Ο κανονισμός MiCA (Markets in Crypto-Assets) και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα κρυπτοστοιχεία που στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τον κανονισμό των κρυπτοστοιχείων και των σχετικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ

του Δημήτρη Δημητριάδη – Digital Futurist

 

H MiCA με απλά λόγια:
Η MiCA είναι ένα σύνολο κανόνων που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη για να βοηθήσουν την υιοθέτηση του ψηφιακού χρήματος (ας τα ονομάζουμε  κρυπτοστοιχεία σε αυτό το άρθρο) ασφαλέστερα και ευκολότερα στη χρήση. Οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν ψηφιακά χρήματα και οι εταιρείες που σας βοηθούν να τα χρησιμοποιήσετε, ακολουθούν ορισμένους σημαντικούς κανόνες ασφαλείας και διαφάνειας. Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν επίσης στην προστασία των ανθρώπων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά χρήματα, ώστε να μπορούν να τα εμπιστεύονται περισσότερο.

Ιστορικό:

Η πρόταση MiCA, υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα. Σκοπός της είναι να προωθήσει την τεχνολογική ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών. Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική εντολή για την πρόταση MiCA στις 24 Νοεμβρίου 2021, και οι τριμερείς διάλογοι ολοκληρώθηκαν με προσωρινή συμφωνία στις 31 Μαρτίου 2022.

Ας δούμε τώρα την Markets in Crypto-Assets σε λεπτομέρειες:

 Η MiCA (Markets in Crypto-Assets) ο ευρωπαϊκός κανονισμό για τα κρυπτοστοιχεία που στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τον κανονισμό των κρυπτοστοιχείων και των σχετικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ. Ο κανονισμός προορίζεται να προωθήσει την προστασία των επενδυτών, την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την καινοτομία στον τομέα των κρυπτοστοιχείων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό MiCA, οι εκδότες κρυπτοστοιχείων, οι πλατφόρμες συναλλαγών και οι θεματοφύλακες (custodians) θα υποχρεούνται να εγγραφούν στις εθνικές αρχές και να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο, τη διαχείριση κινδύνου και την κυβερνοασφάλεια. 0 κανονισμός θα εισάγει επίσης κανόνες για την προώθηση των κρυπτοστοιχείων και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων από τις εθνικές αρχές.

Οι μη αντικαταστατές μάρκες (NFT), δηλαδή τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν πραγματικά αντικείμενα όπως τέχνη, μουσική και βίντεο, θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής, εκτός εάν εμπίπτουν σε υφιστάμενες κατηγορίες κρυπτοστοιχείων. Εντός 18 μηνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση συνολικής αξιολόγησης και, εάν κριθεί αναγκαίο, ειδικής, αναλογικής και οριζόντιας νομοθετικής πρότασης για τη δημιουργία καθεστώτος για τις μη αντικαταστατές μάρκες και για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων αυτής της νέας αγοράς.

Συνολικά, ο κανονισμός MiCA στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο αρμονικού και διαφανούς ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτοστοιχεία στην ΕΕ, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την προστασία των επενδυτών, να προωθήσει την ακεραιότητα της αγοράς και να διευκολύνει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Ας δούμε τα 10 βασικά χαρακτηριστικά του κανονισμού MiCA

  1. Ορισμός κρυπτοστοιχείων: ο κανονισμός MiCA προτείνει έναν ορισμό για τα “κρυπτοστοιχεία”, που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων, των κουπονιών χρηστικότητας, των σταθερών κρυπτονομισμάτων και των δημόσιων προσφορών ψηφιακών μαρκών με εγγύηση περιουσιακών στοιχείων.
  2. Εγγραφή Εκδοτών κρυπτοστοιχείων: Οι εκδότες κρυπτοστοιχείων θα υποχρεούνται να εγγραφούν στις εθνικές αρχές και να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη φύση των επιχειρήσεών τους και τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία που εκδίδουν.
  3. Εξουσιοδότηση Παρόχων Υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, όπως οι πλατφόρμες συναλλαγών, οι θεματοφύλακες και οι πάροχοι πορτοφολιών, θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τις εθνικές αρχές για να λειτουργήσουν στην ΕΕ.
  4. Απαιτήσεις Κεφαλαίου: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα υποχρεούνται να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις κεφαλαίου για να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για την κάλυψη των πιθανών απωλειών και των κινδύνων.
  5. Προστασία Περιουσιακών Στοιχείων: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, όπως τη διατήρηση τους ξεχωριστά από τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία και τη διασφάλιση ότι είναι επαρκώς ασφαλισμένα.
  6. Απαιτήσεις Κοινοποίησης: Οι εκδότες κρυπτοστοιχείων και οι πάροχοι υπηρεσιών θα υποχρεούνται να παρέχουν σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειάς τους και της έλλειψης νομικής προστασίας.
  7. Απαιτήσεις Πρόληψης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (AML): Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων θα υπόκεινται σε απαιτήσεις AML, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς εκτίμησης των πελατών, της παρακολούθησης των συναλλαγών και της αναφοράς ύποπτων συναλλαγών.
  8. Μάρκετινγκ και Προστασία Επενδυτών: Θα εισαχθούν κανόνες για την προώθηση των κρυπτοστοιχείων, ώστε να διασφαλίζεται ότι προωθούνται δίκαια και διαφανώς και ότι οι επενδυτές προστατεύονται επαρκώς.
  9. Εποπτεία: Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του MiCA.
  10. Επιβολή: Οι εθνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή την αναστολή των δραστηριοτήτων, στους εκδότες κρυπτοστοιχείων και τους παρόχους υπηρεσιών που παραβιάζουν τη MiCA.

