρησης της Γης, συγκεντρώνει ένα γύρο χρηματοδότησης Σειράς Α για την επέκταση της ομάδας, το λανσάρισμα της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης και την περαιτέρω ανάπτυξη της υπερφασματικής κάμεράς της.

Η φινλανδική εταιρεία παρατήρησης της Γης Kuva Space συγκέντρωσε χρηματοδότηση ύψους 16,6 εκατομμυρίων ευρώ από τη σειρά Α, με την οποία θα διπλασιαστεί το μέγεθος της ομάδας της, θα επεκταθεί στην αγορά των ΗΠΑ, θα λανσάρει την πλατφόρμα ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης και θα αναπτύξει περαιτέρω τη διαστημική τεχνολογία της εταιρείας.

Του γύρου ηγήθηκαν οι υφιστάμενοι επενδυτές Voima Ventures και Nordic Foodtech VC, ενώ συμμετείχαν επίσης στο γύρο η Earth VC, Φινλανδοί ιδιώτες επενδυτές μέσω μιας πρωτοβουλίας χρηματοδότησης ανάπτυξης με την Springvest και μη μετοχική χρηματοδότηση από την Business Finland.

Η Kuva Space ισχυρίζεται ότι μπορεί να “διακρίνει σχεδόν οποιοδήποτε υλικό στη Γη”. Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπερφασματική κάμερα σε μικροδορυφόρο μπορεί να προσδιορίσει την υγεία και να παρακολουθήσει καλλιέργειες, φυτά, βιοποικιλότητα, έδαφος, θαλάσσιες συνθήκες και χημικούς ρύπους.

Η πλατφόρμα ανάλυσης με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας περιβαλλοντικές αλλαγές και πληροφορίες για αυξημένη απόδοση των καλλιεργειών ή δημιουργώντας ευκαιρίες για βελτιωμένη αξιοπιστία της ασφάλειας τροφίμων, της άμυνας, της ασφάλειας και της δέσμευσης του άνθρακα.

“Η εξαιρετική τεχνολογία της Kuva Space δίνει τη δυνατότητα για ένα βήμα αλλαγής στην αποδοτική ως προς τους πόρους γεωργία και στην παρακολούθηση και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων”, λέει ο Jari Tuovinen, εταίρος της Nordic Foodtech VC.

Η εταιρεία, η οποία ήταν νικήτρια του διαγωνισμού καινοτομίας Arctic Challenge του ΝΑΤΟ και εξασφάλισε εμπορική σύμβαση ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών υπερφασματικών δεδομένων για το πρόγραμμα Copernicus, θα χρεώσει τη λύση της ως συνδρομητικό μοντέλο.

Με τρεις δορυφόρους ήδη στο διάστημα, η Kuva Space θα εκτοξεύσει δύο νέους δορυφόρους το επόμενο έτος και θα ξεκινήσει τις αρχικές της υπηρεσίες. Ο πρώτος, ο Hyperfield-1, έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τον Ιούνιο του 2024, η Kuva Space σχεδιάζει έναν αστερισμό έως και 100 δορυφόρων έως το 2030.

Exit mobile version