Όταν πρόκειται για την αποζημίωση των συμβούλων για το χρόνο και την τεχνογνωσία τους, πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στρέφονται προς το μετοχικό κεφάλαιο ως μορφή πληρωμής. Αλλά ο καθορισμός της ποσότητας του μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να δοθεί σε έναν σύμβουλο μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Τελικά, το ποσό ανά σύμβουλο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης τους, του ρόλου τους στην εταιρεία και του σταδίου της νεοσύστατης επιχείρησής σας.
Το πιο συνηθισμένο ποσό ίδιων κεφαλαίων που δίνουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε έναν μακροπρόθεσμο σύμβουλο που εργάζεται λιγότερο από δύο ημέρες το μήνα και πληρώνεται μόνο με ίδια κεφάλαια είναι 1%. Αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον καθορισμό της αποζημίωσης με ίδια κεφάλαια για γενικούς συμβούλους. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου που δίνουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις στους συμβούλους ποικίλλει ανάλογα με την εξειδίκευση του συμβούλου, τον ρόλο του και το στάδιο της επιχείρησης.
Οι τρεις τύποι συμβούλων νεοφυών επιχειρήσεων
Όσον αφορά τους συμβούλους, υπάρχουν συνήθως τρεις τύποι με τους οποίους συνεργάζονται οι νεοσύστατες επιχειρήσεις: Σύμβουλοι διοικητικού συμβουλίου, σύμβουλοι τεχνολογίας και γενικοί σύμβουλοι. Κάθε τύπος συμβούλου εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό και μπορεί να απαιτεί διαφορετικό ποσό ιδίων κεφαλαίων.
Οι σύμβουλοι συμβουλίου είναι συνήθως έμπειροι πρώην ιδρυτές ή εμπειρογνώμονες του κλάδου. Παρέχουν συμβουλές σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας και συχνά λαμβάνουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Συμβάλλουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής της εταιρείας και επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων. Λόγω του επιπέδου της επιρροής και της εμπειρογνωμοσύνης τους, μπορεί να τους δοθεί 1-2% μετοχικό κεφάλαιο ή και περισσότερο από άλλους τύπους συμβούλων.
Οι σύμβουλοι τεχνολογίας βοηθούν την εταιρεία με τις ευρείες γνώσεις τους στον τομέα της τεχνολογίας. Μπορούν να εφαρμόσουν βέλτιστες πρακτικές τεχνολογίας, αρχιτεκτονική συστημάτων, ακόμη και να σηκώσουν τα μανίκια και να ενταχθούν στην ομάδα ανάπτυξης. Βοηθούν στη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου τεχνολογικού οράματος και του οδικού χάρτη της εταιρείας. Λόγω της σημασίας της τεχνολογίας στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, σε αυτούς τους συμβούλους μπορεί επίσης να δοθεί 1-2% μετοχικό κεφάλαιο, αλλά μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι μια αποζημίωση σε μετρητά ή ένας συνδυασμός μετρητών και μετοχικού κεφαλαίου.
Οι γενικοί σύμβουλοι είναι παρόμοιοι με τους συμβούλους του διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο. Μπορεί να έχουν μικρότερη συμβολή στη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας, αλλά μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη. Για παράδειγμα, ένας πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ από διαφορετικό κλάδο μπορεί να είναι ένας ανεκτίμητος γενικός σύμβουλος. Μπορεί να τους δοθεί 0,5-1% μετοχικό κεφάλαιο.
