Η VSParticle συγκεντρώνει 14,5 εκατ. ευρώ για να ξεκλειδώσει έναν αιώνα καινοτομίας υλικών με νανοσωματίδια

Η ικανότητα ανάπτυξης νέων υλικών έχει επηρεάσει σημαντικά την κοινωνία, αλλά σήμερα μπορεί να χρειαστούν έως και 10 χρόνια για να ανακαλυφθούν νέα υλικά στο εργαστήριο και άλλα πέντε χρόνια για να δοκιμαστεί και να φτάσει μια νέα ανακάλυψη στη μαζική παραγωγή, γεγονός που εμποδίζει την καινοτομία σε όλο τον κόσμο.

Επιταχύνοντας κάθε βήμα της ανάπτυξης υλικών, η VSParticle (VSP), ένας κορυφαίος ολλανδικός προμηθευτής εργαλείων εκτύπωσης νανοσωματιδίων, μειώνει τον συνολικό χρόνο ανακάλυψης υλικών από 15 χρόνια σε μόλις ένα. Σε μια ερευνητική εργασία με κριτές, η VSP βοήθησε στη μείωση του κύκλου παραγωγής και ανακάλυψης από μήνες σε μόλις μία ώρα. Είναι σε θέση να το κάνει αυτό επειδή είναι η μόνη τεχνολογία που μπορεί να μεταφερθεί άμεσα και να κλιμακωθεί και στα τρία στάδια του κύκλου καινοτομίας υλικών- από τη δοκιμή και το λάθος στο εργαστήριο, τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και την κλιμάκωση προς τη μαζική παραγωγή.

Η VSParticle (VSP) μόλις ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 14,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση υπό την ηγεσία της Plural για να ενισχύσει την αποστολή της να επιταχύνει την ανάπτυξη υλικών και να ξεκλειδώσει την καινοτομία σε κλίμακα.

Η VSP ιδρύθηκε το 2014 και επιταχύνει την ανάπτυξη υλικών για την τροφοδοσία προϊόντων επόμενης γενιάς. Η τεχνολογία της επιτρέπει στα υλικά να διασπώνται σε μέγεθος νανοσωματιδίων και να παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού, επιτρέποντας σε πανεπιστημιακούς ερευνητές και εμπορικές ομάδες Ε&Α σε όλο τον κόσμο να πειραματιστούν για να δημιουργήσουν νέα υλικά που αποτελούν τη βάση επαναστατικών προϊόντων. Η δέκα φορές ταχύτερη κίνηση θα επιτρέψει στην VSP να ξεκλειδώσει έναν αιώνα καινοτομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια και να επιλύσει επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ενεργειακή μετάβαση και την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη, αναδιαμορφώνοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες ανάπτυξης υλικών.

Η τεχνολογία της VSP βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για την απαλλαγή της κοινωνίας από τον άνθρακα, μέσω της μαζικής παραγωγής μεμβρανών με επικάλυψη καταλύτη (CCM). Αυτές οι μεμβράνες αποτελούν το βασικό συστατικό στους ηλεκτρολύτες, μια τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε βιομηχανίες όπως η ναυτιλία, για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεταφορές και τη θέρμανση και για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε πολύτιμα χημικά προϊόντα, όπως τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας (SAF).

Η τεχνολογία της VSP θα επιταχύνει και θα απλοποιήσει επίσης την παραγωγή νέων αισθητήρων αερίου. Σήμερα οι αισθητήρες αερίων χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση συγκεκριμένων μορίων, αλλά με την τεχνολογία της VSP θα είναι δυνατή η ανάπτυξη προηγμένων αισθητήρων που θα μπορούν, για παράδειγμα, να ανιχνεύουν ατμοσφαιρικούς ρύπους σε κτίρια και στο περιβάλλον ή ακόμη και να ανιχνεύουν πρώιμα σημάδια ασθένειας από την ανθρώπινη αναπνοή για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης.

Η VSP συνεργάζεται ήδη με βιομηχανικούς εταίρους και κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το MCL, για την ανάπτυξη αισθητήρων για τους τομείς της χημικής βιομηχανίας, των τροφίμων και της γεωργίας, καθώς και για συσκευές καθημερινής χρήσης. Αυτές είναι μόνο δύο από τις εκατοντάδες βιομηχανικές αγορές στις οποίες θα επικεντρωθεί η VSP τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια, η VSP έχει ήδη συμμετάσχει στον φοιτητικό επιταχυντή επιχειρηματικών σχεδίων DELTA V του MIT και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις εταιρείες υψηλού δυναμικού των Κάτω Χωρών μέσω της συνομοταξίας Techleap Pole Position για νεοφυείς επιχειρήσεις βαθιάς τεχνολογίας. Αυτός ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης με επικεφαλής την Plural Platform περιελάμβανε τη συμμετοχή της BlueYard Capital και μια επιχορήγηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από την NXTGEN HIGHTECH, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε η VSP να ανέλθει σε 17 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την κλιμάκωση της παραγωγής των εργαλείων και των υπηρεσιών της VSP και την ανάπτυξη των επιχειρησιακών και εμπορικών ομάδων.

 

Exit mobile version