Αν και η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, στην Ελλάδα η απόκλιση μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών είναι ορατή, γεγονός που δεν επιτρέπει στις τελευταίες να ενισχύσουν την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους.
Σύμφωνα με special report του ΣΕΒ, με τίτλο «4η βιομηχανική επανάσταση: Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει με αιχμή την ταχύτερη υλοποίηση στρατηγικών από πολιτεία και επιχειρήσεις», πριν από την πανδημία, στην Ελλάδα ήταν εμφανής η τεχνολογική υστέρηση των ΜμΕ –που συχνά χαρακτηρίζονται «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας–, σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, πριν από την πανδημική κρίση, μόνο 9% των ΜμΕ είχαν ψηφιοποιήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους (έναντι 29% οι μεγάλες) και μόλις το 15% των ΜμΕ χρησιμοποιούσε συστήματα διαχείρισης πελατών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 40%. Επίσης, το 13% αξιοποιούσε τα δεδομένα του με τη βοήθεια των analytics, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις έφτανε στο 20%.
Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί μόνον ελληνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι και στην Ε.Ε. πρωτοβουλίες για τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση υλοποιούνται κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το 54% αυτών να έχει ενσωματώσει επιτυχώς τις ψηφιακές τεχνολογίες στις λειτουργίες τους έναντι του 17% των ΜμΕ. Ωστόσο, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το special report, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω και του μικρότερου μεγέθους τους υστερούν σημαντικά σε όρους παραγωγικότητας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία που ισοδυναμεί με 11.400 ευρώ ανά εργαζόμενο, έναντι 40.000 ευρώ στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, το 2020, όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας άρχισαν να γίνονται πιο ορατές, οι ΜμΕ έχασαν σχεδόν το 20% της προστιθέμενης αξίας τους, έναντι 7,6% στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξακολουθεί να μην επενδύει σε σύγχρονες τεχνολογίες και να εστιάζει σε συστήματα ξεπερασμένων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 24η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε όσον αφορά την ψηφιακή ωριμότητα. Συνολικά όμως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά σε επίπεδο τεχνολογικής και ψηφιακής ωρίμανσης και πλέον, παρά τη βελτίωση των τελευταίων ετών, κατατάσσεται στην 25η θέση. Παράλληλα, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν περιορισμένες ικανότητες να διενεργούν έρευνα, κατατασσόμενη στην 20ή θέση του Innovation Scoreboard της Κομισιόν. Σύμφωνα με την έρευνα, από τα 20 έργα που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορούν δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, 4 είναι σε φάση εξέλιξης με τα υπόλοιπα να είναι προγραμματισμένα.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες είναι και οι προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης που περιλαμβάνει επιχορηγήσεις άνω του μισού δισ. ευρώ για τον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Πηγή: kathimerini.gr