Ιδιαίτερα… θερμός αποδείχθηκε ο Αύγουστος για την αγορά «κόκκινων» δανείων, αφού εν μέσω θερινής ραστώνης ολοκληρώθηκαν deals, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τα projects Sunshine, Cell και Astir I από Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank αντίστοιχα που αγόρασαν funds, το όνομα των οποίων έχει τα τελευταία χρόνια συνδεθεί με μερικές από τις πλέον εμβληματικές μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων, ενώ είναι βέβαιο πως θα «φιγουράρει» και στις μελλοντικές πωλήσεις, τόσο από τράπεζες, όσο και από servicers.
Ειδικότερα, την ολοκλήρωση της εξαγοράς της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς στον χώρο του leasing (Sunshine Leases) ανακοίνωσε στην εκπνοή του καλοκαιριού η Bain Capital. Πιο αναλυτικά, τα δύο μέρη είχαν προχωρήσει σε μεταξύ τους συμφωνία από πέρυσι το Σεπτέμβριο, η οποία προέβλεπε αφενός, την εξαγορά του 100% της Sunshine Leases και αφετέρου, την απόκτηση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων, επίσης, στο χώρο του leasing (χαρτοφυλάκιο Sunshine). Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η λογιστική αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου NPL ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και οι εγγυήσεις που φέρουν τα μισθώματα συμπεριλαμβάνουν κυρίως εμπορικά ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία ξενοδοχείων. «Η Bain Capital υπήρξε ένας από τους πρώτους επενδυτές στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων, από την εξαγορά της HCL το 2014. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές NPL και ακινήτων στην Ευρώπη και είμαστε ενθουσιασμένοι που διευρύνουμε το αποτύπωμά μας. Η πρόσφατη εξαγορά αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά και σε ένα προϊόν, στο οποίο έχουμε απαράμιλλη τεχνογνωσία», σχολίασε σχετικά ο Partner της Bain Capital Special Situations, Nikolay Golubev.
Υπενθυμίζεται πως η Bain ήταν εκείνη που άνοιξε πρώτη τον «χορό» της αγοράς «κόκκινων» δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, αποκτώντας από την Τράπεζα Πειραιώς το project Amoeba. Τότε, είχε βρεθεί στον τελευταίο γύρο του διαγωνισμού με την Davidson Kempner (γνωστή από το project Nermo, αλλά και την τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank), καταφέρνοντας να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, αφού προσέφερε υψηλότερο τίμημα (άνω του 20% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, ήτοι περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ). Το πακέτο αφορούσε, τόσο σε επαγγελματικά (1.300 στον αριθμό), όσο και σε οικιστικά ακίνητα, που αποτελούσαν προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών. Ακολούθησε η αγορά δύο χαρτοφυλακίων από την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα, των projects Icon και Frontier, ύψους 1,6 δισ. ευρώ και περίπου έξι δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το πρώτο περιελάμβανε «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις, ενώ το δεύτερο 190.000 δάνεια, ως επί το πλείστον στεγαστικά, αλλά και μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά.
Την ίδια στιγμή, συμφωνία με τη Hoist Finance για την πώληση του project Cell έκλεισε στα τέλη του περασμένου μήνα η Alpha Bank. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικού οφειλόμενου ποσού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2023. Η σουηδική εταιρεία που έγινε γνωστή στην Ελλάδα όταν το 2016 αναδείχθηκε σε εταίρο της PQH, η οποία ανέλαβε τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες, διαχειριζόμενη το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, είχε μέχρι τα τέλη του 2022 αποκτήσει ακόμη τρία χαρτοφυλάκια από την Alpha Bank (Mercury, με ανεξασφάλιστα δάνεια λιανικής, συνολικού υπολοίπου 2,1 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ, Orbit και Light, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), διευρύνοντας, έτσι, την παρουσία της στη χώρα.
Τέλος, στα «χέρια» της CarVal πέρασε ο Αστέρας της Attica Bank. Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο είναι λογιστικής αξίας 112 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δάνεια κυρίως μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται εντός του γ’ τριμήνου του 2023.
Η επίδραση στα αποτελέσματα της Attica Bank θα είναι εξόχως θετική, ενώ, παράλληλα, θα ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά περίπου 60 μονάδες βάσης, με το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,8% (pro-forma) κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η AB CarVal Investors είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων διεθνούς βεληνεκούς και από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στην αγορά των ΜΕΑ. Ιδρύθηκε το 1987 και έχει επενδύσει πέραν των 144 δισ. δολαρίων σε 82 χώρες. Σήμερα, η AB CarVal διαθέτει περίπου 17 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε εταιρικούς τίτλους, χαρτοφυλάκια δανείων, δομημένες πιστώσεις κ.ά.. Στην Ελλάδα έχει, μεταξύ άλλων, αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα ένα μέρος του χαρτοφυλακίου Earth, συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (σ.σ. περιελάμβανε περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, με τον αριθμό των οφειλετών να «αγγίζει» τους 200.000), αλλά και το project Mirror, ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1.2 δισ. ευρώ.
Προσφάτως δε, ήρθε σε συμφωνία με την Pimco για τη δημιουργία ενός joint venture που, όπως έγραψε το newmoney, θα αγοράζει απευθείας τα πακέτα «κόκκινων» δανείων, τα οποία θα βγάζουν – για εισπρακτικούς κυρίως λόγους – προς πώληση τα funds, βάζοντας τη «σφραγίδα» της και στη δευτερογενή αγορά.