Η UniSieve συγκεντρώνει 4,9 εκατ. ευρώ για να ξεκλειδώσει την ενισχυμένη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη βιομηχανία

Η επίτευξη του καθαρού μηδενός απαιτεί σημαντική προσπάθεια για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε όλους τους κλάδους και τομείς. Οι βαριές βιομηχανίες, όπως οι χημικές και ενεργειακές εταιρείες, είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει επίσης να επιτύχουν τους στόχους του Καθαρού Μηδενός, όπως αυτοί καθορίζονται από κυβερνητικές συμφωνίες, και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

Η εταιρεία Cleantech UniSieve έχει εντοπίσει έναν μοναδικό τρόπο για την απαλλαγή τους από τον άνθρακα. Η εταιρεία μόλις εξασφάλισε 4,9 εκατ. ευρώ (5,5 εκατ. δολάρια) για την ανάπτυξη της λύσης.

 

Στο Seed Round συμμετείχε μια κοινοπραξία επιχειρηματικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει τις Amadeus APEX Technology Fund, Wingman Ventures, Ciech Ventures και Zürcher Kantonalbank.

 

Για τις εταιρείες που ασχολούνται με τη βαριά βιομηχανία, η δημιουργία ενεργειακής αποδοτικότητας στα υφιστάμενα, ιδιαίτερα ενεργοβόρα περιουσιακά τους στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σημαντική πρόκληση. Για παράδειγμα, στα χημικά εργοστάσια, μια σημαντική απώλεια ενέργειας είναι η αλυσίδα των σταδίων διαχωρισμού και καθαρισμού, επειδή εξακολουθεί να εξαρτάται από ιδιαίτερα ενεργοβόρες θερμικές διεργασίες.

 

Η ελβετική νεοσύστατη εταιρεία UniSieve, στοχεύει να λύσει αυτές τις ενεργειακές αποστραγγίσεις για να βοηθήσει τη βιομηχανία να πλησιάσει τους στόχους Net Zero.

 

Ιδρύθηκε το 2018 από τους Samuel Hess και Elia Schneider, οι λύσεις διαχωρισμού με βάση τις μεμβράνες της UniSieve μπορούν να διαχωρίσουν χημικά, φορείς ενέργειας ή CO2 από τα καυσαέρια με βάση τον αποκλεισμό μεγέθους. Η λύση παρακάμπτει την ανάγκη θέρμανσης ή ψύξης μέσω μεμβρανών κοσκίνισης που μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που απαιτείται για το διαχωρισμό και τον καθαρισμό των μορίων έως και 90%.

 

Samuel Hess, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της UniSieve:  “Η λύση μας αντιμετωπίζει μια σημαντική αιτία εκπομπών και οι δυνατότητές της για τη μείωση της ενέργειας και των εκπομπών είναι σημαντικές για τον πλανήτη μας. Στην ουσία, λέμε να σταματήσουμε τον βρασμό και να αρχίσουμε το κοσκίνισμα για να τερματίσουμε την ενεργοβόρα απόσταξη.  Η έννοια του κοσκινίσματος λειτουργεί τόσο απλά όσο ένα φίλτρο καφέ που συγκρατεί τη σκόνη καφέ από έναν εσπρέσο. Ωστόσο, γίνεται λίγο δύσκολη όταν διαχωρίζονται χημικές ουσίες που διαφέρουν σε μέγεθος μόνο κατά ένα κλάσμα ενός angstrom (1 angstrom ισούται με το ένα δέκατο του νανομέτρου). Για να γίνει αυτό, το κόσκινο πρέπει να είναι εξαιρετικά στενό και ακριβές. Η μεμβράνη UniSieve είναι δομή από εξαιρετικά διατεταγμένο δίκτυο πορωδών κρυστάλλων που δημιουργούνται σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως τα αρχαία ρωμαϊκά ψηφιδωτά”.

 

Η εταιρεία δημιουργήθηκε από το δίδυμο όταν ανακάλυψαν τα μέσα κατασκευής και ενσωμάτωσης πορωδών κρυστάλλων (ζεολιθικών υλικών) σε πολυμερείς μεμβράνες.

 

Η pre-seed χρηματοδότηση από την Wingman Ventures και αρκετές επιχορηγήσεις υψηλού κύρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελβετική κυβέρνηση και ιδιωτικά ιδρύματα τους επέτρεψαν να αποδείξουν την υπόθεση των κλιμακούμενων και οικονομικά προσιτών μεμβρανών υψηλής απόδοσης.

 

Αυτή η τελευταία χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική εφαρμογή και την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

 

Exit mobile version