Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, οι ηγέτες των επιχειρήσεων φαίνεται να αφήνουν επιτέλους την εργασία πλήρους απασχόλησης στο γραφείο.
Ανώτατα στελέχη από τον τραπεζικό τομέα, τη διαχείριση επενδύσεων και την εκπαίδευση βρέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Νταβός για να ζητήσουν ευέλικτες και υβριδικές εργασιακές πολιτικές ως «λύση» για τις μεγάλες παραιτήσεις.
Προειδοποιούν ότι οι εταιρείες που δεν προσφέρουν στους υπαλλήλους τους την επιλογή για το πού και πώς θα εργαστούν κινδυνεύουν να τους χάσουν καθώς το θέμα της ιδιωτικότητας έχει αλλάξει ριζικά μετά την πανδημία.
«Η ιδιοφυΐα βγήκε από το μπουκάλι. Όποιος προσπαθήσει να την βάλει πάλι μέσα είναι μη ρεαλιστής για το τι πραγματικά συνέβη», δήλωσε στο Insider στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Ravin Jesuthasan, παγκόσμιος ηγέτης μετασχηματισμού στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου Mercer στο Νταβός.
Οι διαφορετικοί κλάδοι ποικίλλουν, αλλά όταν ρωτήθηκαν για τον Δείκτη Τάσεων Εργασίας της Microsoft 2022, το 50% των ηγετών δήλωσε ότι οι εταιρείες τους σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για τηλεργασία πλήρους απασχόλησης εντός του επόμενου έτους.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα 30.000 εργαζομένων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο ADP, το 64% δήλωσε ότι θα σκεφτόταν να αναζητήσει μια νέα δουλειά εάν επέστρεφε στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Ήταν μια από τις πολλές δημοσκοπήσεις που έδειξαν παρόμοια τάση.
«Το να ζητάς από τους ανθρώπους να έρθουν στη δουλειά δεν θα έχει αποτέλεσμα», είπε στο Insider ο Jeff Maggioncalda, διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής εταιρείας παροχής εκπαίδευσης Coursera.
«Μπορεί να καταφέρετε να καταφέρετε να πείσετε κάποιος -μέτριους σε απόδοση- υπαλλήλους, αλλά οι καλύτεροι επιστήμονες υπολογιστών και οι επιστήμονες δεδομένων δεν θα έρθουν», είπε ο Maggioncalda.
Ορισμένες τράπεζες, που συχνά περιφρονούνται από ξένους για την εργασιακή τους κουλτούρα που βασίζεται στη φυσική παρουσία, αρχίζουν να συμφωνούν.
«Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά στο παλιό 80% έως 90% των ανθρώπων στο γραφείο», δήλωσε στο Bloomberg τη Δευτέρα ο Thomas Gottstien, διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse.
Η ευέλικτη πολιτική εργασίας της τράπεζας αφήνει τις ομάδες και τους διευθυντές να αποφασίσουν πόσο συχνά θα εμφανίζονται στο γραφείο. Η πολιτική, όπως αυτή της CitiBank και άλλων, είναι μια απόκλιση από τις ασυμβίβαστες εντολές που προωθούνται από εταιρείες όπως η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs – εταιρείες που επιμένουν ότι τα «όπλα» τους πρέπει να εδρεύουν στο γραφείο.
Αυτό είναι «μη ρεαλιστικό και δεν είναι αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι», είπε ο Gottstien. Είπε στο Bloomberg ότι περίπου το 37% των εργαζομένων της Credit Suisse είχαν επιστρέψει στο γραφείο.
Οι εργαζόμενοι θέλουν ευελιξία, όχι μόνο εργασία εξ αποστάσεως
Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας από την αρχή της πανδημίας λειτουργούν αυτό που ο Nicholas Bloom, καθηγητής του Στάνφορντ και ειδικός στην τηλεργασία, αποκαλεί το μοντέλο «3: 2: ή «Vanilla model», κατά το οποίο το προσωπικό δουλεύει δύο ημέρες από το σπίτι και τρεις μέρες από το γραφείο. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ εργασίας και σπιτιού.
Η συνεχιζόμενη μάχη του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, με το προσωπικό για τις εντολές ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες καθώς ήδη ένας διευθυντής της Apple παραιτήθηκε.
Η ευελιξία συχνά σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικές γενιές, είπε ο περιφερειακός πρόεδρος της ManpowerGroup για τη Βόρεια Ευρώπη, Riccardo Barberis, στο Insider στην εσωτερική έρευνα εργαζομένων της εταιρείας.
Διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτεροι υπάλληλοι «κουράστηκαν από τα κακά αφεντικά», ενώ η νεότερη γενιά είπε ότι «δεν θέλουν να κάθονται ως επιβάτες» με κάποιον άλλο να ελέγχει την επαγγελματική τους πορεία.
Οι υβριδικές πολιτικές εργασίας είναι προκλητικές
Εάν δεν εφαρμοστεί σωστά, με σαφή όρια και κανόνες επικοινωνίας, η υβριδική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε ένα εργατικό σύστημα «δύο τάξεων» που ευνοεί αυτούς που εργάζονται από το σπίτι έναντι αυτών που δεν το κάνουν. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες στον χώρο εργασίας.
Ο Luc Remont, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου Schneider Electric, είπε στο Insider ότι ο οργανισμός του επικεντρωνόταν στην «ισορροπία» μεταξύ εργασίας στο σπίτι και στο γραφείο.
«Χρειάζονται πολύ περισσότερες δεξιότητες για τους διευθυντές για να διαχειριστούν μια υβριδική ομάδα και δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πρέπει να εκπαιδευτούν», είπε στο Insider η Christy Hoffman, γενική γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων UNI, που εκπροσωπεί τους υπαλλήλους υπηρεσιών σε αυτό το επίπεδο παγκοσμίως.
Είναι εύκολο για τους διευθυντές να πουν «Ας επιστρέψουμε στο πώς ήταν παλιά, γιατί είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβεις», είπε. «Αυτό δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει κανείς».
Πηγή: newmoney.gr