Η Voltfang σήκωσε χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την κυκλική προσέγγισή της στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Η ενεργειακή μετάβαση προχωρά με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουμε τα σπίτια μας, φορτίζουμε τις συσκευές μας και μετακινούμαστε από το Α στο Β. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα ηλεκτρικά οχήματα, η αποθήκευση και η χρήση της ενέργειας υφίσταται μετασχηματιστικές αλλαγές – και απαιτείται νέα καινοτομία για να συμβαδίσει με το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα.

 

Τα ηλεκτρικά οχήματα ρυπαίνουν λιγότερο, είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και αποτελούν το μέλλον της κινητικότητας. Ωστόσο, η ανησυχία αυξάνεται σχετικά με τη βιωσιμότητα των μπαταριών και των εγκαταστάσεων φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα. Τι συμβαίνει με τις μπαταρίες μόλις χρησιμοποιηθούν; Ταυτόχρονα – με την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο βέλτιστης αποθήκευσης και αξιοποίησης αυτών των πηγών ενέργειας.

 

Δίνοντας μια δεύτερη ζωή στις μπαταρίες των EV, η γερμανική νεοφυής επιχείρηση Voltfang διατηρεί την κυκλικότητα στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης, μετατρέποντας τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σε συνδεδεμένα συστήματα αποθήκευσης.

 

Afshin Doostdar, CTO: “Μπορούμε να συνδέσουμε επειγόντως αναγκαίες χωρητικότητες στο δίκτυο τα επόμενα χρόνια για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του δικτύου. Αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα μόνο για τους πελάτες μας, αλλά για οποιονδήποτε θέλει να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος. Τα δίκτυα δεν έχουν σχεδιαστεί για την ενεργειακή μετάβαση. Η ηλεκτρική κινητικότητα, οι αντλίες θερμότητας και η κυμαινόμενη ανανεώσιμη ενέργεια απαιτούν οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες λύσεις ενδιάμεσης αποθήκευσης που μπορούν να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα. Με τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που διαθέτουμε, το επιτυγχάνουμε αυτό και φτάνουμε σε ένα ορόσημο για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης”.

 

Η νεοσύστατη επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 2021 ως spin-off του RWTH Aachen, μόλις εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Του γύρου ηγήθηκε η PT1 – PropTech1 Ventures, με πρόσθετη υποστήριξη από τις Helen Ventures, Aurum Impact, Eviny και AENU.

 

Με έδρα το Άαχεν, η Voltfang δίνει λύση τόσο στο πρόβλημα της ανακύκλωσης μπαταριών όσο και στην ενεργειακή λύση, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από χρησιμοποιημένες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Η νεοσύστατη επιχείρηση αξιοποιεί λογισμικό βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για την αξιολόγηση της μακροζωίας των μπαταριών, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και τον περιορισμό των αποβλήτων.

 

David Oudsandji, συν-διευθύνων σύμβουλος: “Δίνουμε στη μπαταρία μια δεύτερη ζωή σε σταθερές λειτουργίες. Με τη βοήθεια των λειτουργικών μας συστημάτων και της συνεχούς παρακολούθησης, μπορούμε να κάνουμε τις μπαταρίες μας εξίσου ανθεκτικές με τις νέες μπαταρίες”.

 

Τα συστήματα αποθήκευσης μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βιώσιμο τρόπο. Δημιουργούνται μπαταρίες που δεν χρειάζονται νέους πόρους και είναι πιο προσιτές – συμβάλλοντας στην προστασία των επιχειρήσεων από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Roman Alberti, συνδιευθύνων σύμβουλος: “Σε 10 χρόνια, δεν θα υπάρχουν νέες μπαταρίες στον εμπορικό τομέα. Αυτό δεν αφορά μόνο τη βιώσιμη ανακύκλωση των μπαταριών, αλλά και την εξοικονόμηση εισαγωγών υλικών και κόστους. Με τη βοήθεια του συστήματος διαχείρισης ενέργειας y, τα συστήματα αποθήκευσης μπορούν να αναπτυχθούν έξυπνα, επιτρέποντας την απόσβεση της μπαταρίας το συντομότερο δυνατό”.

 

Επί του παρόντος, η νεαρή εταιρεία έχει κερδίσει σημαντικούς πελάτες όπως η ALDI Nord και η Schaltbau και έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετά επιτυχημένα πιλοτικά έργα στη Γερμανία. Με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, το σχέδιο είναι να παραδώσει πάνω από 40MWh αποθηκευτικής ικανότητας μέχρι το τέλος του 2024.

Exit mobile version