Μιχάλης Τσαμάζ: Ο OTE θα συνεχίσει τις μεγάλες επενδύσεις και το 2024

Γιατί «πάγωσε» το αίτημα για αυξήσεις τις τηλεπικοινωνίες – Κλείδωσαν σε υψηλότερα επίπεδα το ενεργειακό κόστος για τον ΟΤΕ – Τα σχέδια για Ρουμανία

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ για το 2024 θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του 2023, στα 640 εκατ. ευρώ, καθώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των υποδομών FTTH, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ.

Μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2023, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε πως το 2023 και το 2024 θα είναι οι χρονιές με το μεγαλύτερο capex για τον όμιλο και η περίοδος στην οποία θα κορυφωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ. Όπως αναφέρθηκε, οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ., λόγω FTTH.

Ήδη η εταιρεία έχει εγκαταστήσει άνω του 80% των συνολικών γραμμών FTTH στη χώρα. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 1,1 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε FTTH, με στόχο τα περίπου 1,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Την ίδια στιγμή, ο ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνει την πελατειακή βάση FTTH καταγράφοντας ισχυρές αυξήσεις στους συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 56 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό συνδρομητών FTTH να φθάνει τις 194 χιλιάδες, ή το 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, σημαντικά αυξημένο από το 6,5% ένα χρόνο πριν. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής επέκταση του δικτύου, καθώς και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες, ανέφερε η διοίκηση.

Παράλληλα, η διοίκηση εκτίμησε πως, ο ΟΤΕ θα διατηρήσει τη θέση του στην αγορά και θα συνεχίσει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή. Ο Μπάμπης Μαζαράκης, CFO, τόνισε πως οι δραστηριότητες του ομίλου κινούνται στην τροχιά που έχει προβλεφθεί για το 2023, με τις πιέσεις στη σταθερή τηλεφωνία να συνεχίζονται, την αγορά της κινητής να καθορίζεται από την εμπορική πολιτική που εφαρμόζεται, το ICT να παραμένει ισχυρό αλλά με πίεση στο περιθώριο κέρδους. Τονίστηκε, πάντως, πως ο ΟΤΕ, ως ένας από τους κύριους Systems Integrators για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Τσαμάζ ανέφερε επίσης πως ο ΟΤΕ προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση των τιμών για την ενέργεια που καταναλώνει, «κλειδώνοντας» νέα τιμολόγια τα οποία είναι μεν αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα, ωστόσο τώρα διαθέτει μεγαλύτερη ορατότητα για τα κόστη που καταβάλει.

Επιπρόσθετα έγινε γνωστό πως για το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ. περίπου, ως αποτέλεσμα υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος συγκριτικά με το 2022, χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, σταθερών επενδύσεων και καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων στην Ελλάδα.

Δεν προχωρούν οι αυξήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για τη δυνατότητα να υπάρξουν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων για την τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι δεν θα επιτρέπεται η αύξηση της τιμής του παγίου εντός του χρόνου της σύμβασης. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα τουλάχιστον προς το παρόν δεν θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πρακτική με βάση την οποία οι περισσότερες χώρες αναπροσαρμόζουν τις χρεώσεις με βάση τον πληθωρισμό.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως οι τιμές στις τηλεπικοινωνίες είναι οι μόνες από το καλάθι του πληθωρισμού που έχουν μείνει σταθερές, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους για τους παρόχους. Τόνισε πως ο ΟΤΕ πέτυχε να διαχειριστεί τις αυξήσεις και να τις αντισταθμίσει με κινήσεις μείωσης των εξόδων και περιορισμού της έκθεσης σε διάφορες δραστηριότητες. «Μέχρι στιγμής, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε τα κόστη αρκετά καλά και να υπερασπιστούμε την κερδοφορία μας. Και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με βάση το υφιστάμενο καθεστώς», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Τέλος, αναφορικά με τη Ρουμανία και τη Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), τη μόνη θυγατρική του ΟΤΕ στη χώρα έπειτα από την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας (Telecom Romania Communications) στην Orange, ο κ. Μαζαράκης επανέλαβε πως προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί η σταθεροποίηση της TKRM, καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και παράλληλα εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές.

 

Newmoney.gr

Exit mobile version