Η Xilva «σήκωσε» 1,6 εκατ. ευρώ για να τροφοδοτήσει το ψηφιακό marketplace για δασικές επενδύσεις

Η αποψίλωση των δασών αποτελεί άμεση αιτία των αυξημένων επιπέδων CO2 στον αέρα. Είναι κάτι που συμβαίνει σε καταστροφικά επίπεδα εδώ και πολλές γενιές, και ο αντίκτυπός της έχει άμεσες συνέπειες για τη ζωή στη γη. Τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και η αναδάσωση είναι μια βιώσιμη, βασισμένη στη φύση, λύση που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Για το λόγο αυτό, πολλά έργα επικεντρώνονται στη δάσωση. Ισχυρίζονται ότι φυτεύουν δέντρα για να αντισταθμίσουν τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα και να μας φέρουν προς το καθαρό μηδέν. Ωστόσο – πάρα πολλά αντισταθμιστικά στοιχεία άνθρακα είναι ουσιαστικά άχρηστα – στερούνται της δέουσας επιμέλειας και αποτελούν υποπροϊόν του greenwashing.

 

Στόχος της Xilva είναι να το αντιμετωπίσει αυτό, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στην αγορά των πιστωτικών μορίων άνθρακα. Η ελβετική νεοφυής επιχείρηση μόλις εξασφάλισε 1,6 εκατ. ευρώ (1,8 εκατ. δολάρια) για την ψηφιακή αγορά της για επενδύσεις σε δασικά έργα.

 

Στην pre-seed χρηματοδότηση συμμετείχαν η Brainforest, η Bloomsbury Natural Capital, η Insurtech.vc και μια ομάδα διεθνών επενδυτών αγγέλων.

 

Η Xilva, που ιδρύθηκε το 2021 από μια ομάδα έμπειρων επιχειρηματιών και δασολόγων, έχει ως στόχο να συνδέσει το κεφάλαιο με τα δάση, εξασφαλίζοντας μια διαφανή και απρόσκοπτη ανάπτυξη των επενδύσεων.

 

Η νεοφυής επιχείρηση αξιοποιεί μια ιδιόκτητη μεθοδολογία για την αξιολόγηση δασικών έργων και τη μείωση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την επένδυση σε πιστώσεις άνθρακα και πρωτοβουλίες αποκατάστασης της φύσης. Διεξάγει τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας μέσω της πλατφόρμας Xilva GRADE® και παρέχει πιστοποιημένες πιστώσεις άνθρακα για τις εταιρείες, καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες για τις μελλοντικές τους ανάγκες.

 

Μέχρι στιγμής, οι πράσινοι καινοτόμοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με έναν αυστραλιανό όμιλο ακινήτων, την Goodman, και έναν ελβετικό ωρολογοποιό, την Mondaine. Αθροιστικά, έχουν διευκολύνει συναλλαγές αξίας άνω των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων προς δασοκομικά έργα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και έχουν συμβάλει στην αντιστάθμιση πάνω από 152.000 τόνων CO2.

 

Η αναδάσωση μπορεί να επιβραδύνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η άγονη γη και η διάβρωση του εδάφους. Έρευνα του Crowther Lab έδειξε ότι 1 τρισεκατομμύριο νέα δέντρα θα μπορούσαν να απορροφήσουν το ένα τρίτο των εκπομπών CO2 που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, ένα επιπλέον 25% δασικής γης θα μπορούσε να δεσμεύσει το 25% του ατμοσφαιρικού άνθρακα, επιφέροντας σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο στην άνοδο της θερμοκρασίας.

 

Για την Xilva, ο τελικός στόχος είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας, όφελος για τις τοπικές κοινότητες και ενεργοποίηση του πλήρους φάσματος των υπηρεσιών οικοσυστήματος που παρέχουν τα δάση.

 

Με την επένδυση αυτή, η Xilva σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τεχνολογικές λύσεις και να επεκτείνει την εμπορία και τις λειτουργίες της.

Exit mobile version