Macquarie Asset Management: Προβλέψεις για το 2022

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό τοπίο και την απόδοση των βασικών κατηγοριών assets για το 2022; Στο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η Macquarie Asset Management.

Το Outlook για το 2022 δημοσίευσε η Macquarie Asset Management όσον αφορά τα βασικά θέματα που θα διαμορφώσουν το επενδυτικό τοπίο και την απόδοση των βασικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων το επόμενο έτος. Αναλογιζόμενη τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε η πανδημία COVID-19, η διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων διερευνά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα αλλαγμένο μακροοικονομικό καθεστώς στην παγκόσμια οικονομία.

«Μέσα σε αυτούς τους απρόβλεπτους καιρούς, παραμένουμε «πεισματικά αισιόδοξοι»», λέει ο Ben Way, επικεφαλής του Ομίλου Macquarie Asset Management.

«Για το 2022, πιστεύουμε ότι θα είναι μια χρονιά όπου η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι και πάλι ισχυρή, αν και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια πιο ήπια τάση στις αρχές του έτους λόγω της παραλλαγής Omicron. Ο πληθωρισμός λογικά θα κορυφωθεί γύρω στα μέσα του έτους, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας όλο το χρόνο, διατηρώντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Θα είναι επίσης ένα έτος συγχρονισμένης αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής και περαιτέρω ταχείας προόδου στην ενεργειακή μετάβαση».

Μετοχές

Μετά από τις υψηλές επιδόσεις του περσινού έτους, οι μετοχές μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες δυσκολίες, με την Macquarie Asset Management να εκτιμά ωστόσο ότι οι ευκαιρίες σε αυτή την κατηγορία των assets παραμένουν συναρπαστικές για φέτος. Ωστόσο, οι τεντωμένες αποτιμήσεις σε ορισμένα τμήματα των αγορών, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε αγορές όπως η Κίνα, αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας σύμφωνα με τον John Leonard, Global Head of Equities στη Macquarie Asset Management. Ωστόσο παραμένει αισιόδοξος. «Παρά τις όποιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα παγκοσμίως, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν λίγα assets που να δείχνουν τόσο ελκυστικά όσο οι μετοχές αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι στις τρέχουσες συνθήκες, οι μετοχές προσφέρουν έναν αξιοπρεπή συνδυασμό διαφάνειας, ρευστότητας και δυνατοτήτων ανάπτυξης».

Ομόλογα

Παρά το τεράστιο σοκ και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πανδημία, με τον πληθωρισμό στα ύψη, οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε «σφιχτά» επίπεδα. Η ζήτηση για αποδόσεις, η οποία καθόρισε την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, μπορεί να δοκιμαστεί καθώς η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική ώθηση αρχίζει να αλλάζει και η στήριξη της νομισματικής πολιτικής περιορίζεται σταδιακά.

Real Estate

Οι προσδοκίες για μια ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και για τον πληθωρισμό αναμένεται να λειτουργήσουν ως ούριοι άνεμοι για τις υποδομές και τα ακίνητα, μετά από ένα έτος κατά το οποίο και οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων επέδειξαν ανθεκτικότητα και υπεραπόδοση. Για τον Daniel McCormack, Senior Economist στην Macquarie Asset Management, τα θεμελιώδη μεγέθη του real estate παραμένουν υγιή, με τομείς όπως η βιομηχανία, η ενοικίαση κατοικιών και τα γραφεία να αναμένεται να αποδώσουν το 2022. Παρά την αστάθεια στις αρχές του 2021, οι ισχυρές αποδόσεις και η ανάκαμψη των deals προσφέρουν μια υπόσχεση για το 2022 στον τομέα των υποδομών. «Κοιτάζοντας το 2022, οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να υποστηρίξουν περαιτέρω υγιείς αποδόσεις», λέει ο McCormack. «Και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, η αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός είναι βασικοί μοχλοί απόδοσης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΔΝΤ να αναμένει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 4,9% φέτος και 3,8% πληθωρισμό, αυτές οι δύο βασικές μεταβλητές είναι πιθανό να παραμείνουν ουραίοι άνεμοι και για τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».

Columnist: Λεωνίδας Φούκας

Πηγές: insider.gr, bankingnews.gr

Exit mobile version