Υπολογίζεται ότι τα βιομηχανικά απόβλητα αποτελούν το ήμισυ του συνόλου των αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως. Και επί του παρόντος, αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα αποβλήτων. Η μεταποίηση είναι σήμερα ο ταχύτερα αυξανόμενος παράγοντας βιομηχανικών αποβλήτων – και αυτό έχει σοβαρό περιβαλλοντικό κόστος. Υπολογίζεται επίσης ότι το 20% κάθε δολαρίου που δαπανάται για τη μεταποίηση παράγει απόβλητα – πράγμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία μετάλλων χάνει περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η γερμανική νεοσύστατη επιχείρηση, η Tvarit, θέλει να καθαρίσει αυτό το χάος. Μόλις εξασφάλισε 5 εκατ. ευρώ για τη λύση της με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει μεταλλουργία χωρίς απόβλητα και με ενεργειακή αποδοτικότητα.
Suhas Patel, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tvarit: “Οι χώροι παραγωγής μετάλλων είναι πολύ περίπλοκοι. Στις υπερσύγχρονες μηχανές, υπάρχουν 2,4 τρισεκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί για τη βελτιστοποίηση των παραμέτρων της διαδικασίας – κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα βρει το βέλτιστο. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της σπατάλης στο χώρο του εργοστασίου”.
Ο γύρος πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία των Momenta και Futury Capital και περιελάμβανε επανεπένδυση από τον υφιστάμενο επενδυτή, Matterwave Ventures.
Η Tvarit, που ιδρύθηκε το 2019 από τους Suhas Patel και Rahul Prajapat, επικεντρώνεται σε διαδικασίες μεταλλικής κατασκευής όπως η χύτευση, η θερμή διαμόρφωση, η συγκόλληση και ούτω καθεξής. Η υβριδική λύση που βασίζεται στην ΤΝ συνδυάζει βαθιά γνώση του τομέα της επεξεργασίας μετάλλων με την ΤΝ που βασίζεται σε δεδομένα για να παρέχει συνεχείς και ακριβείς συνταγές, καθώς και αξιοποιήσιμες πληροφορίες που βοηθούν τους χειριστές μηχανών να επιτύχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα.
Η ομάδα με έδρα τη Φρανκφούρτη ισχυρίζεται ότι η λύση της μπορεί να μειώσει τα απορρίμματα κατά 50% και να μειώσει το ενεργειακό κόστος έως και 30%.
Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η εταιρεία σχεδιάζει να επιταχύνει το ταξίδι της για να καταστήσει την κατασκευή μετάλλων μηδενικών αποβλήτων και πιο βιώσιμη.