JP Morgan: Γιατί φεύγει από τα ελληνικά ομόλογα – Συστήνει κατοχύρωση των long θέσεων στα 10ετή

“Ρευστοποιήστε τα κέρδη σας από το trade των long θέσεων στα ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών ιταλικών ομολόγων” συστήνει η JP Morgan στη νέα της έκθεση επενδυτικής στρατηγικής στην αγορά σταθερού εισοδήματος.

Όπως επισημαίνει, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την DBRS (σε investment grade – IG) και τη Moody’s (κατά δύο βαθμίδες, μία βαθμίδα κάτω από το IG) και επίσης τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 5 έως 10 ετών υπεραπέδωσαν μέτρια έναντι των ιταλικών την ίδια περίοδο.

Σε προηγούμενες εκθέσεις της είχε επισημάνει πως διατηρεί μία γενικά εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι θα διαπραγματεύονται σε σταθερά πιο χαμηλά επίπεδα αποδόσεων σε σχέση με τα ιταλικά (κατά 25-50 μονάδες βάσης), δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών στοιχείων, του σταθερού πολιτικού τοπίου και των συνεχιζόμενων αναβαθμίσεων αξιολόγησης.

Πλέον, η JP Morgan θεωρεί ότι το spread Ελλάδας-Ιταλίας στην 10ετία, το οποίο πλέον διαπραγματεύεται γύρω στις 35 μονάδες βάσης, είναι αρκετά “λογικό” και αναμένει ότι το επόμενο σκέλος της σύσφιξης θα γίνει πιο κοντά στην επόμενη αξιολόγηση, δηλαδή λίγο πριν από τις 20 Οκτωβρίου όταν και αναμένεται το προγραμματισμένο review της S&P για την Ελλάδα.

Μέχρι τότε η τράπεζα επιλέγει να τηρήσει μία στάση αναμονής, προτού (πιθανότατα) κτίσει νέες θέσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Ανάλογο “διάλειμμα” από τις long θέσεις της είχε κάνει και εν μέσω των δύο γυρών των εκλογών.

Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν η αμερικάνικη τράπεζα, και έπειτα από το ισχυρό αποτέλεσμα των εκλογών, εκτιμά πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους έως τα τέλη του 2023, άρα αναμένει πως τόσο η S&P τον επόμενο μηνά, όσο και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα ευθυγραμμιστούν με το IG που έδωσε πρόσφατα η DBRS. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, και κατά την JPM, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων πριν από το τέλος του 2023.

Κατά τα άλλα, η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα ελληνικά spreads και αναμένει να μειωθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, εκτιμά πως θα διαμορφωθούν στις 135 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2023 από περίπου 144 μ.β. σήμερα, και θα μειωθούν στις 130 μ.β. έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,4%, παρά το δημοσιονομικό κόστος των πλημμυρών και των πυρκαγιών, προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,9%, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 160%.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η JP Morgan επισημαίνει πως τα ιταλικά spreads είναι ελαφρώς φθηνά σε σχέση με άλλα πιστωτικά spreads μετά τη διεύρυνση των δύο τελευταίων εβδομάδων. Επίσης, μετά την πρόσφατη διεύρυνση, το spread Ιταλίας-Γερμανίας διαπραγματεύεται τώρα στο ανώτερο όριο του εύρους των 160-180 μ.β. στο οποίο έχει κινηθεί από τις αρχές Ιουνίου.

Παρά τις μετρίως φθηνές αποτιμήσεις και επίσης τη γενική στάση overweight που τηρεί η JPM στα ομόλογα της ευρωζώνης, δεν θεωρεί πως θα υπάρξει μείωση των spreads της Ιταλίας λόγω των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2024. Όπως τονίστηκε σε προηγούμενες εκθέσεις της, αναμένει αυξημένο πολιτικό θόρυβο τις επόμενες εβδομάδες γύρω από τη διαδικασία του προϋπολογισμού του 2024, αλλά εξακολουθεί να βλέπει μικρή πιθανότητα μιας κυβερνητικής κρίσης βραχυπρόθεσμα.

 

Capital.gr

Exit mobile version