Friday, August 28, 2026
Insider's IQ
NEWSLETTER
No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Insider's IQ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
Insider's IQ
No Result
View All Result

«Καπνική Μιχαηλίδης»: Το disaster story της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας καπνού στον κόσμο

in HIGHLIGHTS, THEINSIDER, TOPNEWS, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
0
«Καπνική Μιχαηλίδης»: Το disaster story της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας καπνού στον κόσμο

Υπήρξε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας καπνού και η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, με εγκαταστάσεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και εκείνη που εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την καλλιέργεια αμερικανικού τύπου καπνών.

Στο απόγειο της δόξας της η «Καπνική Μιχαηλίδης», που έχει ιστορία 135 ετών, διατηρούσε τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, στη Σιταριά Πολυκάστρου Kιλκίς για καπνά ανατολικού τύπου, στην Ξάνθη για επεξεργασία Mπασμά και στη Bιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης για καπνά τύπου Virginia και Burley, αλλά και παρουσία, με εργοστάσια και θυγατρικές σε οκτώ χώρες (Β. Μακεδονία, Ιταλία, Μολδαβία, Σλοβακία, Αλγερία, Ρουµανία, Τουρκία  και Βουλγαρία).

Προ δεκαετίας, στη χρήση του 2012, ο τζίρος της έφτανε τα 168,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 380 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 200 εκατ. αφορούσαν δάνεια.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2016 η εταιρεία κατέρρευσε μετά τις κατηγορίες των τραπεζών που την δάνειζαν έναντι των αποθηκευμένων ποσοτήτων καπνών, ότι είχε δώσει ανακριβή στοιχεία για το ύψος των αποθεμάτων της.

Συγκεκριμένα, υπήρξε δέσμευση των ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (“Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος”) μετά από έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα σε σχέση με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας.

Η εξέλιξη προκάλεσε σωρεία προβλημάτων στους παραγωγούς, αλλά και τους εργαζομένους της «Καπνική Μιχαηλίδης»,  ενώ έκτοτε ξεκίνησε ένα «σήριαλ» στις δικαστικές αίθουσες και τις αποθήκες της εταιρείας, με πολλά επεισόδια…

Στην πορεία τα δικαστήρια αναγνώρισαν την κυριότητα των παραγωγών επί των καπνών της σοδειάς του 2016, που είχαν παραδώσει και δεν πληρώθηκαν. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2017 οι καπνοπαραγωγοί κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, πετυχαίνοντας να πάρουν πίσω 1.400 τόνους καπνών που τους μετέφεραν σε άλλες αποθήκες.  Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2021 το Εφετείο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ποσότητα καπνών πρέπει να δημοπρατηθεί προς όφελος των εργαζομένων στην επιχείρηση για την καταβολή δεδουλευμένων. Λίγες μέρες αργότερα έγινε η πρώτη δημοπρασία για περίπου δυόμιση τόνους που πουλήθηκαν έναντι 3,56 εκατ. ευρώ.

Η δίνη των πλειστηριασμών

Παράλληλα, άρχισαν και οι πλειστηριασμοί για ποσότητες καπνών. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε για τις 30 Μαρτίου 2022 να βγουν στο σφυρί 4.146 κιβώτια που περιείχαν κοτσάνια καπνού (stems), 2ης κατηγορίας FCV (flue cured τύπου Virginia), συνολικού βάρους 846.532,61 κιλών, εσοδείας 2010-2015, ελληνικής και βουλγαρικής προέλευσης. Εκτελεστός τίτλος ήταν η διαταγή πληρωμής (από 25/5/2017) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, για το ποσό των 3,87 εκατ. ευρώ για το οποίο και επιβλήθηκε η κατάσχεση.

Η τιμή εκτίμησης της αξίας των προϊόντων καπνού που κατασχέθηκαν ορίστηκε στο ποσό του ενός λεπτού του ευρώ ανά κιλό βάρους καπνών (0,01€/Kgr) , δηλαδή συνολικά στο ποσό των 8.465,33 ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς  ορίστηκε στα 2/3 της εμπορικής αξίας, δηλαδή στο ποσό των 5.643,55 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αυτός όμως ανεστάλη.

