Μήπως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία στην Ευρώπη ;

Η τετραήμερη εργασία φαινόταν αδύνατη μόλις πριν από λίγα χρόνια, αλλά η ιδέα και η πρακτική έχουν ήδη επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης στην περιοχή, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να εναρμονιστείτε τώρα, προτού το τρένο φύγει οριστικά από το σταθμό.

 

«Ακόμη και ως κάποιος που εργάζεται σε αυτόν τον χώρο, δεν θα είχα προβλέψει ότι θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε σήμερα τόσο γρήγορα όσο φτάσαμε», λέει ο Joe O’Connor, Διευθύνων Σύμβουλος της 4 Day Week Global, σε μια συνέντευξη στο Entrepreneur Europe. «Η πανδημία άλλαξε πολύ το παιχνίδι από αυτή την άποψη». Σύμφωνα με τον O’Connor το κίνημα της τετραήμερης εβδομάδας απογειώνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις προηγμένες δυτικές δημοκρατίες αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και την Ιαπωνία.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν αναπτύξει πιλοτικά προγράμματα σε κάποιο επίπεδο και περίπου 70 εταιρείες στην περιοχή θα συμμετάσχουν σε μια δοκιμή που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, καθιστώντας τη «τη μεγαλύτερη δοκιμή μειωμένου χρόνου εργασίας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ οπουδήποτε στον κόσμο». Η ισλανδική κυβέρνηση συντόνισε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μεταξύ του 2015 και 2019 και οι ερευνητές το χαρακτήρισαν «συντριπτική επιτυχία» εκείνη την εποχή — αλλά αυτό ήταν ακόμη και πριν η πανδημία επαναπροσδιορίσει την εκτίμηση των εργαζομένων για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κάτι που ο O’Connor είπε ότι ήταν βασικό στην ώθηση του κινήματος τα τελευταία χρόνια. Η Ισπανία, η Σκωτία, το Βέλγιο και η Ουαλία έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα.

 

Αλλά τι θα σήμαινε αυτό για τους υπαλλήλους σας και την εταιρεία σας συνολικά; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης επιχείρησης. Ο O’Connor λέει ότι αυτός και η ομάδα του δεν εξετάζουν μόνο την πιθανότητα μιας τετραήμερης εργασίας από την προοπτική της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επειδή τα οφέλη εκεί «είναι καλά κατανοητά [και] καλά καθιερωμένα». Μάλλον, λέει, αξίζει να εστιάσουμε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας σε αυτό το μοντέλο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: πολλές βιομηχανίες έχουν μεταβεί στην απομακρυσμένη ή υβριδική εργασία ως απάντηση στην πανδημία, και έτσι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν διαφορετικούς τύπους ευέλικτης εργασίας στους εργαζόμενους , τους προσφέρουν πραγματικά ένα κίνητρο το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τα ταλέντα.

 

Η μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή των ανθρώπων», λέει ο O’Connor, επισημαίνοντας ότι δίνοντας στους εργαζομένους μια επιπλέον ημέρα για να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο, να περάσουν χρόνο με ηλικιωμένους συγγενείς ή να μάθουν ένα νέο χόμπι, φέρνει υγεία σε μια εταιρεία. Ευτυχισμένοι, υγιείς, ικανοποιημένοι εργαζόμενοι παράγουν καλύτερο έργο, ανεξάρτητα από το πόσες ημέρες ή ώρες έχουν διατεθεί την εβδομάδα για να το κάνουν αυτό.

 

«Θα μπορούσα να δω μια κατάσταση όπου, στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αυτό θα γίνει ο κανόνας και όχι η φιλοδοξία, με βάση τις τρέχουσες τάσεις;» ρωτάει ο O’Connor. «Απολύτως… Λίγοι άνθρωποι θα έλεγαν πριν από χρόνια ότι η τετραήμερη εργασία ήταν κάτι εφικτό. Τώρα, νομίζω ότι το να επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα τον Φεβρουάριο του 2020 αποτελεί άπιαστο όνειρο για κάποιους εργοδότες».

 

Exit mobile version