Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη αγορά των κρυπτονομισμάτων και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης για τους κινδύνους γύρω από την «άγρια δύση» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τους Financial Times, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε σε ένα σαρωτικό πακέτο ρυθμιστικών ελέγχων για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων με την ΕΚΤ να ανησυχεί για το ενδεχόμενο κάθε χώρα να θεσπίσει δικούς της κανόνες έως ότου ψηφιστεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο στους επόμενους 18 μήνες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει στο μεταξύ χάος.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να ζητήσει στην συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της την Τρίτη την επείγουσα «εναρμόνιση» της νομοθεσίας.
Η Γερμανία υπήρξε η πρώτη που προσπάθησε να τιθασεύσει τα ψηφιακά νομίσματα. Χρησιμοποίησε την οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του 2020 για να απαιτήσει από τις εταιρείες που κατέχουν και διευκολύνουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα για λογαριασμό πελατών να υποβάλουν αίτηση για ειδικές άδειες βάσει της γερμανικής τραπεζικής νομοθεσίας.
Άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, χρησιμοποιούν την υπάρχουσα νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, όμως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπάρχουν φόβου ότι τα κρυπτονομισμάτα ίσως χρησιμοποιούνται για παράνομες συναλλαγές που δεν υπόκινται στις κυρώσεις της ΕΕ. Οι ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η αξία του bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από την κορύφωσή του.
Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική
Ωστόσο οι εθνικές τράπεζες παραμένουν στο σκοτάδι σε ότι αφορά τα κρυπτονομίσματα ζητώντας μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια.
Ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου τραπεζών της ΕΚΤ, την περασμένη εβδομάδα είπε στους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει «διαφορές στα εθνικά καθεστώτα γύρω από την κρυπτογράφηση» και ότι «θα ήταν σημαντικό» να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Είπε ακόμη ότι θα ήταν πιο αποδοτικό «να επικεντρωθείτε σε εσωτερικές αρχές για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια ομαλή διαδικασία αδειοδότησης και για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς».
Η παρέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει αντίσταση από χώρες που θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω μόνες τους, αλλά ορισμένες είναι πιθανό να υποστηρίξουν την προσπάθεια της ΕΚΤ.
Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, η BaFin έχει χορηγήσει τέσσερις άδειες μέχρι στιγμής, στις fintechs Coinbase Germany, Kapilendo Custodian, Tangany και Upvest και καμία σε παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες θα χρειάζονταν επίσης άδεια εάν επρόκειτο να επεκταθούν στη φύλαξη κρυπτογράφησης.
Περισσότερες από 20 αιτήσεις αδειών ήταν υπό εξέταση, πρόσθεσε η BaFin, ενώ ορισμένες είχαν απορριφθεί επειδή οι αιτούντες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του φύλακα (ανοίγει ένα νέο παράθυρο), οι οποίες καλύπτουν πτυχές όπως εσωτερικούς ελέγχους και πλατφόρμες πληροφορικής για ελέγχους κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Πηγή: imerisia.gr