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια καθώς, όπως αποκαλύπτει το newmoney, για τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 έχει προγραμματιστεί άλλος ένας πλειστηριασμός, με επισπεύδοντες ιδιώτες, για καπνά τύπου Virginia, -ποιότητας stems-, ελληνικής και βουλγαρικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 1.772 κιβώτια με 398.804 κιλά ελληνικής προέλευσης και 2.374 κιβώτια με 522.280 κιλά βουλγαρικής προέλευσης. Συνολικά, δηλαδή, είναι 4.146 κιβώτια με 912.120 κιλά, με αποτίμηση 0,15 ευρώ ανά κιλό.

Η συνολική εκτίμηση των κατασχεθέντων ποσοτήτων υπολογίζεται σε 138.818 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς για τον επικείμενο πλειστηριασμό είναι στα 2/3 της εμπορικής αξίας, δηλαδή 92.212 ευρώ.

Εκτελεστός τίτλος είναι η διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από 7 Νοεμβρίου 2019, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση στις 14 Απριλίου 2022.

Πηγή: newmoney.gr

Share4Tweet3Share1

FOLLOW INSIDER'S IQ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Η Leaf Space σήκωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τον ουρανό να μην είναι το όριο για τη δορυφορική συνδεσιμότητα

    Η Leaf Space σήκωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τον ουρανό να μην είναι το όριο για τη δορυφορική συνδεσιμότητα

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
  • Goldman Sachs: Η κρίση της Silicon Valley Bank βάζει στον «πάγο» τις αυξήσεις επιτοκίων της FED

    4 shares
    Share 2 Tweet 1
  • Νέο κύμα πιέσεων στο ευρώ – Σε άνοδο τα «καταφύγια» του δολαρίου και του γεν

    14 shares
    Share 6 Tweet 4
  • Από το brain drain στο brain gain με χαμηλή φορολογία

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • Το παρασκήνιο πίσω από το στρατηγικό deal της Sani/Ikos με το GIC της Σιγκαπούρης (pics)

    9 shares
    Share 4 Tweet 2
To insidersiq.gr είναι πηγή επιχειρηματικής και επενδυτικής αρθρογραφίας και ειδήσεων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ένα εργαλείο ανάπτυξης, ενημέρωσης και στρατηγικής για όσους το χρησιμοποιούν.

Follow us

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΑ

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

Η σουηδική νεοφυής επιχείρηση Exeger εξασφαλίζει δάνειο 35 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις αυτοφορτιζόμενες κυψέλες Powerfoyle

December 19, 2023
Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Eurostat: Μεγαλύτερη τελικά η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 2,4% στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο

December 19, 2023
Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

Βonus 10 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου

December 19, 2023
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δ. Αθηναίων – Στα 180,55 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πρόγραμμα του 2024

December 19, 2023
Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μουδιάζει τις αγορές – Φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – Δίνει «σήμα» το πετρέλαιο

December 19, 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΜΗΝΑ

  • 4 άξονες με 18 τομείς και 36 δράσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

    ΟΟΣΑ: Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθών στην Ελλάδα το 2020

    10 shares
    Share 4 Tweet 3
  • Αγόρασε τώρα, πλήρωσε μετά: Η Scalapay φέρνει την επανάσταση στις πληρωμές

    194 shares
    Share 78 Tweet 49
  • Η ΕΕ ίσως γλυτώσει την ύφεση – όχι όμως και η Βρετανία

    6 shares
    Share 2 Tweet 2
  • ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΗΡΩΝ, Elpedison και NRG θα μοιραστούν τους 135.000 πελάτες της καθολικής υπηρεσίας

    14 shares
    Share 6 Tweet 4
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

No Result
View All Result
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • ΧΡΗΜΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • LIFESTYLE
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

© 2020 Insider΄s IQ - Premium CMS Design by #BrandUp.

Το Insider's IQ χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την πλοήγησή σας. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).
ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