Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να παγώνουν τις προσλήψεις

 

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων επιβραδύνουν -ή ακόμη και σταματούν πλήρως- τις προσλήψεις με ταχεία πυρκαγιά.

 

Αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει σχέδια να περιορίσουν τις προσλήψεις, πατώντας φρένο μετά από μήνες υψηλής ζήτησης για εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας. Την Κυριακή, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, είπε στους υπαλλήλους ότι η πρόσληψη θα αντιμετωπιζόταν σαν «προνόμιο». Και την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Meta, David Wehner είπε στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία θα μειώσει τους στόχους προσλήψεων για το 2022 για σχεδόν κάθε τμήμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης απολύσεων της τεχνολογικής βιομηχανίας Layoffs.fyi, τουλάχιστον 66 εταιρείες τεχνολογίας είχαν απολύσεις μέχρι στιγμής το 2022.

 

Αυτό τα πάγωμα προσλήψεων και οι απολύσεις έχουν πολλαπλές αιτίες: η γρήγορη ανάπτυξη που οδηγεί σε υπερβολικές προσλήψεις σε ορισμένες περιπτώσεις και η αναστολή  ανάπτυξης σε άλλες. Ωστόσο, όλα σηματοδοτούν δισταγμό για τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές, καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ύφεσης.

 

Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρά, το πάγωμα των προσλήψεων τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια αλλαγή στο συνολικό μοτίβο προσλήψεων. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα καλύψουν πιο εύκολα θέσεις εργασίας «χαμηλών δεξιοτήτων» που τείνουν να έχουν χαμηλότερους μισθούς, αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας μεσαίου μεγέθους μπορεί να έχουν πραγματικά μια απροσδόκητη ευκαιρία να προσλάβουν ταλέντα που διαφορετικά θα πήγαιναν σε μεγαλύτερες εταιρείες. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το πώς θα κινηθούν οι οικονομικές δυνάμεις τους επόμενους μήνες — και από το αν η Federal Reserve μπορεί να διατηρήσει μια ήπια προσγείωση καθώς αυξάνει τα επιτόκια για να χαλαρώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

 

 

Exit mobile version