Η Trind VC άνοιξε ένα νέο ταμείο ύψους 55 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων με επίκεντρο τον καταναλωτή

Η Βόρεια Ευρώπη μπορεί να είναι γνωστή για τη χειμωνιάτικη ψυχρότητα της, αλλά όταν πρόκειται για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι καυτή. Η περιοχή είναι γεμάτη φρέσκια καινοτομία, φιλόδοξους ιδρυτές και φαινομενικά αφοσιωμένους επενδυτές. Ενώ η Ευρώπη εισέρχεται σε μια συννεφιασμένη εποχή οικονομικής αβεβαιότητας, η κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων πρέπει να παραμείνει ισχυρή για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η Βόρεια Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει να δείξει το δρόμο, αξιοποιώντας την επιτυχία που γνώρισε η περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

Στη διατήρηση του επιχειρηματικού πνεύματος συμβάλλει η ανακοίνωση νέων κεφαλαίων και νέων δεσμεύσεων προς καινοτόμους επιχειρηματίες. Τώρα, η Trind VC ανακοίνωσε το τελευταίο της ταμείο και βάζει στο τραπέζι 55 εκατ. ευρώ.

 

Πρόκειται για το δεύτερο fund του ταμείου που εδρεύει στο Ταλίν και θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε 30-40 νεοφυείς επιχειρήσεις με αποδεδειγμένη ελκυστικότητα κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ταμείο υποστηρίζεται από θεσμικούς επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το Finnish Industry Investment (Suomen Teollisuussijoitus), τα συνταξιοδοτικά ταμεία LHV και τα επενδυτικά ταμεία της Swedbank.

 

Με αυτό, το σχέδιο είναι να επενδύσει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται σε καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, εστιάζοντας σε διασυνοριακές επενδύσεις στη Βόρεια Ευρώπη.

 

Η Trind VC μπορεί να ενεργήσει ως επικεφαλής επενδυτής, αλλά ειδικά με τις ευρωπαϊκές διασυνοριακές επενδύσεις, είναι ευτυχής να συνεπενδύσει, με ένα τοπικό VC να ηγείται του γύρου. Θα συνεχίσει επίσης τη στρατηγική της για συνεπενδύσεις με εξέχοντα κοινοπρακτικά σχήματα αγγέλων, προκειμένου να προσφέρει περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη στη νεοφυή επιχείρηση μέσω θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο και συμβουλευτικής εργασίας, σε σύγκριση με τους δικούς της πόρους.

 

Θα είναι σε θέση να εκδίδει αρχικές επιταγές ύψους έως και 1 εκατ. ευρώ, με ελάχιστα εισιτήρια 100 χιλ. ευρώ. Θα ενταχθούν επόμενοι γύροι με εισιτήρια έως και 5 εκατ. ευρώ.

 

Η Trind VC ιδρύθηκε το 2018 και έχει αποκτήσει ισχυρή φήμη, καθώς αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων επιχειρηματικών αγγέλων και πρώην ιδρυτών. Ιδρύθηκε από τους Joel Aasmäe, Kimmo Irpola, Taavi Lepmets και Ivar Siimar, οι οποίοι συνεργάζονται από το 1999, επενδύοντας ως επιχειρηματικοί άγγελοι και συνιδρυτές της τράπεζας LHV και της New Economy Ventures, του πρώτου ταμείου VC στις Βαλτικές χώρες.

 

Η εταιρεία αναζητά νεοφυείς επιχειρήσεις με πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά μοντέλα B2C και C2C, παράλληλα με το καταναλωτικό λογισμικό B2B.  Η στρατηγική CCC, δηλαδή οι νεοφυείς επιχειρήσεις με στοιχεία καταναλωτή ή κοινότητας, έχουν πολλές μικρές συναλλαγές, επιτρέποντάς τους να συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα δεδομένα από πολλές εταιρείες B2B με λίγους μόνο μεγαλύτερους πελάτες. Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στο να είναι πραγματικά προσανατολισμένες στα δεδομένα και δίνει πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες για τη συμπεριφορά των πελατών.

 

Η Trind VC χρησιμοποιεί την εμπειρία της από άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης αυτών των δεδομένων για την ανάπτυξη προϊόντων, την οικοδόμηση στρατηγικής go-to-market, μάρκετινγκ και μοντέλων νομισματοποίησης, ώστε να επιτύχει υψηλή επεκτασιμότητα και να είναι έτοιμη για έναν Α-γύρο. Η ισχυρή παρουσία της ομάδας τόσο στη Φινλανδία όσο και στην Εσθονία δίνει στην Trind VC ένα καλό πλεονεκτικό σημείο για να επενδύσει στην περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν περισσότερο γνωστή για τη σκηνή νεοφυών επιχειρήσεων B2B.

Exit mobile version