Η Welinq συγκέντρωσε 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της κβαντικής πληροφορικής με κβαντικές μνήμες

Η κβαντική πληροφορική είναι μια ταχέως αναδυόμενη τεχνολογία που υπόσχεται να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνολογικής ανάπτυξης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην κοινωνία. Η τεχνολογία αξιοποιεί την κβαντομηχανική για την επίλυση προβλημάτων που είναι πολύ περίπλοκα για τους κλασικούς υπολογιστές – δίνοντας απαντήσεις και λύσεις σε αναδυόμενες προκλήσεις.

 

Καθώς η τεχνολογία αναδύεται και αναπτύσσεται, νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμα μυαλά συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κβαντικής πληροφορικής. Η γαλλική νεοφυής επιχείρηση Welinq έχει ως αποστολή την κλιμάκωση της κβαντικής πληροφορικής μέσω της διασύνδεσης κβαντικών επεξεργαστών. Η ομάδα μόλις συγκέντρωσε νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη του προϊόντος της.

 

Λεπτομέρειες χρηματοδότησης

 

Η Welinq ιδρύθηκε το 2022 από τους Tom Darras, Julien Laurat, Eleni Diamanti και Jean Lautier-Gaud και ξεκίνησε να παρέχει λύσεις για την αύξηση της κλίμακας της κβαντικής πληροφορικής. Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι διασυνδέσεις αποτελούν έναν τρόπο για την αναβάθμιση της κβαντικής πληροφορικής πέρα από την περιοχή των χιλιάδων qubits, το καθεστώς που απαιτείται για να ενεργοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της, ενώ παράλληλα αποτελούν το βασικό στοιχείο των κβαντικών δικτύων πληροφορίας μεγάλων αποστάσεων.

 

Η Welinq αναπτύσσει κβαντικές διασυνδέσεις με βάση την τεχνολογία ουδέτερων ατόμων, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση και την κατά παραγγελία απελευθέρωση κβαντικών πληροφοριών χωρίς να μεταβάλλονται οι ιδιότητές τους. Αξιοποιώντας την τεχνολογία ουδέτερου ατόμου που ψύχεται με λέιζερ, η ομάδα απέδειξε με 90% το παγκόσμιο ρεκόρ στην αποτελεσματικότητα αποθήκευσης και ανάκτησης – μια παράμετρος που δείχνει πόσο από την πληροφορία διατηρείται μέσω της διαδικασίας χωρίς να χάνεται καθ’ οδόν – με πιστότητα qubit πάνω από 99%.

 

Η ομάδα που εδρεύει στο Παρίσι αναπτύσσει τώρα το πρώτο της προϊόν υψηλής απόδοσης κβαντικής μνήμης, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο, μεταφερόμενο και εφαρμόσιμο σε υποδομές κβαντικής πληροφορικής και κβαντικής επικοινωνίας.

 

Η ιδρυτική ομάδα έχει αναπτύξει την τεχνολογία της από δύο διάσημα γαλλικά εργαστήρια κβαντικών τεχνολογιών: το Laboratoire Kastler Brossel (LKB) και το Laboratoire d’Informatique de Sorbonne Université (LIP6). Η Welinq συγκέντρωσε επίσης τέσσερα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα, το Sorbonne Université, το CNRS, το PSL-University και το Collège de France, για την ανάπτυξη του προϊόντος.

 

Τώρα, με αυτή τη νέα χρηματοδότηση, η ομάδα θα αναπτύξει τις κβαντικές μνήμες της σε βιομηχανικά πρότυπα σε υποδομές κβαντικής πληροφορικής και κβαντικής επικοινωνίας – ισοπεδώνοντας το μέλλον της κβαντικής πληροφορικής.

Exit mobile version