Πιθανές ατέλειες του κανονισμού MiCA:

  1. Έλλειψη Σαφήνειας στο Πεδίο Εφαρμογής: Ορισμένοι επικριτές  υποστηρίζουν ότι ο κανονισμός MiCA δεν έχει σαφήνεια σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του, ιδιαίτερα όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσει τα υβριδικά tokens που έχουν χαρακτηριστικά και ασφαλιστικών και δικαιωμάτων χρήσης.
  2. Περιορισμένη αντίληψη των Υπαρχόντων Κρυπτο-Έργων: Ο κανονισμός MiCA δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ανάγκες των υπαρχόντων έργων κρυπτο που λειτουργούν στην ΕΕ εδώ και καιρό και ενδέχεται να μην μπορούν να πληρούν ορισμένες από τις προτεινόμενες απαιτήσεις.
  3. Πιθανότητα Υπερ-ρύθμισης: Ορισμένοι επικριτές πιστεύουν ότι ο κανονισμός MiCA θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερρύθμιση του τομέα των κρυπτο, που θα μπορούσε να μειώσει την καινοτομία και να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.
  4. Υψηλό Κόστος Συμμόρφωσης: Ο κανονισμός MiCA θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος συμμόρφωσης για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτο, ιδιαίτερα τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των ρυθμιστικών απαιτήσεων.
  5. Αβέβαιη Επίδραση στην Αγορά Κρυπτο: Είναι αβέβαιο πώς θα επηρεάσει ο κανονισμός MiCA την αγορά των κρυπτο στην ΕΕ. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη εμπιστοσύνη των επενδυτών και μεγαλύτερη σταθερότητα της αγοράς, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό της αγοράς και τη μετεγκατάσταση των παρόχων υπηρεσιών κρυπτο σε άλλες δικαιοδοσίες με πιο ευνοϊκά ρυθμιστικά καθεστώτα.

Ο κανονισμός MiCA είναι ένα περιεκτικό πλαίσιο για τον κανονισμό των κρυπτοστοιχείων στην ΕΕ. Ορίζει τα “κρυπτοστοιχεία” ευρέως ως κάθε ψηφιακή αναπαράσταση αξίας ή δικαιωμάτων που μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί ηλεκτρονικά με τη χρήση τεχνολογίας κατανεμημένου μητρώου (DLT) ή παρόμοιας τεχνολογίας.Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι πάροχος υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων:

Ο κανονισμός θέτει μια σειρά από συγκεκριμένες απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων που λειτουργούν στην ΕΕ. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Εγγραφή: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων πρέπει να εγγραφούν στον εθνικό ρυθμιστή και να πληρούν ορισμένες οργανωτικές και λειτουργικές απαιτήσεις.
  2. Εξουσιοδότηση: Ορισμένοι τύποι παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, όπως εκείνοι που προσφέρουν υπηρεσίες καταχώρησης ή ανταλλαγής, πρέπει να λάβουν έγκριση από τον εθνικό ρυθμιστή.
  3. Απαιτήσεις κεφαλαίου: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων πρέπει να διατηρούν ένα ελάχιστο κεφαλαίου, το οποίο ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της υπηρεσίας που προσφέρουν και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις λειτουργίες τους.
  4. Διακυβέρνηση και Διαχείριση Κινδύνου: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων πρέπει να διαθέτουν ισχυρές διαδικασίες διακυβέρνησης και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου, ώστε να διασφαλίζεται ότι λειτουργούν με ασφαλή και καλή τρόπο.
  5. Προστασία των Επενδυτών: Ο κανονισμός περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, όπως η απαίτηση να παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων σαφείς και ακριβείς πληροφορίες στους επενδυτές και να διασφαλίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών προστατεύονται επαρκώς.
  6. Απαιτήσεις Διαφάνειας: Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων πρέπει να παρέχουν τακτικές εκθέσεις στον εθνικό ρυθμιστή, αποκαλύπτοντας ορισμένες πληροφορίες, όπως τα είδη κρυπτοστοιχείων που προσφέρουν, τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου και τις διαρθρώσεις διακυβέρνησης.
  7. Εποπτεία και Επιβολή: Οι εθνικοί ρυθμιστές είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία και την επιβολή του κανονισμού MiCA, και έχουν την εξουσία να επιβάλλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα επιβολής στους μη συμμορφούμενους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

Συνολικά, ο κανονισμός MiCA έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα περιεκτικό πλαίσιο για τον κανονισμό του τομέα των κρυπτοστοιχείων στην ΕΕ και στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών, τη μείωση των πιθανών κινδύνων και την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης στον τομέα.

Exit mobile version