Συμβουλευτικές μετοχές έναντι δικαιωμάτων επί μετοχών
Όταν αποζημιώνουν τους συμβούλους με μετοχές, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να τους δώσουν μετοχές συμβούλου ή δικαιώματα προαίρεσης μετοχών. Οι μετοχές συμβούλου είναι μετοχές που διατίθενται ως αποζημίωση στους συμβούλους. Τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, από την άλλη πλευρά, δίνουν στον σύμβουλο το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές σε μελλοντική ημερομηνία σε καθορισμένη τιμή.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν αποφασίζετε μεταξύ μετοχών συμβούλου και δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Οι φορολογικοί λόγοι, τα δικαιώματα ψήφου, η έγκριση των μετόχων και η κατοχύρωση είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε νομικούς και οικονομικούς εμπειρογνώμονες για να καθορίσετε ποια επιλογή είναι η καλύτερη για την εταιρεία και τον σύμβουλό σας.
Προγράμματα κατοχύρωσης
Όπως συμβαίνει με κάθε αποζημίωση με ίδια κεφάλαια, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί ένα χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης για τις μετοχές συμβούλων και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών. Ένα χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης εξασφαλίζει ότι εάν ο σύμβουλος αποχωρήσει ή τερματιστεί πρόωρα, δεν θα λάβει όλες τις μετοχές ή τα δικαιώματά του. Αυτό προστατεύει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και διασφαλίζει ότι ο σύμβουλος δεσμεύεται για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας. Το χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης μπορεί να ποικίλλει, αλλά είναι σύνηθες να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα κατοχύρωσης 4 ετών με ένα χρονικό όριο 1 έτους.
Μισθός ή μετοχές;
Όταν καθορίζουν τον τρόπο αποζημίωσης ενός συμβούλου, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις πρέπει να αποφασίσουν αν θα τους καταβάλλουν μισθό ή μετοχές. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο μισθός παρέχει ένα σταθερό εισόδημα για τον σύμβουλο, αλλά τα ίδια κεφάλαια έχουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία από χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ο τύπος του συμβούλου που προσλαμβάνετε επηρεάζει την αμοιβή του. Οι σύμβουλοι διοικητικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι τεχνολογίας μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να δεχτούν μετοχές αντί για μισθό, καθώς είναι πιο πιθανό να δουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Οι γενικοί σύμβουλοι μπορεί να προτιμούν μισθό, καθώς έχουν λιγότερη συμβολή στη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας.
Διαπραγματευτείτε για να αποφασίσετε
Τελικά, το ποσό της καθαρής θέσης που θα δώσετε σε έναν σύμβουλο θα εξαρτηθεί από τις μοναδικές συνθήκες της εταιρείας σας και τον ρόλο του συμβούλου. Είναι σημαντικό να διαπραγματευτείτε και να καταλήξετε σε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για τα δύο μέρη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μισθού και ιδίων κεφαλαίων ή ένα ευέλικτο σχέδιο αποζημίωσης με ίδια κεφάλαια που μπορεί να προσαρμόζεται καθώς η εταιρεία αναπτύσσεται και εξελίσσεται.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συνεργασίας με συμβούλους και της χορήγησης μετοχών
Η συνεργασία με συμβούλους μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πλεονέκτημα για κάθε νεοσύστατη επιχείρηση, αλλά είναι σημαντικό να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά πριν πάρετε μια απόφαση.
Ακολουθούν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα:
– Οι σύμβουλοι μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία
– Οι σύμβουλοι μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες
– Οι σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις και ανατροφοδότηση
– Οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της έναρξης και ανάπτυξης μιας επιχείρησης
Εδώ είναι μερικά από τα μειονεκτήματα:
– Οι σύμβουλοι μπορεί να μην κατανοούν πλήρως ή να μην συμφωνούν με το όραμα ή τους στόχους της νεοσύστατης επιχείρησης
– Οι σύμβουλοι ενδέχεται να μην είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην επιτυχία της νεοσύστατης επιχείρησης
– Η παροχή μετοχικού κεφαλαίου στους συμβούλους μπορεί να αποδυναμώσει την ιδιοκτησία του ιδρυτή της εταιρείας
– Οι σύμβουλοι μπορεί να μην είναι σε θέση να δεσμευτούν πλήρως λόγω άλλων υποχρεώσεων.