Μόνο το 4% των εργοδοτών καλεί όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση

Μια νέα έρευνα των κορυφαίων του ανθρώπινου δυναμικού από το Conference Board, μια μη κερδοσκοπική ομάδα επιχειρηματικής έρευνας, διαπιστώνει ότι μόλις το 4% δήλωσε ότι απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας με πλήρη απασχόληση. Και λιγότεροι από τους μισούς (45%) δήλωσαν ότι απαιτούσαν από ορισμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

 

«Ήμασταν όλοι αρκετά σοκαρισμένοι», λέει ο Robin Erickson, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού στο Conference Board. «Είμαστε έκπληκτοι με αυτά που ακούμε για το πόσοι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση».

 

Με άλλα λόγια: Οι υβριδικές εργασιακές ρυθμίσεις φαίνονται πραγματικά να ισχύουν. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 90% των ερωτηθέντων εργοδοτών επιτρέπει υβριδικά προγράμματα εργασίας, είτε αυτό σημαίνει την περιστασιακή επίσκεψη γραφείου που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους, είτε ένα πιο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα μίας έως τεσσάρων ημερών στο χώρο εργασίας.

 

Ο Erickson πιστεύει ότι το ποσοστό μπορεί να μην παραμείνει τόσο χαμηλό, ιδιαίτερα εάν η αγορά εργασίας χαλαρώσει, αλλά προς το παρόν υπάρχει υπερβολική πίεση στις εταιρείες να είναι ευέλικτες από τους εργαζόμενους που έχουν το πάνω χέρι. “Η υβριδική εργασία θα είναι η πιο διαρκής οργανωτική κληρονομιά του Covid-19, αλλά νομίζω ότι το εκκρεμές θα ταλαντευτεί”, λέει ο Erickson

 

Το ότι το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό για τους εργοδότες που απαιτούν από όλους τους εργαζομένους να επιστρέψουν δεν εκπλήσσει τον Νίκολας Μπλουμ, τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, του οποίου η έρευνα για την εξ αποστάσεως εργασία αναφέρεται ευρέως. Ο Bloom και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο ITAM ανακάλυψαν τον Απρίλιο ότι μεταξύ των εργαζομένων των οποίων οι δουλειές μπορούν να γίνουν στο σπίτι, ο μέσος αριθμός ημερών που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως είναι 2,3 και πολύ λίγοι από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν μηδέν ημέρες που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

 

«Το ποσοστό των εργαζομένων που κάνουν δουλειές που μπορούν επί του παρόντος να δουλέψουν από το σπίτι (π.χ δουλειές γραφείου) ωστόσο υποχρεούνται να επιστρέψουν στο γραφείο 5 ημέρες την εβδομάδα είναι πολύ μικρό.  «Δεν έχει νόημα—οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται από το σπίτι δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα, επομένως πολύ λίγοι εργοδότες τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση» αναφέρει ο Bloom.

 

Η έκθεση του Conference Board σχετικά με τον «επανασχεδιασμένο χώρο εργασίας», που βασίζεται σε μια έρευνα που έχει διεξαγάγει τέσσερις φορές από την έναρξη της πανδημίας, διαπίστωσε επίσης ότι για πρώτη φορά, οι εργοδότες ενδιαφέρονται περισσότερο για την εύρεση επαγγελματιών και εργαζομένων γραφείου παρά για χειρώνακτες εργάτες, υποδηλώνοντας ότι η Μεγάλη Παραίτηση έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα και στο εργατικό δυναμικό του «λευκού γιακά».

 

Είναι λοιπόν σημαντικό για τις εταιρείες να αφήνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως τουλάχιστον μερικές φορές, εάν είναι εφικτό. Σε αντίθετη περίπτωση οι εργοδότες ρισκάρουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω «φθοράς».

Exit mobile version